Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Prorata, που δημοσιεύει η Εφημερίδα των Συντακτών και αφορά τον “σφυγμό” του Νοεμβρίου, η εικόνα της κυβέρνησης έχει πληγεί σημαντικά, λόγω της διαχείρισης του δεύτερου κύματος της πανδημίας.

Ads

Πιο συγκεκριμένα, είναι η πρώτη φορά κατά την οποία, η πλειοψηφία των συμμετεχόντων αξιολογεί την συνολική (από τον Μάρτη) διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση, με αρνητικό πρόσημο, δηλώνοντας μάλιστα σε ποσοστό 65% πως η κυβέρνηση δεν έκανε ότι ήταν δυνατό για να αποτρέψει το δεύτερο lockdown.
Βέβαια, όσον αφορά το δεύτερο lockdown καθαυτό, το 45% των συμμετεχόντων, δήλωσε πως θα έπρεπε να είναι πιο αυστηρό από ότι ήδη είναι, με μόλις το 22% να συμφωνεί ως προς την χαλαρότητα/αυστηρότητα του, και το 18% να θεωρεί πως δε θα έπρεπε να εφαρμοστεί.

Επίσης, το 55% των συμμετεχόντων αξιολογεί αρνητικά τη κυβερνητική διαχείριση στο ζήτημα των νοσοκομείων, ενώ, παράλληλα παρατηρείται ιδιαίτερα σημαντική αύξηση στην αρνητική αξιολόγηση της κυβέρνησης στο ζήτημα της λειτουργίας των επιχειρήσεων, σε σχέση με τον Σεπτέμβρη, ενώ μικρή αύξηση σημειώνεται στη δυσανασχέτηση των πολιτών και στο ζήτημα των σχολείων, σε σχέση με τον Σεπτέμβρη.

image

Ads

Αξίζει να σημειωθεί, πως, παρά τις απώλειες που εμφανίζει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στην πρόθεση ψήφου (μείωση 2 μονάδων σε σχέση με τον Ιούνιο) και παρά το γεγονός πως το 56% των συμμετεχόντων της έρευνας, δήλωσε πως δεν είναι ικανοποιημένο από το κυβερνητικό έργο της Ν.Δ. (με το 36% μάλιστα να δηλώνει πως δεν είναι καθόλου ικανοποιημένο), κάτι τέτοιο δε συνεπάγεται αύξηση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου, με το ποσοστό του 24% να παραμένει ίδιο σε σχέση με τον Ιούνιο, αλλά και το 41% των ερωτηθέντων, να δηλώνει πως η αξιωματική αντιπολίτευση, θα διαχειριζόταν με χειρότερο τρόπο την πανδημία σε σχέση με τη Νέα Δημοκρατία. 

image

Όπως σημειώνει ο Άγγελος Σεριάτος στην Εφημερίδα των Συντακτών, επικεφαλής πολιτικών ερευνών της Prorata, η δημοσκόπηση δείχνει πως η περίοδος «χάριτος» της κυβέρνησης τελείωσε, την ίδια ώρα όμως που κανένα κόμμα της αντιπολίτευσης δεν παρουσιάζει σημαντικές αυξήσεις ως προς το ποσοστό πρόθεσης ψήφου σε σχέση με τον Ιούνιο.

Τέλος, σχεδόν το 68% των ερωτηθέντων απάντησαν πως το ΕΣΥ δεν ήταν προετοιμασμένο για την αντιμετώπιση της πανδημίας (αύξηση 15% σε σχέση με τον Απρίλη), ενώ, το 63% των συμμετεχόντων, ήταν θετικό στο ενδεχόμενο να εμβολιαστεί κατά του Covid-19.