Σε διάβημα προς την Άγκυρα προχώρησε το Υπουργείο Εξωτερικών, καθώς όπως σημειώνει το Υπουργείο, το τουρκικό πλοίο «Πίρι Ρέις» πρόκειται να πραγματοποιήσει σεισμικές έρευνες μεταξύ του Καστελόριζου και της Ρόδου, σε διεθνή ύδατα αλλά και εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας

Ads

«Θα προασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα» τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος.

«Δεν θέλουμε να αναπαράγουμε την ένταση. Δεν θέλουμε να δώσουμε στα γεγονότα μεγαλύτερες διαστάσεις από αυτές που έχουν, αλλά δεν θέλουμε να δώσουμε και διαστάσεις μικρότερες», πρόσθεσε.

Όπως ανακοίνωσε χτες η Τουρκία, το πλοίο «Πίρι Ρέις» θα πραγματοποιήσει επιστημονικές έρευνες στο διάστημα από 13 Ιουλίου μέχρι 20 Αυγούστου.

Ads

Σχετική ερώτηση κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής. Ο κ. Χουντής καλεί «την Επιτροπή να προβεί σε άμεσες ενέργειες προκειμένου να άρει η τουρκική κυβέρνηση την απόφασή της για έρευνες υδρογονανθράκων στην υφαλοκρηπίδα κρατών-μελών της ΕΕ και να ασκήσει πίεση στην Τουρκία ώστε να υιοθετήσει την Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, που αποτελεί κοινοτικό κεκτημένο».