Τουλάχιστον 18 άνθρωποι -16 νέες γυναίκες αφρικανικής καταγωγής, ένα αγόρι και ένας άνδρας – έχουν ανασυρθεί νεκροί από ναυάγιο στη Λέσβο, τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης 6 Οκτωβρίου, ενώ την ίδια στιγμή ένα άλλο ναυάγιο με πρόσφυγες  συνέβη ανοιχτά των Κυθήρων. Περισσότεροι από 15, σύμφωνα με τις πληροφορίες, δεν έχουν εντοπιστεί, ενω φωτογραφίες ντοκουμέντα δείχνουν νεκρούς να επιπλέουν στη θάλασσα. 

Ads

Η τραγωδία στη Λέσβο

Στη Λέσβο, σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, 18 άτομα έχασαν τη ζωή τους, στη θαλάσσια περιοχή Προβοσκίδα, ανατολικά του νησιού, μετά τη βύθιση λέμβου στην οποία, επέβαιναν 53 μετανάστες. Συνολικά έχουν διασωθεί 25, ενώ έχουν ανασυρθεί νεκρά 16 κορίτσια αφρικανικής καταγωγής, ένα ανήλικο αγόρι και ένας άνδρας. 

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες τους, η πλαστική βάρκα αναχώρησε αργά χθες το βράδυ από την περιοχή του Αγιασμάτ κοντά στο Αϊβαλί, εν μέσω θαλασσοταραχής. Στην περιοχή επιχειρούν στελέχη του Λιμενικού, του Ελληνικού Στρατού, της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας για τον εντοπισμό των αγνοούμενων. Η επιχείρηση διεξάγεται υπό δυσμενείς καιρικές συνθήκες, καθώς πνέουν άνεμοι έντασης έως 7 μποφόρ.

Ads

Συγκλονιστικές είναι οι μαρτυρίες δύο γυναικών από τη Σομαλία, 37 και 31 ετών, οι οποίες διασώθηκαν από το πολύνεκρο ναυάγιο. Σύμφωνα με όσα δηλώνουν οι δύο γυναίκες -οι οποίες μεταφέρθηκαν στο ΚΥΤ Μυτιλήνης, μαζί με τους άλλους 23 διασωθέντες- ξεκίνησαν στις 10 το βράδυ της Τετάρτης από την Τουρκία, πέρασαν τον δίαυλο και έφτασαν στα παράλια της Λέσβου περίπου τα μεσάνυχτα. Οι καιρικές συνθήκες ήταν πολύ κακές -«τα κύματα ήταν σαν τοίχος», όπως λένε χαρακτηριστικά- και τους έριχναν στα τεράστια βράχια στη στεριά.

Οι δύο γυναίκες περιέγραψαν ότι κόσμος άρχισε να πέφτει στη θάλασσα, οι γυναίκες ούρλιαζαν, ενώ η βάρκα δεν άργησε να σπάσει στα δύο. Έβλεπαν πτώματα, ανάμεσά τους και ένα παιδί 14 ετών, να επιπλέουν δίπλα τους και οι ίδιες φοβούνταν ότι σύντομα θα βρίσκονταν ανάμεσά τους… Κάποιοι, πιο τυχεροί, κατάφεραν να βγουν στη στεριά και να σκαρφαλώσουν στα βράχια.

image 

image

Κύθηρα: 80 διασωθέντες, 20 αγνούμενοι

Φωτογραφίες από Eurokinissi:

image

image

image

image

Στα Κύθηρα, το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας του Λιμενικού ενημερώθηκε λίγο πριν τις 9 το βράδυ της Τετάρτης (5/10) για πλοίο με μετανάστες, κοντά στη θαλάσσια περιοχή πλησίον λιμένα Διακοφτίου.

Το σκάφος βρέθηκε να έχει προσκρούσει σε βραχώδη απόκρημνη περιοχή και μέχρι αυτή την ώρα παραμένει ημιβυθισμένο.

Στην περιοχή έσπευσαν παραπλέοντα ένα πλοίο της Λιμενικής Αρχής, εθελοντές διασώστες, Κλιμάκιο Ειδικών Αποστολών (Κ.Ε.Α.) και ομάδα υποβρύχιων αποστολών.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο σκάφος επέβαιναν περίπου 95 άτομα κατά κύριο λόγο από το Αφγανιστάν. Μέχρις στιγμής έχουν διασωθεί 80 από αυτά, ενώ πτώματα ανθρώπων επιπλέουν στα νερά.

Η επιχείρηση του Λιμενικού Σώματος, με τη συνδρομή του Πολεμικού Ναυτικού, της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας για τον εντοπισμό περισσότερων από 15 αγνοουμένων συνεχίζεται.

Δήμαρχος Κυθήρων : «Μπροστά μου πέθαναν πέντε άτομα»

Τις δραματικές στιγμές που έζησαν οι πρόσφυγες στα Κύθηρα όταν προσέκρουσε το σκάφος που τους μετάφερε στα βράχια, στη διάρκεια της νύχτας, περιέγραψε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο δήμαρχος Κυθήρων Στρ. Χαρχαλάκης, ο οποίος σημείωσε πως είδε μπροστά του να πνίγονται τουλάχιστον πέντε άνθρωποι. 

«Ήταν άτυχοι οι άνθρωποι γιατί εκεί που προσέκρουσε το σκάφος με 8 μποφόρ βοριά ήταν το χειρότερο δυνατό σημείο θα μπορούσα να πω σε όλο το νησί. Αν η πρόσκρουση είχε γίνει λίγα μέτρα βορειότερα ή λίγα μέτρα νοτιότερα θα είχαν διασωθεί στο σύνολό τους κατά την εκτίμησή μου. Πέσανε σε ένα σημείο που δεν μπορούσε να προσεγγίσει ουδείς από θαλάσσης κι έγινε μια επιχείρηση τιτάνια. Κατά την εκτίμησή μου ήταν μια από τις δυσκολότερες επιχειρήσεις διάσωσης που έχουν γίνει γενικά στην Ελλάδα.

Χρησιμοποιήθηκε γερανός οικοδομικός[…]ήταν τραγική η κατάσταση και νύχτα… Εάν ισχύει ότι ήταν 100 μέσα στο σκάφος γιατί αυτό το είπαν οι ίδιοι απ΄ ότι κατάλαβα, αυτή τη στιγμή οι διασωθέντες είναι 80[…] θα έλεγα ότι είναι 20 οι αγνοούμενοι. Μπροστά στα δικά μου μάτια είδα πέντε να πνίγονται» σημείωσε ο Στράτος Χαρχαλάκης.

«Η θάλασσα τους κοπανούσε σαν χταπόδια» είπε συγκλονισμένος. «Τους πήρε το κύμα και χάθηκαν μέσα σε πέντε δευτερόλεπτα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ήταν απίστευτο θέαμα

Kάτοικος περιέγραψε ότι είδε τη βάρκα να συντρίβεται στα βράχια και ανθρώπους να σκαρφαλώνουν πάνω τους για να σωθούν. «Ήταν ένα απίστευτο θέαμα», είπε η Μάρθα Σταθάκη. «Όλοι οι κάτοικοι εδώ κατέβηκαν στο λιμάνι για να προσπαθήσουν να βοηθήσουν».

Οι διασώστες κατέβασαν σχοινιά στην παραλία για να βοηθήσουν τους επιζώντες να ανέβουν στα βράχια και να σωθούν. Οι τοπικές αρχές άνοιξαν σχολείο για να προσφέρουν καταφύγιο στους διασωθέντες.

Την αδυναμία των αρχών να διαχειριστούν την κατάσταση καταγγέλλουν πάντως κάτοικοι του νησιού, σύμφωνα με τους οποίους ήταν εκείνοι που οργάνωσαν την επιχείρηση διάσωσης των ναυαγών. Υποστηρίζουν ακόμη ότι τουλάχιστον ένας από τους διασωθέντες νοσηλεύεται με κατάγματα, που του προκλήθηκαν κατά την ανάσυρσή του.

Δηλώσεις κυβέρνησης και κομμάτων

«Για μια ακόμα φορά, η ανοχή της Τουρκιάς στα κυκλώματα των αδίστακτων διακινητών κόστισε ανθρώπινες ζωές. Όσο η τουρκική ακτοφυλακή δεν εμποδίζει τη δράση τους, τόσο οι διακινητές στοιβάζουν δυστυχισμένους ανθρώπους, χωρίς μετρά ασφαλείας, σε σκάφη που δεν αντέχουν στις καιρικές συνθήκες, θέτοντας τις ζωές τους σε θανάσιμο κίνδυνο», δήλωσε κι ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης.

«Οι υπεράνθρωπες προσπάθειες των στελεχών του Λιμενικού Σώματος, του Πολεμικού Ναυτικού, της Πολεμικής Αεροπορίας, του Πυροσβεστικού Σώματος, της Ελληνικής Αστυνομίας και εθελοντών, διέσωσαν χθες δεκάδες συνανθρώπους μας, στα Κύθηρα και τη Μυτιλήνη. Δυστυχώς, όχι όλους. Η Τουρκία οφείλει να σεβαστεί τη συμφωνία της με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όσο δεν το κάνει, θα θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές», πρόσθεσε ο Γιάννης Πλακιωτάκης.

«Επείγον κάλεσμα στην Τουρκία να λάβει άμεσα μέτρα για να προληφθούν άλλες παράτυπες αποχωρήσεις, ιδιαίτερα λόγω των δύσκολων καιρικών συνθηκών. Ήδη σήμερα χάθηκαν πολλές ζωές στο Αιγαίο, άνθρωποι πνίγονται σε μη αξιόπλοα σκάφη. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να δράσει» έγραψε στο Twitter ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.

«Άλλα δύο ταξίδια θανάτου, άλλα δύο φοβερά ναυάγια στα Κύθηρα και τη Λέσβο. Ο αγώνας για μια Ελλάδα που δεν θα είναι ούτε αποθήκη ψυχών, ούτε φύλακας που αναλαμβάνει τις ευθύνες μιας Ευρώπης-φρούριο, είναι πιο επίκαιρος και αναγκαίος από ποτέ» σχολίασε η γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Ράνια Σβίγκου, στα social media.

Και πρόσθεσε: «Δεν πρέπει να «συνηθίσουμε» άλλους θανάτους απελπισμένων ανθρώπων σε μια Ευρώπη που ορθώς άνοιξε την αγκαλιά της σε πάνω από 5 εκατομμύρια πρόσφυγες από την Ουκρανία. Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σαν να μη συμβαίνει τίποτα. Η Τουρκία οφείλει να εφαρμόσει τις δεσμεύσεις της έναντι της ΕΕ, αντί να εργαλειοποιεί το προσφυγικό.

Η Ευρώπη οφείλει να αντιμετωπίζει τις αιτίες που προκαλούν τα προσφυγικά κύματα και να προχωρήσει άμεσα σε μια ευρωπαϊκή και ευρωτουρκική αντιμετώπιση του προσφυγικού. Που να βασίζεται στο σεβασμό του διεθνούς δικαίου, σε ένα δίκαιο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου, σε μια ευρωτουρκική συμφωνία που να περιλαμβάνει νόμιμες οδούς προς την ΕΕ με ένα γενναίο πρόγραμμα επανεγκαταστάσεων».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρης Μάντζος, εξέφρασε την οδύνη και τον αποτροπιασμό του κόμματος για τις τραγικές εικόνες, και τη συμπαράστασή του στις προσπάθειες διάσωσης, τονίζοντας ότι «αυτή οφείλει να είναι η εικόνα των ελληνικών αρχών και του κράτους δικαίου και να κάνει τον γύρο του κόσμου.

Πρέπει να αποδειχθεί αφενός η εργαλειοποίηση από πλευράς Τουρκίας, των ανθρώπινων ψυχών, μεταναστών και προσφύγων. Και αφετέρου να διαλυθεί οποιαδήποτε σκιά πάνω από τη χώρα μας για μεμονωμένες ή μη περιπτώσεις επαναπροωθήσεων ή παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η χώρα μας είναι ένα σύγχρονο κράτος δικαίου που οφείλει να τηρεί την ισορροπία μεταξύ της φύλαξης των συνόρων της και του σεβασμού της ανθρώπινης ζωής».

Ενόψει της κρίσιμης σημερινής συνόδου στην Πράγα, ο Δημήτρης Μάντζος επεσήμανε την ανάγκη «η Ελλάδα να συνεχίζει να διεθνοποιεί το ζήτημα και να το θέτει, όχι στο πλαίσιο μίας διμερούς διαφοράς, αλλά σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία πρέπει άμεσα να λάβει στέρεες πρωτοβουλίες».

«Κανένας δεν πρέπει να συμβιβαστεί με την “κανονικότητα” του θανάτου ξεριζωμένων ανθρώπων και την “καθημερινότητα” των πολύνεκρων ναυαγίων, όπως τα πρόσφατα ναυάγια στη Λέσβο και τα Κύθηρα με δεκάδες νεκρούς. Κανένας δεν πρέπει να κλείσει τα μάτια στις αιτίες αυτής της τραγωδίας που γίνονται ακόμη πιο φανερές», τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

«Η εργαλειοποίηση των κατατρεγμένων, η επικίνδυνη δράση των διακινητών, τα αιματηρά γεωπολιτικά παζάρια στις πλάτες τους αναπτύσσονται στο έδαφος της άθλιας κι απάνθρωπης ευρωενωσιακής πολιτικής, που έχουν συνδιαμορφώσει και υλοποιούν όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις», επισημαίνει η ανακοίνωση του κόμματος και καταλήγει:

«Εδώ και τώρα πρέπει να καταργηθεί το αντιδραστικό νομικό πλαίσιο του εγκλωβισμού και των απελάσεων, ο Κανονισμός του Δουβλίνου, η Κοινή Δήλωση Ε.Ε.-Τουρκίας. Να σταματήσει η εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τον πόλεμο, που φέρνουν τεράστιους κινδύνους για το λαό και προκαλούν τον ξεριζωμό εκατομμυρίων ανθρώπων».