Στις 5,5 μονάδες καταγράφει την ψαλίδα ανάμεσα στη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ η σημερινή δημοσκόπηση της Prorata για την «Εφ.Συν.», η οποία πραγματοποιήθηκε μετά τις εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ. 

Ads

Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου η Ν.Δ. προηγείται με ποσοστό 24,5% και ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί με 19%, ενώ ενδεικτικά υπενθυμίζεται ότι στην προηγούμενη έρευνα της Prorata, η οποία βέβαια πραγματοποιήθηκε με διαφορετική μεθοδολογία και μετρούσε ποσοστά δυνητικής εκλογικής επιρροής κομμάτων, η διαφορά Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ εντοπιζόταν στις 8 μονάδες. 

Στην τρίτη θέση καταγράφεται το Κίνημα Αλλαγής με 7%, η ναζιστική οργάνωση Χρυσή Αυγή στο 6% και το ΚΚΕ στο 4,5%. Με ποσοστό κάτω του 3% καταγράφονται το Ποτάμι (2%), η Ενωση Κεντρώων (1,5%) και οι ΑΝ.ΕΛΛ. (1%), ενώ στο 1,5% καταγράφονται η ΛΑ.Ε. και η Ελληνική Λύση. 

image

Ads

Η ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ αποδεικνύεται κομβική, καθώς οι πολίτες αντιλαμβάνονται ότι έχουμε μπει σε προεκλογική περίοδο, πιστεύοντας σε ποσοστό 74% ότι οι εξαγγελίες του Αλ. Τσίπρα αποτελούν προεκλογικές υποσχέσεις. 

image

image

Η πλειοψηφία των πολιτών θεωρεί πολύ σημαντικά τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν, ωστόσο καταγράφεται μια ισχυρή αμφιβολία για το κατά πόσο θα εφαρμοστούν. 

Ειδικά για το φλέγον ζήτημα των ημερών, αυτό της μη περικοπής των συντάξεων, η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών θεωρεί την ακύρωση του μέτρου απαραίτητη, εκτιμώντας την σε κλίμακα 1-5 ως απολύτως σημαντική κατά 68%. Ωστόσο, στην πλειοψηφία τους οι πολίτες δηλώνουν απαισιόδοξοι αν πράγματι θα ακυρωθεί. 

Σε αυτό το προεκλογικό κλίμα λοιπόν, καταγράφεται ότι το 58% επιθυμεί τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών μέσα στους επόμενους 6 μήνες, έναντι 38% που απαντά αρνητικά. Από όσους δηλώνουν πιθανό να ψηφίσουν Ν.Δ. το 85% θέλει πρόωρες εκλογές, ενώ από όσους δηλώνουν πιθανό να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ το 66% απαντά αρνητικά στο ερώτημα για πρόωρες εκλογές.

image