Mε διπλό σύστημα ΦΠΑ και επιστράτευση του πλαστικού χρήματος κατά της φοροδιαφυγής «κλειδώνει», όπως όλα δείχνουν, το σκέλος της συμφωνίας με τους πιστωτές που αφορά το φορολογικό.

Ads

Όπως επιβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης στη νυχτερινή συνέντευξή του στο Star, η πρόταση της ελληνικής πλευράς για τον ΦΠΑ – που φαίνεται να γίνεται δεκτή και από τους πιστωτές – είναι η θέσπιση ενός βασικού ενιαίου συντελεστή 15% για τα περισσότερα αγαθά και υπηρεσίες κι ενός χαμηλότερου, στο 6,5%, για τρόφιμα, φάρμακα, βιβλία και εφημερίδες. Οι δύο αυτοί συντελεστές θα αφορούν τις συναλλαγές που γίνονται με πλαστικό χρήμα – πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες -, ενώ θα υπάρχει πέναλτι 3% στη χρήση μετρητών: Για όσους επιλέγουν να πληρώνουν με μετρητά ο βασικός συντελεστής θα είναι 18% και ο χαμηλός 9,5%.

Σαφής στόχος αυτής της πριμοδότησης του πλαστικού χρήματος είναι να αυξηθεί η εισπραξιμότητα του ΦΠΑ, ενώ όπως είπε ο Γιάνης Βαρουφάκης η κυβέρνηση θα ενθαρρύνει τη χρήση των χρεωστικών αντί των πιστωτικών καρτών (που έχουν και ιδιαίτερα υψηλά τραπεζικά επιτόκια).

Ειδική μεταχείριση θα υπάρξει για τους μόνιμους κατοίκους των νησιών οι οποίοι, εφόσον κρατούν τις αποδείξεις, θα εισπράττουν τη διαφορά.

Ads

Ο συντελεστής ΦΠΑ για τους λογαριασμούς της ΔΕΗ θα είναι στο 15% είτε η πληρωμή γίνεται με κάρτα, είτε με μετρητά, καθώς εδώ δεν τίθεται θέμα φοροδιαφυγής. «Η ΔΕΗ δεν φοροδιαφεύγει», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών, επαναβεβαιώνοντας και τη δήλωση που είχε κάνει στη Βουλή ότι όλες οι αλλαγές θα ισχύσουν μετά την 1η Σεπτεμβρίου. Εως τότε δεν θα αλλάξει τίποτα στον ΦΠΑ προκειμένου να μην επηρεαστεί η τουριστική σεζόν.

Οι τελικές λεπτομέρειες του πακέτου για τον ΦΠΑ συζητούντο στην τηλεδιάσκεψη του Brussels Group που βρισκόταν σε εξέλιξη έως αργά χθες τη νύχτα, σύμφωνα πάντως με τις πληροφορίες από Βρυξέλλες και Βερολίνο υπήρχε προσέγγιση επί της συγκεκριμένης πρότασης.

Και το γερμανικό πρακτορείο dpa, άλλωστε, μετέδωσε ότι Αθήνα και «θεσμοί» βρίσκονται κοντά στο θέμα του φορολογικού, σε αντίθεση με το ασφαλιστικό και τα εργασιακά όπου παραμένουν ανοιχτά πολλά θέματα. Σύμφωνα επίσης με το dpa στο φορολογικό πακέτο «κλειδώνει» και η αμνηστία όσων δηλώσουν τις «μαύρες» καταθέσεις που έχουν στο εξωτερικό με επιβολή φόρου 15%.

Ποιες τιμές μειώνονται και ποιες αυξάνονται

Με βάση το μοντέλο ΦΠΑ 15% και 6,5%, θα υπάρξει μικρή αύξηση στις τιμές των περισσότερων προϊόντων και υπηρεσιών που σήμερα υπάγονται στον μειωμένο συντελεστή 13%. Στην κατηγορία του 13% σήμερα βρίσκονται: τρόφιμα, μη αλκοολούχα ποτά, ηλεκτρική ενέργεια, φυσικό αέριο, εστιατόρια καφενεία, ζαχαροπλαστεία, εισιτήρια μέσων μαζική μεταφοράς υπηρεσίες ανακαίνισης παλαιών κατοικιών, άνθη, υπηρεσίες από συγγραφείς, συνθέτες, καλλιτέχνες, ιδιωτικές κλινικές, διαγνωστικά κέντρα, εισιτήρια κινηματογράφου, συναυλιών, κόμιστρα ταξί κ.ά.

Αντιθέτως σημαντική μείωση αναμένεται στα είδη και τις υπηρεσίες που σήμερα υπάγονται στον υψηλό συντελεστή 23% και είναι: είδη ένδυσης – υπόδησης, τηλεπικοινωνίες, παροχή υπηρεσιών, έπιπλα – είδη οικιακής χρήσης, αυτοκίνητα, μοτοσικλέτες, μεταφορές, καύσιμα, οικοδομικά υλικά, αλκοολούχα ποτά, ακίνητα, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές.