Η νέα δημοσκόπηση της Porata που δημοσιεύτηκε στην «Εφημερίδα των Συντακτών», δεν δείχνει ιδιαίτερη αλλαγή του πολιτικού τοπίου σε σχέση με την δημοσκόπηση του Οκτωβρίου. Η δημοσκόπηση έδειξε 8 μονάδες διαφορά μεταξύ Νέας Δημοκρατίας (33%) και ΣΥΡΙΖΑ (25%), ενώ παρουσιάζουν οριακές απώλειες του 1% σε σχέση με την δημοσκόπηση του Οκτωβρίου. Αντίστοιχα, οριακές μόνο μεταβολές ανιχνεύονται ως προς την επιρροή του ΚΚΕ (4,5%), της Ελληνικής Λύσης (3,5%) και του ΜέΡΑ 25 (2%). 

Ads

image

Ωστόσο, η μεγάλη μεταβολή της δημοσκόπησης σε σχέση με αυτή του Οκτωβρίου βρίσκονται στην επιρροή του Κινήματος Αλλαγής όπου η διαφοροποίηση είναι στο 70%, καθώς από 6,5%  η μέτρηση του έφτασε στο 11%. Η εκτόξευση αυτή ίσως συνδέεται και με την εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη ως νέου προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, καθώς από ερώτηση της δημοσκόπησης προκύπτει ότι «για περίπου 4 στους 10 του συνολικού πληθυσμού, η εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη δεν αποτελεί ούτε «πισωγύρισμα» αλλά ούτε και «μία από τα ίδια» για το κόμμα. Αντίθετα, σηματοδοτεί μια «νέα αρχή». 

image

Ads

Στα υπόλοιπα σημαντικά ευρήματα της δημοσκόπησης είναι η αναρρίχηση της πανδημίας και του κορονοϊού στην πρώτη θέση των σοβαρών ζητημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα σύμφωνα με τους πολίτες, ενώ στην δεύτερη θέση αναρριχήθηκε από την πέμπτη θέση της σχετικής λίστας η αύξηση των τιμών και η ακρίβεια. Επιπλέον, 6 στους 10 πολίτες που ρωτήθηκαν για την δημοσκόπηση αξιολογούν αρνητικά τους κυβερνητικούς χειρισμούς για την πανδημία αλλά και εκφράζουν μία γενικευμένη αίσθηση πως ένα τυπικό νοικοκυριό δεν μπορεί να καλύψει επαρκώς τις ενεργειακές του ανάγκες κατά την τρέχουσα περίοδο.

image

image