Η υπόθεση μιας ταυτόχρονης, διπλής απαγωγής σε Αθήνα και Κωνσταντινούπολη άρχιζε να ξετυλίγεται από τις αστυνομικές αρχές σε Ελλάδα και Τουρκία, με το ξεχωριστό στοιχείο της υπόθεσης να είναι πως οι απαχθέντες είναι αδέρφια. Οι απαγωγές παραπέμπουν σε μέθοδο γνωστή και ως «tiger kidnapping» («Άρπαγμα της Τίγρης»), η οποία αφορά σε απαγωγές για σύντομο χρονικό διάστημα, με τα θύματα να απελευθερώνονται σώα μόλις καταβληθούν τα λύτρα.

Ads

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας, το πρωί της 26ης Μαρτίου συνελήφθησαν τρείς Πακιστανοί, ηλικίας 26, 27 και 31 ετών, για αρπαγή και ληστεία, ενώ αναζητούνται ακόμη τρείς συνεργοί τους.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την καταγγελία, το θύμα, υπήκοος Βελγίου, γνώριζε έναν εκ των συνεργών, ο οποίος τον προσκάλεσε στην Ελλάδα προκειμένου να τον φιλοξενήσει. Στις 23 Μαρτίου συναντήθηκε μαζί του στο Σύνταγμα και οδηγήθηκε σε οικία στον Πειραιά, πέφτοντας στην παγίδα. Οι δράστες με τη χρήση σωματικής βίας και με την απειλή μαχαιριού, τον ακινητοποίησαν αφαιρώντας του χρηματικό ποσό, ηλεκτρονικό μηχάνημα συναλλαγών και πιστωτικές κάρτες και απαίτησαν να τους καταβάλλει το χρηματικό ποσό των 3.000 ευρώ για να τον απελευθερώσουν.

Ο 39χρονος τους έδωσε τα λεφτά και τον μετέφεραν σε οικία στο Κερατσίνι από όπου πρωινές ώρες της 26ης Μαρτίου κατάφερε να διαφύγει.

Ads

Ταυτόχρονα, στην Κωνσταντινούπολη, παιζόταν ένα αντίστοιχο δράμα και μάλιστα με την αδελφή του θύματος, η οποία απήχθη από συνεργούς των απαγωγέων του αδελφού της. «Εγκέφαλος» της συμμορίας φέρεται να είναι ένας Αλβανός, γνωστός ως «Μάρκος», τον οποίο είχε γνωρίσει το θύμα στο Βέλγιο. Ο δράστης με το πρόσχημα των «διακοπών» και της δωρεάν φιλοξενίας, του ίδιου στην Αθήνα και της αδερφής του στην γειτονική χώρα, έπεισε τον 39χρονο να πραγματοποιηθεί το ταξίδι των… δωρεάν διακοπών.
Οι απαγωγείς στην στην Κωνσταντινούπολη ζητούσαν λύτρα από τον αδερφό των θυμάτων του, που βρισκόταν στο Βέλγιο.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας των διωκτικών αρχών των δύο χωρών, εξελίχθηκε παράλληλη αστυνομική επιχείρηση σε Αθήνα και Κωνσταντινούπολη. Στο Κερατσίνι, οι αστυνομικοί συνέλαβαν τους τρεις απαγωγείς από το Πακιστάν, ενώ οι Τούρκοι συνάδελφοί τους έκαναν το ίδιο στην γειτονική χώρα συλλαμβάνοντας τους άλλους δύο απαγωγείς, ελευθερώνοντας την γυναίκα όμηρο. Στο μεταξύ έχει ενημερωθεί η Ιντερπόλ και οι αρχές ασφαλείας του Βελγίου προκειμένου να αναζητήσουν και να εντοπίσουν τον «εγκέφαλο» των απαγωγών, τον άγνωστο άνδρα από την Αλβανία, τον «Μάρκο».   

Στην χώρα μας, το φαινόμενο της «Αρπαγής της Τίγρης» είχε εμφανιστεί την τριετία 2011-2014, όπου είχαν καταγραφεί επτά τέτοιες περιπτώσεις. Πέντε από αυτές αφορούσαν κοσμηματοπώλες στα δυτικά προάστια, ενός 15χρονου, γιου διευθυντή τράπεζας στη Χαλκίδα, και του γνωστού αρτοβιομήχανου Μανώλη Καραμολέγκου τον Ιανουάριο του 2014. Η μεθοδολογία δράσης, διεθνώς χαρακτηρίζεται «Τiger kidnapping». Πρόκειται για απαγωγές με μικρή διάρκεια και στόχο ιδιοκτήτες επιχειρήσεων με μεγάλα έσοδα ή διευθυντές τραπεζών προκειμένου σε σύντομο χρονικό διάστημα να εισπράττουν λύτρα για την άμεση απελευθέρωσή τους. Παρουσιάστηκε ως φαινόμενο στη Μεγάλη Βρετανία, Ιρλανδία και Βέλγιο. Τις περισσότερες φορές, κρατούν το θύμα τους μέσα σε οχήματα, διαρκώς κινούμενα κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για την αποφυγή ηλεκτρονικού εντοπισμού τους.