Την πτώση στα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα την ισοψηφία με το ΚΚΕ στην 3η θέση δείχνει o Σφυγμός Νοεμβρίου της εταιρείας δημοσκοπήσεων Prorata.

Ads

Την ίδια στιγμή η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται πρώτη με διαφορά 22% από το δεύτερο ΠΑΣΟΚ.

Πιο αναλυτικά, στον πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει 34%, το ΠΑΣΟΚ 12%, το ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και το ΚΚΕ 10,5%, η Ελληνική Λύση 4%, η Πλεύση Ελευθερίας 3,5%, η Νίκη και οι Σπαρτιάτες 2,5%, το ΜεΡΑ25 2%, ενώ το ποσοστό όσων δηλώνουν αναποφάσιστοι ανέρχεται στο 15,5%.

Σχετικά με τους πολιτικούς αρχηγούς, ο  Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνει θετικές απαντήσεις από το 33% της κοινής γνώμης, ενώ ακολουθούν ο Δημήτρης Κουτσούμπας (23%), ο Νίκος Ανδρουλάκης (18%), η Ζωή Κωνσταντοπούλου (15%), ο Κυριάκος Βελόπουλος (13%), ο Στέφανος Κασσελάκης (11%), ο Δημήτρης Νατσιός (4%) και ο Βασίλης Στίγκας (3%).

Ads

Ως προς τον δείκτη εμπιστοσύνης σε σχέση με την πρωθυπουργία της χώρας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης (39%) υπερέχει με εξαιρετικά μεγάλη διαφορά των ανταγωνιστών του, με τον Στέφανο Κασσελάκη, το Νίκο Ανδρουλάκη και τον Δημήτρη Κουτσούμπα να συγκεντρώνουν ποσοστά χαμηλότερα του 6% στον σχετικό δείκτη.

Σε αυτό το πλαίσιο, απόλυτα ή αρκετά ικανοποιημένο από το έργο της κυβέρνησης δηλώνει το 29% της κοινής γνώμης, ενώ από το αντιπολιτευτικό έργο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ το 6%, του ΠΑΣΟΚ το 10%, του ΚΚΕ το 19%, της Ελληνικής Λύσης το 15%, των Σπαρτιατών το 3%, της Νίκης το 7% και της Πλεύσης Ελευθερίας το 9%.

Tο κόμμα που η κοινή γνώμη θεωρεί ότι ασκεί ουσιαστικότερη αντιπολίτευση είναι το ΚΚΕ με 17%, ενώ ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ με 15%, η Ελληνική Λύση 12% και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ 9%, με τη μεγαλύτερη μερίδα της κοινής γνώμης 39% να θεωρεί ότι κανένα κόμμα δεν ασκεί ουσιαστικότερη από τα υπόλοιπα αντιπολίτευση.

Την ίδια στιγμή, το 69% αξιολογεί αρνητικά τη σημερινή οικονομική κατάσταση της χώρας και μόλις το 30% θετικά, ενώ ως σημαντικότερη κατά την τρέχουσα περίοδο πρόκληση ιεραρχείται η ακρίβεια και δευτερευόντως τα ζητήματα που αφορούν την Υγεία, τους χαμηλούς μισθούς και τις συνθήκες εργασίας.

Σχετικά με τις εξελίξεις που αφορούν τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, η κοινή γνώμη θεωρεί ότι από την κατάσταση που επικρατεί θα ωφεληθεί κυρίως το ΠΑΣΟΚ (35%) και η ΝΔ (33%), την ίδια στιγμή που το 24% εκτιμάει ότι οι πρόσφατες αποχωρήσεις στελεχών θα ωφελήσουν τελικά τον ΣΥΡΙΖΑΣ, ενώ το 69% ότι θα τον ζημιώσουν.

Παράλληλα, το 42% θεωρεί ότι υπάρχει ανάγκη δημιουργίας ενός νέου αριστερού κοινοβουλευτικού κόμματος. Τέλος, το 11% θεωρεί απόλυτα (4%) ή αρκετά (7%) πιθανό ότι θα ψήφιζε στις επόμενες εκλογές ένα κόμμα που θα δημιουργούνταν από στελέχη που αποχωρούν αυτή την περίοδο από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.