Μίζες λάμβαναν μέσω του ταχυδρομείου 4 υπάλληλοι της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Έργων (ΓΓΔΕ) για να δίνουν εγκρίσεις και άδειες λειτουργίας σε μηχανήματα που χρησιμοποιούνται σε δημόσια έργα. Την υπόθεση αποκάλυψε έρευνα του επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, ενώ ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Δημήτρης Ρέππας αποφάσισε την αναστολή άσκησης των καθηκόντων τους.

Ads

Ειδικότερα, προϊστάμενος της αρμόδιας Διεύθυνσης του ΥΠΕΧΩΔΕ από τον Ιούλιο του 2004 έως τον Ιούνιο του 2009 -και στη συνέχεια προήχθη σε Γενικό Διευθυντή- ενέκρινε Μηχανήματα Έργων ως ασφαλή και τεχνικώς κατάλληλα, τα οποία στη συνέχεια εφοδιάστηκαν με κρατικά έγγραφα (Εγκρίσεις Τύπου, άδειες κυκλοφορίας, πινακίδες), ενώ ορισμένα από αυτά είναι πιθανό να μην πληρούν τις προδιαγραφές ασφάλειας και καταλληλότητας.

Από τις καταθέσεις προκύπτει ότι στην υπόθεση εμπλέκεται τουλάχιστον ακόμη ένας υπάλληλος της Ν.Α. Κιλκίς, ο οποίος νομιμοποιούσε και έθετε σε κυκλοφορία μηχανήματα έργων τα οποία ουδέποτε είδε και των οποίων, ωστόσο, βεβαίωνε ψευδώς την καταλληλότητα και την ασφαλή χρήση, θέτοντας, έτσι, σε πιθανό κίνδυνο χειριστές των εν λόγω μηχανημάτων ή τρίτους.

Σύμφωνα με το ΓΕΔΔ, έχει εκδώσει συνολικά 1600 άδειες μηχανημάτων έργων (τα «διεκπεραιωτικά» καθεμιάς ανέρχονται σε 1.000€ για τα μηχανήματα που βρίσκονται σε καλή κατάσταση και ανεβαίνουν μέχρι και 10.000€ για τα προβληματικά).

Ads

Ο γενικός επιθεωρητής Λέανδρος Ρακιντζής άσκησε ήδη πειθαρχική δίωξη και διαβίβασε το πόρισμα στους εισαγγελείς για τη διερεύνηση ποινικών ευθυνών.