Επτακομματική Βoυλή και πάνω από 20 μονάδες διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ δείχνει η τελευταία δημοσκόπηση της Palmos Analysis για το tvxs, δύο ημέρες πριν από τις εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Ads

Στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 39% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ που συγκεντρώνει 17,4%.
Η ίδια δημοσκόπηση δείχνει επτακομματική βουλή καθώς το κατώφλι του κοινοβουλίου περνούν Πλέυση Ελευθερίας, κόμμα Νίκη και Ελληνική Λύση με τα ποσοστά των κομμάτων να διαμορφώνονται ως εξής:

  • ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ: 12,4
  • ΚΚΕ: 6,9%
  • Πλεύση Ελευθερίας: 3,5%
  • Νίκη: 3,3%
  • Ελληνική Λύση: 3,2%

Στο ερώτημα «Αν μετά τις εκλογές της ερχόμενης Κυριακής δεν προκύψει αυτοδύναμη Κυβέρνηση ενός κόμματος, τι θεωρείτε ότι πρέπει να γίνει;», οι πολίτες σε ποσοστό 56% απαντούν ότι πρέπει να εξαντληθεί κάθε δυνατότητα σχηματισμού Κυβέρνησης συνεργασίας έναντι του 33% που απαντά ότι πρέπει να πάμε άμεσα σε νέες εκλογές.

Ads

Πιο θετικοί με την άποψη να εξαντληθεί κάθε δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης εμφανίζονται οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ σε ποσοστό 74% και του ΣΥΡΙΖΑ σε ποσοστό 67% ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει και το ποσοστό των ψηφοφόρων του ΚΚΕ που σε ποσοστό 64% ταυτίζονται με αυτήν την άποψη. Αντίθετα, μόλις το 47% της ΝΔ συμφωνεί.

Στο ερώτημα «σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές της 21ης Μαΐου, εσείς προσωπικά θα ψηφίσετε το ίδιο ή διαφορετικό κόμμα από αυτό που είχατε ψηφίσει;» η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών (81%) απαντά «το ίδιο ή μάλλον το ίδιο» και μόλις το 17% απαντά «διαφορετικό ή μάλλον διαφορετικό».

Οι ψηφοφόροι της ΝΔ φαίνονται πιο αποφασισμένοι να ψηφίσουν το ίδιο ή μάλλον το ίδιο κόμμα σε ποσοστό 94% ενώ το αντίστοιχο ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ ανέρχεται στο 85%, του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ στο 84% και του ΚΚΕ στο 88%.

Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, σε πολύ υψηλά ποσοστά είναι η συσπείρωση στη ΝΔ (91%) και ακολουθούν το ΚΚΕ (90%), το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ (85%) και ο ΣΥΡΙΖΑ (80%).

Στο ερώτημα «Σε γενικές γραμμές, θεωρείτε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αντέδρασε σωστά μετά τα αποτελέσματα της 21ης Μαΐου;»  οι πολίτες σε ποσοστό 59%  απαντούν «όχι/μάλλον όχι» ενώ μόλις το 28% απαντά «ναι/μάλλον ναι».

Στην ίδια ερώτηση οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ απάντησαν θετικά σε ποσοστό 63% ενώ οι ψηφοφόροι της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ και του ΚΚΕ απάντησαν αρνητικά σε ποσοστό 75%, 79% και 76% αντίστοιχα.

Σύμφωνα με τις απαντήσεις των πολιτών, το εύρος των ποσοστών που οι πολίτες εκτιμούν οτι  θα λάβουν τα κόμματα κινείται από 39,3% έως 44,3% για τη ΝΔ, από 16,6% έως 20,6% για τον ΣΥΡΙΖΑ και από 11,5% έως 15,1% για το ΠΑΣΟΚ.

Η ασφάλεια, η σιγουριά/ηρεμία είναι τα κύρια αισθήματα που νιώθουν οι πολίτες σχετικά με την προοπτική μιας αυτοδύναμης κυβέρνησης ΝΔ μετά τις εκλογές (21% και 17% αντίστοιχα) όπως φαίνεται και στο παρακάτω γράφημα.

Παράλληλα, το 15% δηλώνει απογοήτευση σχετικά με ένα τέτοιο ενδεχόμενο, το 13% ανησυχία και αβεβαιότητα και το 10% ανασφάλεια. Το αίσθημα αισιοδοξίας και απαισιοδοξίας συγκεντρώνουν και τα δύο ποσοστό 9%, όπως και το αίσθημα φόβου.

Στο ίδιο ερώτημα το 7% δηλώνει ότι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο αισθάνεται αδιαφορία, οργή και ελπίδα. Ικανοποίηση δηλώνει ότι νιώθει το 6% ενώ ανακούφιση μόλις το 3%.

Η ταυτότητα της έρευνας