Σε πολύ μικρό βαθμό, κυρίως στο κέντρο της Αθήνας λόγω ειδικών συνθηκών, έχουν μαζευτεί από τους δρόμους του λεκανοπεδίου οι τόνοι σκουπιδιών που έχουν συσσωρευθεί μετά από τις αλλεπάλληλες κινητοποιήσεις στον τομέα της καθαριότητας. Αλαλούμ με τη επίταξη. Επιπλέον θέμα με τα καύσιμα των απορριμματοφόρων θέτει η ΠΟΕ – ΟΤΑ.

Ads

 
Οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, δια στόματος του προέδρου της Ομοσπονδίας Θέμι Μπαλασόπουλου, διαμηνύουν ότι ΕΦΟΣΟΝ λάβουν τα φύλλα της επίταξης την οποία αποφάσισε να εφαρμόσει η κυβέρνηση, τότε θα εργαστούν κανονικά. Σε αυτή την περίπτωση, θα χρειαστεί περισσότερο από μία εβδομάδα για την αποκομιδή των σκουπιδιών. Μάλιστα, ο ίδιος έθεσε και θέμα έλλειψης καυσίμων για τα απορριμματοφόρα λόγω των κινητοποιήσεων στα τελωνεία.
 
Αρχικά, απεστάλησαν 1694 φύλλα επίταξης προς τους οδηγούς των απορριμματοφόρων, όχι όμως και προς τους εργαζόμενους οι οποίοι απαιτούνται για την αποκομιδή (!). Τα συγκεκριμένα φύλλα επίταξης μόλις χθες το βράδυ «έφυγαν» συμπληρωματικά από την περιφέρεια Αττικής και μάλιστα όχι στο σύνολό τους (3.000 φύλλα για τους συνολικά περίπου 7,5 χιλιάδες εργαζόμενους στην Αττική). Η αποστολή όλων των φύλλων επίταξης εκτιμάται ότι θα διαρκέσει έως και τη Δευτέρα. Πρόβλημα δημιουργήθηκε και με την ελλιπή ανταπόκριση ορισμένων δημοτικών αρχών κατά την αποστολή των απαιτούμενων στοιχείων στην περιφέρεια.
 
Συνεπώς, εκτιμάται ότι παραμένουν στους δρόμους του λεκανοπεδίου τουλάχιστον 120.000 τόνοι στοιβαγμένα απορρίμματα. Εξαίρεση στο σκηνικό της διοικητικής… αποσύνθεσης αποτελεί μόνο η περιορισμένη αποκομιδή σκουπιδιών από το κέντρο της Αθήνας και την ευρύτερη περιοχή του, και αυτό λόγω ειδικής συμφωνίας ανάμεσα στο Δήμο και την ΠΟΕ – ΟΤΑ εν μέσω των διαδηλώσεων και των επεισοδίων που τις συνοδεύουν. Άλλη παράμετρο, σε αυτή την «εκεχειρία» ανάμεσα στις αρχές και το συνδικάτο, αποτελούν και οι ανάγκες που προκύπτουν από τη λειτουργία των νοσοκομείων.
 
Την ίδια ώρα, με περιορισμένες δυνατότητες και σε μικρό βαθμό, δραστηριοποιούνται σε κάποιες περιπτώσεις και ιδιώτες τους οποίους «επιστράτευσαν» το προηγούμενο διάστημα το υπουργείο Εσωτερικών και η περιφέρεια Αττικής. Πάντως, σε κάποιους λίγους δήμους έχει επιτευχθεί τοπική συναίνεση και η αποκομιδή των συσσωρευμένων σκουπιδιών είναι ήδη σε εξέλιξη.
 
Πιο σκληρή στάση διαμηνύουν ότι θα τηρήσουν οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση της Θεσσαλονίκης, καθώς πηγές του συνδικάτου προειδοποιούν ότι θα σαμποτάρουν τη διαδικασία αποκομιδής παρ’ όλη την επίταξη.