Τεχνητή διόγκωση του ελληνικού ελλείμματος το 2009 προκειμένου να δικαιολογηθεί η λήψη των μέτρων λιτότητας καταγγέλλει στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία», η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και μέλος της επιτροπής της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, Ζωή Γεωργαντά. Για έλλειψη σοβαρότητας κατηγόρησε την κ. Γεωργαντά ο υπουργός Περιβάλλοντος και πρώην υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου. Εν τω μεταξύ, στη Βουλή κατατέθηκε την Παρασκευή η τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών για την παύση των πέντε από τα επτά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. Οι αρμοδιότητες θα ασκούνται από τον πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ μέχρι να ολοκληρωθεί η αντικατάσταση των μελών.

Ads

 

«Το έλλειμμα της χώρας για το 2009 σκοπίμως παρουσιάστηκε στο 15,4% από τη Eurostat. Επρεπε να φανεί μεγαλύτερο από αυτό της Ιρλανδίας, που ήταν 14%, ώστε να παρθούν δυσβάσταχτα μέτρα κατά της Ελλάδας», τονίζει στην εφημερίδα η κ. Γεωργαντά, η οποία μαζί με άλλα 5 μέλη της επταμελούς επιτροπής, παύονται από τα καθήκοντά τους όπως ανακοίνωσε χθες από τη Βουλή ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Στην εν λόγω επιτροπή παραμένει μόνο ο πρόεδρος, λόγω «προβλημάτων σε προσωπικό και διοικητικό επίπεδο».

 

Τα προβλήματα αυτά, σύμφωνα με την «Ελευθεροτυπία», ξεκινούσαν από την «απομονωτική, αντιδημοκρατική, εξουσιαστική» λειτουργία του προέδρου της Ανδρέα Γεωργίου, όπως έχει καταγγείλει και ο σύλλογος των εργαζομένων στην ΕΛΣΤΑΤ και έφταναν μέχρι το συστηματικό αποκλεισμό των μελών της από το να εκφράζουν άποψη σε σοβαρά ζητήματα, όπως η επιστημονική ορθότητα των στατιστικών μεθοδολογιών που ακολουθούνταν, ο κανονισμός λειτουργίας της Αρχής, ο κανονισμός των υποχρεώσεων που είχαν προς την Αρχή άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου και άλλα.

Ads

 

Πάντως, άλλο μέλος της επιτροπής αμφισβητεί το συμπέρασμα της κ. Γεωργαντά, λέγοντας ότι επιστημονικά μπορεί να αποδειχτεί ότι οι «φορείς του Δημοσίου, που δεν χρηματοδοτούνται από το Δημόσιο και εισήλθαν στη συγκεκριμένη λίστα, δεν μπορούν να επηρεάσουν σε τέτοιο βαθμό την τελική διαμόρφωση του ελλείμματος».

 

Μιλώντας στην εφημερίδα, η καθηγήτρια Ζωή Γεωργαντά τόνισε ότι «Το έλλειμμα του ’09 είχε τεχνηέντως διογκωθεί για να φανεί ότι η χώρα είχε το μεγαλύτερο σε ολόκληρη την Ευρώπη, ακόμα και από αυτό της Ιρλανδίας που ήταν 14%, με σκοπό να δικαιολογηθούν όλα αυτά τα βαριά μέτρα κατά της χώρας. Κι εμείς παρουσιάσαμε στη Eurostat 15,4%».

 

«Το έλλειμμα έγινε τόσο μεγάλο λόγω του γεγονότος ότι μπήκαν όχι με φυσιολογικό τρόπο στη “γενική κυβέρνηση” (σ.σ. στενός δημόσιος τομέας και πλευρές του ευρύτερου) ένας αριθμός ΔΕΚΟ, αυτοί οι 151 φορείς, αυτούς όπου τώρα εξελίσσεται η εφεδρεία. Αυτοί οι φορείς δεν μελετήθηκαν στατιστικά όπως έπρεπε, και μάλιστα σύμφωνα με όσα ορίζει η ίδια η Eurostat. Γι’ αυτή τη διαδικασία τα κριτήρια είναι πολλά και πολύπλοκα, χρειάζεται μακροχρόνια μελέτη για να υπαχθούν. Εμείς επιμέναμε αυτές οι ενστάσεις μας να καταγραφούν ακόμα και στα πρακτικά. Ο πρόεδρος της Αρχής μάς απάντησε ότι “στα πρακτικά θα μπει ό,τι θέλω εγώ”, επί λέξει».

 

Η ίδια η κ. Γεωργαντά ακόμα και με έγγραφο που είχε αποστείλει από τον περασμένο Απρίλιο στον Κάρολο Παπούλια, στον Γιώργο Παπανδρέου και στον πρώην πρόεδρο της Βουλής Απ. Κακλαμάνη, ενημέρωνε την πολιτική ηγεσία για τα προβλήματα δυσλειτουργίας της Αρχής. Σύμφωνα με αυτό, η Αρχή δεν είχε συνεδριάσει για επτά μήνες ενώ σύμφωνα με τον ιδρυτικό της νόμο (382/2010) έπρεπε να συνεδριάζει μία φορά το μήνα. Γίνεται αναφορά στο γεγονός ότι η Αρχή είχε μετατραπεί σε «Αρχή ενός ανδρός», στην «ανεξήγητη αδρανοποίησή της» και στο ότι οι εμπειρογνώμονες, ειδικοί επιστήμονες και μέλη της, αγνοούνταν συστηματικά από τον πρόεδρό της. Σ’ αυτή την επιστολή ουδέποτε έλαβε κάποια απάντηση.

 

Η απάντηση του Γιώργου Παπακωνσταντίνου

 

«Είναι γνωστό σε όλους ότι η προηγούμενη κυβέρνηση απέκρυψε τα πραγματικά δημοσιονομικά στοιχεία της Ελλάδας, γεγονός που οδήγησε στα γνωστά αποτελέσματα και στην κατάρρευση της αξιοπιστίας της χώρας μας. Η αναθεώρηση των δημοσιονομικών στοιχείων το 2010, έγινε σε στενή συνεργασία με τη Eurostat και με την ίδια ακριβώς μεθοδολογία που ισχύει για όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες. Αποτέλεσμα ήταν να αρθούν όλες οι επιφυλάξεις για τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία, τον Νοέμβριο του 2010», επισημαίνει σε ανακοίνωση – απάντηση στις καταγγελίες ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Παπακωνσταντίνου.
 

Σύμφωνα με τον ίδιο, «δυστυχώς για όλους μας, το έλλειμμα της Ελλάδας για το 2009 ήταν τελικά 15,4% του ΑΕΠ, όπως ανακοίνωσε κι επίσημα η ΕΛΣΤΑΤ και η EUROSTAT. Ας καταλάβουμε, λοιπόν, τη δεινή κατάσταση που βρέθηκε η χώρα, αντί να ψάχνουμε φτηνές και εύκολες, συνομωσιακού τύπου, δικαιολογίες για τον απόλυτο δημοσιονομικό εκτροχιασμό που ζήσαμε και τις επιπτώσεις των επιλογών της κυβέρνησης της ΝΔ».

Όσο για τα λεγόμενα της κ. Γεωργαντά, «νομίζω πως η σοβαρότητά τους εξαντλείται στη φράση που χρησιμοποίησε, ότι “βρισκόμαστε υπό γερμανική κατοχή”».

Το ζήτημα προκάλεσε τις αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Γραπτή ερώτηση κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης, τονίζοντας ότι πρόκειται για ακραίο κοινοβουλευτικό πραξικόπημα που εγείρει θέματα νομιμότητας και αξιοπιστίας.

Άμεση και ανεξάρτητη διερεύνηση των καταγγελιών ζήτησε ο αναπληρωτής υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, Χρήστος Σταϊκούρας. «Η Νέα Δημοκρατία, κατ’ επανάληψη, έχει επισημάνει ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ φέρει ευθύνη για τη διαμόρφωση του ελλείμματος το 2009» επεσήμανε.

Μηνυτήρια αναφορά κατά του αντιπρόεδρου είχε καταθέσει ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ

Εν τω μεταξύ, κατηγορία σε βαθμό κακουργήματος αντιμετωπίζει ο μέχρι πρότινος, αντιπρόεδρος της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) Νίκος Λογοθέτης μετά από δίωξη που ασκήθηκε σε βάρος του μετά από καταγγελίες του προέδρου της Αρχής για παραβίαση προσωπικών δεδομένων. O αντιπρόεδρος της Αρχής αρνείται τις κατηγορίες και αποδίδει την ποινική του εμπλοκή στη διαφωνία που είχε με τον κ. Γεωργίου ως προς την καταγραφή των στοιχείων που χρησιμοποιήθηκαν για την αποτύπωση του ελλείματος της χώρας.