Για το Μαξίμου το ιδανικό σενάριο θα ήταν μια κίνηση «ευελιξίας» από τον Πάνο Καμμένο. Για τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ το ζητούμενο είναι ένα βήμα υποχώρησης από τον Αλέξη Τσίπρα που θα του άνοιγε οδό διαφυγής. Εάν αυτές οι δύο προσδοκίες «συναντηθούν» απόψε το βράδυ, το ραντεβού Τσίπρα – Καμμένου μπορεί να διαμορφώσει τους όρους ενός «βελούδινου» διαζυγίου των δύο εταίρων μετά από τέσσερα χρόνια συγκυβέρνησης. Εάν όχι, μπαίνει στο τραπέζι το PlanB της ρήξης και οι πολιτικές εξελίξεις, από αύριο κιόλας, αρχίζουν να τρέχουν.

Ads

Μέχρι χθες το βράδυ πάντως, η «γραμμή Μαξίμου» παρέμενε αταλάντευτη πάνω στο μήνυμα που έστειλε στον κυβερνητικό εταίρο ο Αλέξης Τσίπρας με την συνέντευξη της Τετάρτης: Εάν ο Πάνος Καμμένος άρει την εμπιστοσύνη του προς την κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός θα ζητήσει άμεσα ψήφο εμπιστοσύνης και νέα, απόλυτη πλειοψηφία από την Βουλή, ακόμη κι εάν αυτό σημαίνει ότι στα «ναι» θα συνταχθούν και βουλευτές των ΑΝΕΛ αφήνοντας τον Πάνο Καμμένο χωρίς Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Κυβερνητικές πηγές μάλιστα, επεσήμαναν χθες το βράδυ πως αυτό το μήνυμα δεν συνιστά «εκβιασμό» προς τον μικρότερο εταίρο, αλλά απλή υπενθύμιση της δέσμευσης που ο ίδιος είχε αναλάβει στο υπουργικό συμβούλιο: Ότι δεν θα συμπράξει με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την ΝΔ στην προσπάθεια να πέσει η κυβέρνηση. Οι ίδιες πηγές πρόσθεταν ότι εξακολουθούν να αναμένουν από τον Πάνο Καμμένο να τηρήσει αυτή την δέσμευσή του, «σπάζοντας» όπως έλεγαν χαρακτηριστικά, «τον αυτό-εγκλωβισμό του στην απόλυτη άρνηση για την συμφωνία των Πρεσπών».

Πώς θα μπορούσε να επέλθει αυτός ο απεγκλωβισμός; Όπως χαρακτηριστικά λέει κυβερνητικό στέλεχος, «δίοδοι διαφυγής πάντοτε υπάρχουν». Για παράδειγμα, δε, ανέφερε ως πιθανή διέξοδο μια απόφαση Καμμένου να φύγει μεν από την κυβέρνηση, να μην άρει όμως την εμπιστοσύνη του και να αφήσει τους βουλευτές του να ψηφίσουν κατά συνείδηση στην κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών.

Ads

Το εάν αυτό είναι ένα σενάριο που μπορεί να αντέξει πολιτικά ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ θα φανεί σήμερα. Και ουδείς στην κυβέρνηση ρίσκαρε έως χθες το βράδυ ασφαλή πρόβλεψη για τις προθέσεις του προσμετρώντας και τον «ιδιαίτερο ψυχισμό» του. Εκείνο ωστόσο που διαμήνυαν κατηγορηματικά ήταν πως στην περίπτωση που ο Πάνος Καμμένος επιλέξει την μετωπική σύγκρουση και ρήξη, τότε το σχέδιο που περιέγραψε προχθές ο πρωθυπουργός θα τηρηθεί μέχρι κεραίας – αρχής γενομένης από την ψήφο εμπιστοσύνης που θα ζητήσει ο Αλέξης Τσίπρας «την επόμενη κιόλας εβδομάδα».

Το πρώτο στίγμα από την πλευρά Καμμένου αναμένεται σήμερα το πρωί στην Επιτροπή Αμυνας της Βουλής όπου συζητώνται ξανά τα αντισταθμιστικά των F-16, ενώ αμέσως μετά θα ακολουθήσει η εξ αναβολής συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝΕΛ. Το ποιοι εκ των βουλευτών, και υπουργών του κόμματος θα δώσουν το παρόν έχει ιδιαίτερη πολιτική σημασία, καθώς μέχρι χθες οι μοναδικοί δύο που παρέμεναν πλήρως δεσμευμένοι στην «σκληρή γραμμή» ήταν οι Κώστας Κατσίκης και Μαρία Κόλλια Τσαρουχά. Η δήλωση Κατσίκη, μάλιστα, ότι «πρέπει να άρουμε την εμπιστοσύνη μας προς την κυβέρνηση» ερμηνεύθηκε από πολλούς και ως θέση Καμμένου, αν και άλλα στελέχη των ΑΝΕΛ διαμήνυαν ότι «καλό θα ήταν να μην ποντάρουμε αποκλειστικά και μόνον στην ρήξη».

Οι πληροφορίες από τα στελέχη αυτού του κλίματος – του «κατευνασμού» – έφεραν τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ έτοιμο να ζητήσει δύο παραχωρήσεις από τον πρωθυπουργό στο σημερινό τους ραντεβού. Η πρώτη είναι η επιβράδυνση των διαδικασιών κύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών – ένα αίτημα πάντως, που δεν φαίνεται να έχει τύχη. Η δεύτερη, και σημαντικότερη, είναι μια δέσμευση του Αλέξη Τσίπρα ότι δεν θα κρατήσει στην κυβέρνηση τους υπουργούς που προέρχονται από τους ΑΝΕΛ ακόμη κι εάν το θέλουν και δεν θα βάλει στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ βουλευτές προερχόμενους από το κόμμα του Πάνου Καμμένου.

Σε αντάλλαγμα, οι ίδιοι κύκλοι εκτιμούν πως θα μπορούσε να επαναβεβαιώσει την δέσμευσή του πως δεν θα συμπράξει στην πτώση της κυβέρνησης. Το πρόβλημα εδώ για τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ είναι πως, με την προχθεσινή του συνέντευξη ο πρωθυπουργός δεν έδειξε πρόθεση διαπραγμάτευσης. Και, πολύ περισσότερο, δεν έδειξε καμία πρόθεση για συζήτηση περί «ανταλλαγμάτων»…