Η πρόεδρος της «Επιτροπής 2021» Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη αποφάσισε να έχει (σήμερα και αύριο) επικοινωνίες με την πρόεδρο της δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων για να τους ενημερώσει για όλα όσα προγραμματίζονται για τις αρχές του επόμενου έτους, στη διάρκεια του οποίου θα γιορταστεί η επέτειος 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση του ΄21.

Ads

Η μεγάλη εκδήλωση οργανώνεται για την 25η Μαρτίου στην Αθήνα με προσκεκλημένους, μεταξύ άλλων, τον Γάλλο πρόεδρο Εμμ. Μακρόν και τον Ρώσο πρόεδρο Β. Πούτιν.

Την ίδια μέρα, όμως, θα ξεκινά στις Βρυξέλλες η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ με βασικό αντικείμενο την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία για την παραβατική δραστηριότητά της στην ανατολική Μεσόγειο.

Οταν συμφώνησαν η Γιάννα Αγγελοπούλου με τον Κυριάκο Μητσοτάκη την πραγματοποίηση πανηγυρικής εκδήλωσης με διεθνείς παρουσίες, με σκοπό την τόνωση της εθνικής αυτοπεποίθησης και τη δημιουργία κλίματος συλλογικής ευφορίας, δεν είχε ακόμη καθοριστεί η ημερομηνία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Κορυφής.

Ads

Ετσι κι αλλιώς, στην ´Αγκυρα υπάρχει θυμός για τους επετειακούς εορτασμούς που θα γίνουν σε όλη την επικράτεια και αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες από διπλωματικές πηγές, έχει μεταφερθεί από τον Ρ. Τ. Ερντογάν σε ξένους συνομιλητές του. Πόσο μάλλον τώρα, που η κεντρική εκδήλωση θα συμπέσει με τις αποφάσεις για τις ευρωτουρκικές σχέσεις.

Στο μεταξύ, έχει ξεκινήσει ήδη μια εξαιρετικά ευαίσθητη περίοδος για τα ελληνοτουρκικά που θα κορυφωθεί στις αρχές του επόμενου χρόνου.

-Η επανέναρξη των διερευνητικών επαφών για τα ζητήματα του Αιγαίου αναμένεται πριν από την εγκατάσταση στον Λευκό Οίκο του Τζο Μπάιντεν στις 20 Ιανουαρίου. Η ελληνική πλευρά θέτει ως όρο την αποχή του Ορούτς Ρέις από οποιαδήποτε ερευνητική δραστηριότητα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και η τουρκική εμφανίζεται ως επισπεύδουσα για την πραγματοποίηση διμερούς διαλόγου.

-Τον Φεβρουάριο αναμένεται να πραγματοποιηθεί νέα πενταμερής διάσκεψη για το κυπριακό με συμμετοχή της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής πλευράς, μαζί με τις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις (Ελλάδα, Τουρκία, Βρετανία) υπό τη αιγίδα του ΟΗΕ. Εκεί το δίλημμα «λύση ή διχοτόμηση» θα τεθεί με επιτακτικό τρόπο καθώς η Αγκυρα προετοιμάζει σχέδιο προσάρτησης των κατεχομένων ως απάντηση σε ενδεχόμενη αποτυχία των νέων συνομιλιών.

-Στα Συμπεράσματα της τελευταίας Συνόδου Κορυφής της ΕΕ ενθαρρύνεται η πραγματοποίηση διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο και προς αυτή την κατεύθυνση θα γίνουν εντατικές διεργασίες σε συνεννόηση με την Ουάσιγκτον.

Στη διπλωματική δυναμική των επόμενων μηνών εμπλέκεται πλέον και ο παράγοντας «2021».

Η Γιάννα Αγγελοπούλου έχει κάνει περιοδεία σε όλη τη χώρα για να κινητοποιήσει τοπικούς φορείς και όλα δείχνουν ότι ετοιμάζονται πάρα πολλά εορταστικά, ανεξάρτητα από τη διπλωματικη συγκυρία.

Στις Βρυξέλλες δεν έχουν καν συνειδητοποιήσει ακόμη αυτή την παράμετρο, αλλά διπλωματικές πηγές γνωρίζουν ότι η Αγκυρα δεν πρόκειται να παρακολουθήσει σιωπηλή την ελληνική γιορτή για εθνική παλιγγενεσία.