Διπλός ισχυρός σεισμός σημειώθηκε στην Αλβανία, το απόγευμα του Σαββάτου.

Ads

Πιο αναλυτικά, αρχικά έγινε ένας σεισμός μεγέθους 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, και 11 λεπτά μετά σημειώθηκε δεύτερος έντασης 5 Ρίχτερ.

Μάλιστα, ο διπλός σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός και στην Ελλάδα, ειδικά σε πολλές περιοχές της Ηπείρου και της Κέρκυρας, αλλά και στις υπόλοιπες οι οποίες συνορεύουν με  τη χώρα. Σύμφωνα δε με το ευρωμεσογειακό ινστιτούτο σεισμών, ο σεισμός έγινε αισθητός και σε Βουλγαρία, Βοσνία, Κροατία, Ιταλία, Κόσοβο, Μαυροβούνιο, Σερβία και Βόρεια Μακεδονία. 

Η δόνηση είχε επίκεντρο περιοχή σε απόσταση ενός χιλιομέτρου δυτικά από το Δυρράχιο και το εστιακό της βάθος ήταν 10 χιλιόμετρα.

Ads

Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα. Όπως ανακοινώθηκε ωστόσο τουλαχιστον 51 άνθρωποι έχουν μεταφερθεί τραυματισμένοι στο νοσοκομείο.  Χιλιάδες Αλβανοί έχουν βγει έντρομοι στους δρόμους, ενώ τα πρώτα βίντεο δείχνουν εικόνες κτιρίων που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές. Μαρτυρίες κάνουν λόγο και για πολλά κτίρια που έχουν καταρρεύσει. Ζημιές έχει υποστεί ακόμη και το γεωλογικό τμήμα του πανεπιστημίου της Αλβανίας. 

Σοκ πάντως προκαλεί η εικόνα μιας πολυκατοικίας που έχει κυριολεκτικά σκιστεί στα δύο.

image

Σε πολλές συνοικίες των Τιράνων, αλλά και σε άλλες πόλεις και χωριά, διακόπηκαν η ηλεκτροδότηση και οι τηλεπικοινωνίες. Οι επίσημες αρχές καλούν τους πολίτες να μείνουν σε ανοιχτούς χώρους.

Ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα που βρίσκεται στην Γερμανία καθοδόν για την σύνοδο του ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη αναμένεται να επιστρέψει στην χώρα, αναφέρουν τοπικά ΜΜΕ.

Οι σεισμικές δονήσεις ήταν οι πιο ισχυρές τα τελευταία 30 χρόνια στην Αλβανία.

         
Αλληλεγγύη από το ελληνικό ΥΠΕΞ

Την αλληλεγγύη του στον αλβανικό λαό και την αλβανική κυβέρνηση εξέφρασε το υπουργείο Εξωτερικών, μετά τον ισχυρό σεισμό των 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έπληξε τη γειτονική χώρα.

«Εκφράζουμε τη συμπαράσταση και αλληλεγγύη μας στο λαό και την κυβέρνηση της Αλβανίας που δοκιμάζονται από το σεισμό που έπληξε τη χώρα» αναφέρεται στην ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου.