Στο διπλάσιο του ορίου ταχύτητας κινείτο το τρένο που εκτροχιάστηκε την Τρίτη στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, στοιχίζοντας τη ζωή σε τουλάχιστον επτά άτομα. Οι τραυματίες ανέρχονται στους 200 ενώ στο τρένο επέβαιναν 243 άτομα. 

Ads

Σύμφωνα με την προκαταρκτική έρευνα του Εθνικού Συμβούλιου Ασφάλειας Μεταφορών (NTSB) ο μηχανοδηγός ενεργοποίησε απότομα το σύστημα πέδησης – για να φρενάρει – πάνω στη στροφή. 

image

Βάσει των στοιχείων του «μαύρου κουτιού», όπως ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Ρόμπερτ Σάμουολτ εκπρόσωπος της NTSB, το τρένο κινείτο με 171 χλμ/ώρα (106 μίλια ανά ώρα) λίγο πριν βρεθεί στη στροφή. Το όριο ταχύτητας είναι 80 χλμ/ώρα (50 μίλια ανά ώρα).

Ads

image

image

Ο μηχανοδηγός ενεργοποίησε πλήρως το σύστημα πέδησης αμέσως πριν μπει στην στροφή, ανέφερε ο Σάμουολτ, αλλά δεν κατάφερε παρά να επιβραδύνει ελάχιστα το τρένο -μόλις στα 164 χλμ./ώρα. Σημείωσε πάντως ότι αν στο τμήμα των γραμμών που κινούνταν το τρένο λειτουργούσε σύστημα ασφαλείας «προληπτικής δράσης» (PTC) που βοηθούν τους συρμούς να σταματούν άμεσα ενώ κινούνται με μεγάλη ταχύτητα το δυστύχημα θα είχε αποφευχθεί. 

Ο μηχανοδηγός νοσηλεύεται. Τα στοιχεία του δεν έχουν δοθεί επισήμως στη δημοσιότητα αν και έχουν διαρρεύσει στα αμερικανικά ΜΜΕ. Πρόκειται για τον 32χρονο Μπράντον Μπόστιαν. 

image


image

image