«H εικόνα σύγκρουσης κυβέρνησης και θεσμών για το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη διευκολύνει τα σενάρια της πρόκλησης εκλογών δια του… ατυχήματος». Δεν είναι όμως αυτή η πολιτική πρόθεση ούτε της Αθήνας, ούτε των Βρυξελλών. Και, σίγουρα, ο νέος νόμος για την προστασία της πρώτης κατοικίας δεν είναι το όχημα που επέλεξε ο Αλέξης Τσίπρας για να πάει σε πρόωρες κάλπες εν μέσω «σκηνοθετημένης ρήξης» με τους δανειστές, όπως έσπευδαν να ερμηνεύσουν χθες τα στρατευμένα μέσα και οι αναλυτές της ΝΔ.
Οι πληροφορίες, άλλωστε, τόσο από την Αθήνα όσο και από την Κομισιόν επιβεβαιώνουν ότι η κυβερνητική πρόθεση να καταθέσει έως αύριο, Παρασκευή, το νομοσχέδιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας ήταν ήδη γνωστή στους θεσμούς, δεν συνιστά αιφνιδιασμό ούτε μονομερή ενέργεια, και δεν διαμορφώνει τετελεσμένα. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, παρά τις ανοιχτές διαφωνίες των δύο πλευρών, η πιθανότερη εξέλιξη είναι εκείνη μιας συμβιβαστικής συμφωνίας, πιθανότατα και πριν από το Eurogroup της 5ης Απριλίου.
Δεν είναι τυχαίο, δε, πως κυβερνητικά στελέχη δεν απέκλειαν χθες το βράδυ «προσαρμογές» στο νομοσχέδιο ακόμη και μετά την κατάθεσή του στην Βουλή, ενώ σε ανάλογη κατεύθυνση κινήθηκαν και ευρωπαϊκές πηγές στις Βρυξέλλες επισημαίνοντας ότι «ένα θέμα είναι τι θα κατατεθεί στο Κοινοβούλιο, αλλά ένα άλλο θέμα είναι τι τελικά θα νομοθετηθεί».
Το πολιτικό ζήτημα για την κυβέρνηση ωστόσο είναι το κοινωνικό πρόσημο που θα έχουν αυτές οι πιθανές «προσαρμογές» κι εδώ παίζεται και το τελευταίο και πιο δύσκολο τμήμα της διαπραγμάτευσης με τους εκπροσώπους των θεσμών. Το πλέον ουσιαστικό, άλλωστε, σημείο τριβής δεν είναι ούτε τα αντικειμενικά και εισοδηματικά κριτήρια που θα ισχύσουν για όσους ενταχθούν στο νέο σχήμα προστασίας, ούτε το δημοσιονομικό κόστος. Το βασικό ζήτημα που θέτει η Κομισιόν είναι η επιλεξιμότητα των οφειλετών σε σχέση με την λεγόμενη «κουλτούρα πληρωμών», δηλαδή ο κίνδυνος να ενταχθούν στο νέο σύστημα προστασίας και οι στρατηγικοί κακοπληρωτές.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το σημείο που τόνιζαν με ένταση χθες το βράδυ ευρωπαϊκές πηγές είναι πως ο νέος νόμος δεν πρέπει «να ανακυκλώνει τα προβλήματα του νόμου Κατσέλη». Οι ίδιες πηγές επέμεναν, με τα ίδιο επιχείρημα, και στον διαχωρισμό των στεγαστικών δανείων από τα επιχειρηματικά ζητώντας αυστηρά κριτήρια επιλεξιμότητας προκειμένου να μην σταλούν αρνητικά μηνύματα στους συνεπείς δανειολήπτες. Πίσω από αυτές τις διατυπώσεις κρύβεται η πάγια πεποίθηση παραγόντων των θεσμών ότι η μεγάλη πλειοψηφία των μικρομεσαίων επιχειρηματιών στην Ελλάδα φοροδιαφεύγει δηλώνοντας ετήσια εισοδήματα που δεν ξεπερνούν τις 7.000 ευρώ. Και, ως εκ τούτου, ζητούν πέραν των εισοδηματικών κριτηρίων να τεθούν ιδιαίτερα αυστηρά περιουσιακά κριτήρια ώστε να διασφαλιστεί πως ο νέος νόμος δεν θα γίνει ομπρέλα προστασίας των φοροφυγάδων.
Από την πλευρά της, η κυβέρνηση εμφανίζεται απολύτως σύμφωνη στον αποκλεισμό των στρατηγικών κακοπληρωτών, θεωρεί ωστόσο ότι συγκεκριμένοι αξιωματούχοι των δανειστών υποτιμούν τις δικλείδες ασφαλείας του προτεινόμενου νόμου, καθώς και τις αλλαγές που έχουν γίνει στο θεσμικό πλαίσιο ακριβώς για να εμπεδωθεί νέα κουλτούρα πληρωμών. Εξ ου και η ενόχληση που εξέπεμπε χθες το βράδυ το Μαξίμου για τις αιχμηρές προειδοποιήσεις του επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων της Κομισιόν Ντέκλαν Κοστέλο – προειδοποιήσεις που, σύμφωνα τουλάχιστον με κυβερνητικές πηγές, δεν απηχούν και τις θέσεις της πολιτικής ηγεσίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Την εκτίμηση αυτή μάλλον ήρθε να ενισχύσει και η παρέμβαση του επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί ο οποίος με γραπτή του δήλωση εξέφρασε την βεβαιότητα πως θα επιτευχθεί συμφωνία πριν από το Eurogroup της 5ης Απριλίου. «Έχουμε σημειώσει σημαντική πρόοδο και είμαι βέβαιος ότι θα μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε τις συνομιλίες μας τις επόμενες ημέρες, ενόψει του Eurogroup στις 5 Απριλίου», επεσήμανε το βράδυ ο κ. Μοσκοβισί. Ανάλογη αισιοδοξία εξέφραζαν την ίδια ώρα και υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί παράγοντες στην Αθήνα, οι οποίοι επίσης απέκλειαν κατηγορηματικά τα σενάρια ρήξης. Κατά ορισμένες πληροφορίες δε, ακόμη κι εάν δεν υπάρξει πλήρης σύγκλιση, υπάρχει πρόθεση «πολιτικής ευελιξίας» και από τις δύο πλευρές έτσι ώστε κάποια επίμαχα στοιχεία του νέου νόμου να τεθούν σε «επανεκτίμηση» ενδεχομένως μετά τις ευρωεκλογές…
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >