Τον κώδωνα του κινδύνου για το επόμενο διάστημα, αναφορικά με την έξαρση του κορονοϊού, της γρίπης αλλά και άλλων αναπνευστικών λοιμώξεων έκρουσε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ο οποίος εκτίμησε πως η κορύφωση σχετικά με τον covid, αναμένεται μετά τις 20 Ιανουαρίου, με περισσότερα από 7.000 κρούσματα την ημέρα.

Ads

«Νομίζω ότι η κορύφωση θα είναι νωρίτερα, γύρω στις 23 – 24 του Γενάρη με περίπου 7.500 κρούσματα, 7.100 θα έλεγα εγώ, την ημέρα», δήλωσε συγκεκριμένα μιλώντας στο Mega.

«Ο λόγος που βλέπουμε αυτήν τη διόρθωση που ανέφερα είναι ότι τις τελευταίες ημέρες υπήρξε ενημέρωση του κοινού, φορούν μάσκες, συνειδητοποίησε ότι υπάρχει διασπορά και άλλαξε η συμπεριφορά. Θέλουμε να γλιτώσουμε τη διασπορά. Το να έρθει νωρίτερα σημαίνει ότι δε θα έχει μεγάλη διάρκεια ως κύμα. Αυτό μας διευκολύνει και σε ό,τι αφορά τις σοβαρές νοσήσεις και για τους θανάτους» συνέχισε.

«Η αποκλιμάκωση φαίνεται να είναι λίγο αργή», εξήγησε ο ίδιος, εξαιτίας της χειμερινής και πιο ψυχρής περιόδου, η οποία ευνοεί τον συγχρωτισμό σε κλειστούς χώρους, αλλά και λόγω της συννοσηρότητας που αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό. «Θα πάμε σίγουρα σε αποκλιμάκωση και αυτό είναι το σημαντικό» συμπλήρωσε ο καθηγητής.

Ads

«Το βλέπουμε εδώ και χρόνια. Το 2007, πάλι ο καθηγητής Θωμαΐδης είχε ανιχνεύσει κοκαΐνη στα αιωρούμενα σωματίδια στην ατμόσφαιρα της Αθήνας. (…) Πλέον είναι ενδιαφέρον ότι μπορούμε να κάνουμε και μια χωρική ανάλυση το πού βρίσκονται, δηλαδή μπορούμε να βοηθήσουμε και τις Αρχές έτσι», ανέφερε σχετικά με την ανάλυση των λυμάτων.

Σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη, οι μεγαλύτερες συγκεντρώσεις του συγκεκριμένου ναρκωτικού παρατηρούνται στα νότια προάστια της Αθήνας. «Στα νότια προάστια υπάρχει μια μεγαλύτερη αύξηση και ειδικά μέσα στις γιορτές», είπε.

Ωστόσο, σημαντικό είναι πως έχει μειωθεί σημαντικά η κατανάλωση ηρεμιστικών, τα οποία είχαν εκτοξευθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού.