Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η διπλωματική κινητοποίηση για τα μέλη των πληρωμάτων που παραμένουν υπό περιορισμό πάνω στα δύο τάνκερ που έχουν καταληφθεί από τις αρχές του Ιράν στον Περσικό Κόλπο.

Ads

Σύμφωνα με τον πατέρα ενός από τους Έλληνες ναυτικούς, είναι ψύχραιμοι, έχουν πάρει πίσω τα κινητά τους κι έχουν επικοινωνήσει με τις οικογένειές τους.

Τι υποστηρίζει η ιρανική πλευρά

Από τη δική του μεριά, ο εκπρόσωπος του ιρανικού Υπουργείου Εξωτερικών έγραψε το Σάββατο στο twitter ότι τα πληρώματα των δύο ελληνικών πετρελαιοφόρων που κατελήφθησαν στον Κόλπο δεν έχουν συλληφθεί και είναι «καλά στην υγεία τους». Ανάλογη ανακοίνωση έχει εκδώσει και ο κρατικός Οργανισμός Λιμένων και Ναυτιλίας του Ιράν.

Ads

Ο Saeed Khatibzadeh ανέφερε ακόμη στην ανάρτησή του πως «οι παμπάλαιοι δεσμοί μας με την Ελλάδα και το λαό της θεμελιώνονταν πάντοτε στον αμοιβαίο σεβασμό».

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ιρανικού ΥΠΕΞ, οι δεσμοί μεταξύ Τεχεράνης και Αθήνας «δεν πρέπει να παρεμποδίζονται από βαθιά κοντόφθαλμους λανθασμένους υπολογισμούς, συμπεριλαμβανομένης της ληστείας κατ΄εντολήν ενός τρίτου», με έμμεση αλλά σαφή αναφορά στο προ μηνός περιστατικό με τη δέσμευση από τις ελληνικές αρχές δεξαμενόπλοιου με σημαία Ιράν στην Κάρυστο και μόλις λίγα 24ωρα αφότου βοήθησαν τις ΗΠΑ στην κατάσχεση του πετρελαίου που μετέφερε, στο πλαίσιο των κυρώσεων που έχει επιβάλει η Ουάσιγκτον στην Τεχεράνη.

Εξάλλου, το Nour News, που συνδέεται με τα ιρανικά όργανα κρατικής ασφάλειας, μετέδωσε ότι «το Ιράν δεν θα παραμείνει παθητικό απέναντι σε οποιαδήποτε απειλή για τα συμφέροντά του και το να δοκιμάζεις τα όριά του είναι ένα στρατηγικό λάθος που θα προκαλέσει βαρύ κόστος για τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους».

Άλλωστε, από την Παρασκευή που σημειώθηκε το ρεσάλτο στα τάνκερ Delta Poseidon και Prudent Warrior από τους Φρουρούς της Επανάστασης μέχρι το πρωί της Κυριακής, δεν έχει σημειωθεί μεγάλη εξέλιξη στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και Ιράν.

Οι διάλογοι την ώρα της κατάληψης

Την ίδια ώρα, το φως της δημοσιότητας είδαν οι διάλογοι ανάμεσα στους Ιρανούς κομάντο και τους Έλληνες ναυτικούς:

  • Iρανοί: Μην κουνηθεί κάνεις. Αν έχετε όπλα παραδώστε τα τώρα.
  • Πλήρωμα: Δεν είμαστε οπλισμένοι. Είμαστε ένα εμπορικό πλοίο. Τι είστε εσείς; Καταπατάτε τους νόμους.
  • Ιρανοί: Εμείς είμαστε ο νόμος εδώ. Συγκεντρωθείτε όλοι στην γέφυρα και ακινητοποιήστε το πλοίο. Παραδώστε τα κινητά σας. Κλείστε τον ασύρματο. Η μόνη επικοινωνία σας θα είμαστε εμείς.
  • Πλήρωμα: Έχουμε οικογένειες. Μη μας κάνετε κακό. Είμαστε νόμιμοι.
  • Ιρανοί: Δε θα πάθει κάνεις κακό. Αρκεί να μη δημιουργήσετε πρόβλημα. Είμαστε ο στρατός του Ιράν.

Πλακιωτάκης: Επίθεση που ισοδυναμεί με πειρατεία

«Κατάφωρη παραβίαση των κανόνων του διεθνούς δικαίου» χαρακτηρίζει την ίδια ώρα, την ενέργεια των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, με τον Γιάννη Πλακιωτάκη να την χαρακτηρίζει «επίθεση» που «ισοδυναμεί με πειρατεία».

Αναλυτικά η δήλωση του υπουργού Ναυτιλίας έχει ως εξής:

“Η επίθεση κατά των δύο υπό ελληνική σημαία πλοίων συνιστά κατάφωρη παραβίαση των κανόνων του διεθνούς δικαίου και ισοδυναμεί με πειρατεία. Το Υπουργείο Εξωτερικών έχει από χθες προβεί σε εντονότατο διάβημα στον Ιρανό πρέσβη, τονίζοντας ότι η ενέργεια αυτή δυναμιτίζει τις διμερείς σχέσεις, αλλά και τις σχέσεις του Ιράν με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία ενημερώθηκε άμεσα.

Τα μέλη του πληρώματος των δύο πλοίων, σύμφωνα με την τελευταία επικοινωνία μας, είναι καλά στην υγεία τους.

Σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών κάνουμε όλες τις ενέργειες, ώστε να απελευθερωθούν οι ναυτικοί και τα πλοία”.