Σχεδόν 14 χρόνια από την πρώτη πράξη της διερεύνησης της προμήθειας των αρμάτων μάχης Leopard, ύψους 1,7 δισεκατομμυρίων ευρώ, η Δικαιοσύνη κατέληξε στην άσκηση κακουργηματικών ποινικών διώξεων για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος και δωροδοκία κατά παντός υπευθύνου.

Ads

Οπως αναφέρει δημοσίευμα της Realnews, ο επίκουρος εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς Αντώνης Ελευθεριάνος, λίγο πριν γίνει η αλλαγή σκυτάλης στη θέση του επικεφαλής της Εισαγγελίας μεταξύ της Ελένης Ράικου, που παραιτήθηκε, και της Ελένης Τουλουπάκη, που ανέλαβε μετά την ομόφωνη επιλογή της από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου, έκλεισε τη δικογραφία, της οποίας η εκ νέου διερεύνηση είχε ξεκινήσει το 2012.

Πλέον το πόρισµά του, που αριθµεί 155 σελίδες, βρίσκεται στα χέρια των ανακριτών κατά της ∆ιαφθοράς ∆ηµήτρη Καβαλάρη και Κωνσταντίνου Πρωτονοτάριου, που θα διενεργήσουν την κύρια ανάκριση και θα προσωποποιήσουν τις κατηγορίες.

Στο πόρισµα επιχειρείται µια «χαρτογράφηση» της διαδροµής του χρήµατος. Πρόκειται για εκατοντάδες χρηµατοροές που εντοπίστηκαν από το 2000 έως τουλάχιστον το 2008 µέσω δεκάδων εταιρειών, ιδιοκτησίας κυρίως του αντιπροσώπου της προµηθεύτριας εταιρείας KraussMaffei Wegmann (KMW) στην Ελλάδα, Θωµά Λιακουνάκου.

Ads

Η συγκεκριµένη προµήθεια είναι η πρώτη µέχρι στιγµής από όσες υπεγράφησαν επί θητείας Γιάννου Παπαντωνίου στο υπουργείο Εθνικής Αµυνας που η ∆ικαιοσύνη εντόπισε ισχυρές ενδείξεις για ξέπλυµα βρόµικου χρήµατος από δωροδοκίες.