Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η ανάλυση των απαντήσεων της μεγάλης δημοσκόπησης της Palmos Analysis για το tvxs, με βάση τα δημογραφικά και τα πολιτικά χαρακτηριστικά του δείγματος των ψηφοφόρων.
Το ηλικιακό χάσμα
Δυο διαφορετικές «Ελλάδες» αναδεικνύονται από την ανάλυση των αποτελεσμάτων της έρευνας με βάση την ηλικία των ερωτώμενων.
Οι νεότεροι ψηφοφόροι, ηλικίας 17 – 34 ετών, αναφέρονται πολύ πιο έντονα στους χαμηλούς μισθούς και τις συνθήκες εργασίας όταν περιγράφουν τα βασικά προβλήματα στη χώρα μας σε σχέση με τους ηλικιωμένους, άνω των 65 ετών (39% έναντι 22%, 29% στο σύνολο των ψηφοφόρων).
Παράλληλα, οι νέοι βαθμολογούν πολύ πιο αυστηρά την Κυβέρνηση ως προς το έργο της, καθώς μόλις το 19% δηλώνουν “Πολύ” (4%) η “Αρκετά” (15%) ικανοποιημένοι, έναντι αντίστοιχου ποσοστού 46% στις ηλικίες 65 και άνω (“Πολύ” 16%, “Αρκετά” 30%) και 30% στο σύνολο των ψηφοφόρων.
Επιπλέον, οι νέοι έχουν σαφώς πιο αρνητική γνώμη για τον Πρωθυπουργό (12% θετική γνώμη έναντι 62% αρνητική) σε σχέση με το σύνολο του εκλογικού σώματος (28% θετική – 54% αρνητική), ενώ οι ηλικιωμένοι 65 ετών και άνω είναι η μοναδική ηλικιακή ομάδα που δίνει θετικό ισοζύγιο θετικών – αρνητικών γνωμών για τον Πρωθυπουργό (46% θετική – 40% αρνητική).
Οι νέοι είναι εκείνη η ηλικιακή ομάδα όπου η συμφωνία με την θέση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, ότι σε περίπτωση σχηματισμού Κυβέρνησης συνεργασίας είτε με την ΝΔ είτε με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να είναι Πρωθυπουργός κανένας εκ των κκ Μητσοτάκη και Τσίπρα, είναι καθαρά πλειοψηφική (50% συμφωνώ/μάλλον συμφωνώ έναντι 37% διαφωνώ/μάλλον διαφωνώ), ενώ αντίθετα η ισχυρότερη διαφωνία με την θέση αυτή διατυπώνεται στα άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω (18% συμφωνώ/μάλλον συμφωνώ – 77% διαφωνώ/μάλλον διαφωνώ).
Τέλος, οι νέοι είναι εκείνοι που δηλώνουν σε πολύ υψηλό ποσοστό (37%) ότι μετά το δυστύχημα στα Τέμπη έχουν αλλάξει γνώμη για το τι θα ψηφίσουν στις επερχόμενες Βουλευτικές εκλογές, ενώ το μικρότερο, αντίστοιχα, ποσοστό εμφανίζεται στους 65 ετών και άνω με μόλις 11%.
Δεν αποτελεί, συνεπώς καμία έκπληξη, ότι στους μεν νέους ηλικίας μέχρι 34 ετών προηγείται στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ με 26% έναντι 14% της ΝΔ, ενώ στις ηλικίες 65 ετών και άνω το προβάδισμα της ΝΔ είναι τεράστιο (42% ΝΔ, 22% ΣΥΡΙΖΑ).
Διαβάστε: Δημοσκόπηση Tvxs – Palmos Analysis: Ψαλιδίζεται η διαφορά μεταξύ ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ
Διαβάστε: Δημοσκόπηση Tvxs – Palmos Analysis: Σημείο πολιτικής καμπής το δυστύχημα στα Τέμπη
Η εμφυλη διάσταση
Άνδρες και γυναίκες εμφανίζουν σημαντικές διαφορές τόσο σε επίπεδο εκλογικής συμπεριφοράς όσο και σε επίπεδο επιμέρους απόψεων και στάσεων.
Οι γυναίκες είναι πολύ πιο αυστηρές στην αξιολόγηση τους για την κατεύθυνση της χώρας σε σχέση με τους άνδρες, καθώς μόλις το 28% θεωρούν ότι πηγαίνουμε προς την σωστή κατεύθυνση (38% στους άνδρες), ενώ και στις αναφορές για τα σημαντικότερα προβλήματα της χώρας οι γυναίκες τονίζουν περισσότερο θέματα όπως η υγεία/περίθαλψη (29% έναντι 22% στους άνδρες), η ανεργία (25% έναντι 18% στους άνδρες) και η παιδεία/τα σχολεία (20% έναντι 12% οι άνδρες).
Οι γυναίκες έχουν, επίσης, λιγότερο θετική γνώμη για τους πολιτικούς αρχηγούς:
- για τον Πρωθυπουργό οι θετικές γνώμες μεταξύ των γυναικών είναι 25% (έναντι 31% στους άνδρες),
- για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης οι γυναίκες δίνουν 17% θετικές γνώμες (έναντι 23% στους άνδρες) και
- για τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ οι γυναίκες επιφυλάσσουν 9% θετικές γνώμες (έναντι 14% στους άνδρες).
Επιπλέον, οι γυναίκες συμφωνούν σε σαφώς μεγαλύτερο βαθμό με την άποψη του κ. Ανδρουλάκη, ότι σε περίπτωση σχηματισμού Κυβέρνησης συνεργασίας είτε με την ΝΔ είτε με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να είναι Πρωθυπουργός κανένας εκ των κκ Μητσοτάκη και Τσίπρα (43% έναντι ποσοστού συμφωνίας 32% μεταξύ των ανδρών).
Και βέβαια οι γυναίκες ενημερώνονται πολύ περισσότερο από τους άνδρες απο την τηλεόραση για την πολιτική επικαιρότητα (35% έναντι 26% στους άνδρες).
Τέλος, σε επίπεδο εκλογικής συμπεριφοράς οι άνδρες δίνουν σαφώς υψηλότερο ποσοστό στο ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ σε σχέση με τις γυναίκες (12% έναντι 7% στην πρόθεση ψήφου) και στο κόμμα Κασιδιάρη (7% έναντι 2%), ενώ οι γυναίκες καταγράφουν μεγαλύτερη αδιευκρίνιστη ψήφο (21% έναντι 11%).
Συσπειρώσεις και μετακινήσεις
Σε παρόμοιο βαθμό έχουν συσπειρώσει τα τρία μεγαλύτερα κόμματα (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ) τους ψηφοφόρους που τα επέλεξαν το 2019. Έτσι, η συσπείρωση της ΝΔ βρίσκεται στο 56%, τους ΣΥΡΙΖΑ στο 55% και του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στο 51%. Σε παρόμοιο επίπεδο βρίσκεται και το ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου μεταξύ των ψηφοφόρων των τριών κομμάτων του 2019: 15% στην ΝΔ, 13% στον ΣΥΡΙΖΑ και 12% στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.
Καταγράφονται όμως σημαντικές διαφοροποιήσεις σε σχέση με τις μετακινήσεις ψηφοφόρων από κόμμα σε κόμμα:
- η ΝΔ χάνει το 6% των ψηφοφόρων της προς τον ΣΥΡΙΖΑ, 4% προς το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και παρόμοιο ποσοστό προς τους Έλληνες του Κασιδιάρη και την Ελληνική Λύση.
- Ο ΣΥΡΙΖΑ από την άλλη χάνει κι αυτός το 6% των ψηφοφόρων του 2019 προς την ΝΔ και παρόμοιο ποσοστό προς το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ενώ
- οι συνολικές διαρροές προς κόμματα στα αριστερά του είναι της τάξης του 13% (σε ΚΚΕ, ΜεΡΑ25, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Πλεύση Ελευθερίας).
- Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, τέλος, χάνει το εντυπωσιακό 20% των ψηφοφόρων του 2019 προς τη ΝΔ (προφανώς ψηφοφόροι που διαισθάνονται ότι το κόμμα ενδέχεται να συμμαχήσει με τον ΣΥΡΙΖΑ μετεκλογικά, κάτι που δεν επιθυμούν) και 6% προς τον ΣΥΡΙΖΑ.
Διαβάστε: Η “τριχοτόμηση” του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και οι πιθανές μετεκλογικές συνεργασίες
- Ο Πασχάλης – Αλέξανδρος Τεμεκενίδης είναι Διευθυντής Ερευνών της Palmos Analysis
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >