Η φράση “άλλαξε ο Μανωλιός και έβαλε τα ρούχα του αλλιώς” ταιριάζει γάντι στο δήμο της Θεσσαλονίκης. Η ιστορία ξεκινά λίγο πριν από το Πάσχα όταν οι εκπρόσωποι των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, σε συνεργασία με κινήσεις πολιτών της πόλης, συμφώνησαν πως η αλλαγή του μοντέλου διοίκησης του δήμου κρίνεται αναγκαία και πως κάτι τέτοιο θα επιτευχθεί μόνο με τη συστράτευση όλων των δυνάμεων.

Ads

Του Βαγγέλη Στολάκη – Ομάδα TVXS Θεσσαλονίκης

Έχοντας λοιπόν ένα κοινό στόχο, αλλά διαφορετικές αφετηρίες, όλοι οι παραπάνω μέσα από μια διαδικασία διαβούλευσης με συχνές συναντήσεις και εντάσεις συμφώνησαν πως…διαφωνούν. Την αρχή έκανε η παράταξη του Γιάννη Μπουτάρη, που σε λίγες μέρες θα κληθεί να αποδείξει αν όντως ήταν αυτή που «ενώνει και κερδίζει», όπως δήλωνε ο υποψήφιος δήμαρχος με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ. Ο γνωστός επιχειρηματίας λοιπόν, διαχώρισε από πολύ νωρίς τη θέση του από τους υπολοίπους του διαπαραταξιακού και έκανε γνωστές τις προθέσεις του: πως επιθυμούσε να είναι αυτός ο εκπρόσωπος του διαπαραταξιακού που θα διεκδικήσει τον δημαρχιακό θώκο της Θεσσαλονίκης, διαφορετικά θα τους χαιρετούσε! Όπως κι έκανε και τελικά κατάφερε να κερδίσει αυτό που ήθελε. Την υποστήριξη του κυβερνώντος κόμματος.

Η ιστορία όμως με το διαπαραταξιακό συνεχίστηκε. Οι υπόλοιποι του οργάνου συνέχισαν κανονικά τις μεταξύ τους συνεννοήσεις και δεν πτοήθηκαν ούτε όταν και η εκπρόσωπος της μείζονος αντιπολίτευσης Χρύσα Αράπογλου, μετά τις διαρροές πως το ΠΑΣΟΚ δεν αναγνωρίζει επίσημα την όλη διαδικασία, τους διαμήνυσε πως δεν είναι σε θέση να εκφράσει άποψη και να προτείνει κάποιον που θα τύγχανε της υποστήριξης των υπολοίπων παρατάξεων της αντιπολίτευσης και των κινήσεων πολιτών. Ακόμη μια παράταξη μείον για το διαπαραταξιακό που είχε γίνει το θέμα των ημερών στη Θεσσαλονίκη. Κάποια στιγμή φάνηκε πως οι υπόλοιποι κατάφεραν να συνεννοηθούν και ανακοίνωσαν το όνομα του επιχειρηματία Τάσου Τζήκα ως υποψηφίου δημάρχου, υποστηριζόμενου από το εναπομείναν διαπαραταξιακό. Όμως κι εδώ τα πράγματα δεν είχαν happy end. Ο δημοτικός σύμβουλος και σημερινός υποψήφιος δήμαρχος με τον συνδυασμό “Θεσσαλονίκη Ανοιχτή πόλη” Τριαντάφυλλος Μηταφίδης αποχώρησε και αυτός από το διαπαραταξιακό και ανακοίνωσε υποψηφιότητα. Λίγο αργότερα- και μόλις ανακοινώθηκε η στήριξη του ΠΑΣΟΚ στο Γιάννη Μπουτάρη- και ο Τάσος Τζήκας απέσυρε την υποψηφιότητά του, αφήνοντας ξεκρέμαστους τους Οικολόγους – Πράσινους και τις κινήσεις πολιτών που εξακολουθούσαν να προσδιορίζονται ως διαπαραταξιακό όργανο της Θεσσαλονίκης. Όμως και ο επιχειρηματίας Νίκος Ευθυμιάδης, ένας εκ των μνηστήρων της Ιπποκράτους, μόλις ο Γιώργος Παπανδρέου ανακοίνωσε το όνομα του Γιάννη Μπουτάρη είχε πάρει την απόφασή του να αποχωρήσει. Κάτι που γνωστοποίησε λίγες μέρες αργότερα καλώντας τους εκπροσώπους των ΜΜΕ σε συνέντευξη τύπου.

Ads

Το διαπαραταξιακό, λοιπόν, συνέχισε να διαβουλεύεται και ανακοίνωσε δια στόματος Βιαβιάννας Μεταλληνού, μιας εκ των εκπροσώπων των κινήσεων πολιτών που συμμετείχαν σε αυτό, πως στηρίζει την υποψηφιότητα του δημοσιογράφου Χρήστου Μάτη! Λίγο αργότερα, η ίδια η κ. Μεταλληνού συμπεριλήφθηκε, ως υποψήφια δημοτική σύμβουλος, στο ψηφοδέλτιο του Τριαντάφυλλου Μηταφίδη! Η ίδια βέβαια δήλωσε στο tvxs πως έριξε τον πολιτικό της εγωισμό και πως ο συγκεκριμένος χώρος είναι αυτός για τον οποίο έχει δουλέψει αρκετά!

Σειρά παίρνει ο Μπάμπης Μπαρμπουνάκης ο επί σχεδόν δυο δεκαετίες δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης. Ο κ. Μπαρμπουνάκης προσπαθώντας να πιέσει το ΠΑΣΟΚ, ανακοίνωσε ανεξάρτητη υποψηφιότητα για το δήμο, την οποία όμως απέσυρε, όταν νόμισε ότι αποφασίστηκε να συμπεριληφθεί στο ψηφοδέλτιο του Γιάννη Μπουτάρη. Ένα όμως τηλέφωνο(που δεν έγινε ποτέ από τον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Καρχιμάκη) του στέρησε την υποψηφιότητα. Ο Γιάννης Μπουτάρης επέμεινε-και το πέρασε- να μείνει εκτός ψηφοδελτίου ο Μπάμπης Μπαρμπουνάκης. Αυτό βέβαια, δεν πτόησε τον Μπάμπη που αναζήτησε την τύχη του στο ψηφοδέλτιο του Μάρκου Μπόλαρη, ως υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος!

Δεν θα πρέπει φυσικά να λησμονηθεί και η περίπτωση του δημάρχου Νεάπολης Νάκη Λαδόπουλου, ο οποίος έκανε πίσω όταν το ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε το όνομα του Σίμου Δανιηλίδη ως υποψηφίου για το νέο Καλλικρατικό δήμο Νεάπολης – Συκεών. Και ενώ ο κ. Λαδόπουλος ετοιμαζόταν για την θέση του υποψηφίου αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης «έμεινε στον άσσο», όταν άκουσε τον Μάρκο Μπόλαρη να ανακοινώνει για την ίδια θέση τον πρώην Υπουργό των κυβερνήσεων Σημίτη, Γιώργο Πασχαλίδη.