Αποκαλυπτικά είναι τα ευρήματα της δημοσκόπησης της Palmos Analysis που διενεργήθηκε για λογαριασμό του Tvxs. Οι πολίτες κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήματα που αφορούν την καθημερινότητά τους, όπως ακρίβεια και υγεία, να σχολιάσουν τους χειρισμούς της κυβέρνησης στην οικονομία και τα εξοπλιστικά, τη διαφθορά και τη διαφάνεια αλλά και να εκφράσουν τις προτιμήσεις τους για τους υποψηφίους στις εσωκομματικές εκλογές σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.

Ads

Στο πρώτο μέρος της δημοσκόπησης που δημοσιεύεται σήμερα, παρουσιάζονται τα αποτελέσματα της έρευνας για τις εσωκομματικές εκλογές σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ αλλά και η πρόθεση ψήφου, στην περίπτωση βουλευτικών εκλογών. 

Με τη κυβερνητική παράταξη σε χαμηλές πτήσεις, για πρώτη φορά η διαφορά ανάμεσα στο πρώτο κόμμα (ΝΔ 23, 8%) και το δεύτερο (ΠΑΣΟΚ 14,8%) πέφτει κάτω από τις 10 μονάδες. Ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί την τρίτη θέση με 8,7% με το ΚΚΕ να ακολουθεί με 7,9%.

Στις εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ, ο Σ. Φάμελλος επικρατεί στο σύνολο του εκλογικού σώματος και στους ψηφοφόρους του κόμματος στις εκλογές του 2023,  για να τον προσπεράσει ο Σ. Κασσελάκης στους ψηφοφόρους των ευρωεκλογών του 2024.

Ads

Διαβάστε επίσης: Ανάλυση δημοσκόπησης / Το πολιτικό σκηνικό σε αναμονή των εκλογών σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

Οι μερικές αλλαγές στη σύνθεση της εκλογικής βάσης του ΣΥΡΙΖΑ από το 2023 στο 2024, εμφανίζονται και στις απαντήσεις στο ερώτημα αν θα πρέπει να επιστρέψει ο Αλέξης Τσίπρας στην ηγεσία του κόμματος.

Σε όσους δηλώνουν ότι σίγουρα ή μάλλον σίγουρα θα ψηφίσουν στις εσωκομματικές εκλογές , ο Στέφανος Κασσελάκης έρχεται πρώτος στις προτιμήσεις τους με ποσοστό 31%, ενώ τη δεύτερη θέση διεκδικούν Σωκράτης Φάμελλος με 24% και  Παύλος Πολάκης με 23%.

Στις εκλογές του ΠΑΣΟΚ, στο σύνολο του εκλογικού σώματος, η Αννα Διαμαντοπούλου (20%) προηγείται με μικρή διαφορά του Νίκου Ανδρουλάκη (18%), ενώ ακολουθούν ο Παύλος Γερουλάνος με 16%, ο Χάρης Δούκας με 15%.

Την ίδια διαφορά διατηρεί η κυρία Διαμαντοπούλου και σε όσους δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν στις εσωκομματικές εκλογές. Αλλά στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ του 2023, ο κ. Ανδρουλάκης προηγείται με μεγάλη διαφορά των αντιπάλων του. Ανδρουλάκης και Διαμαντοπούλου θεωρούνται νικητές του πρόσφατου debate.

Πιο αναλυτικά:

Εσωκομματικές εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ

Σε ο,τι αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, στο σύνολο του εκλογικού σώματος, οι πολίτες σε ποσοστό 25% θεωρούν καταλληλότερο για νέο πρόεδρο του κόμματος τον Σωκράτη Φάμελλο και ακολουθούν ο Στέφανος Κασσελάκης με 12%, ο Παύλος Πoλάκης με 11%, ο Νίκος Παππάς με 6%, ο Απόστολος Γκλέτσος με 5% και ο Νίκος Φαραντούρης με 3%.

«Κανέναν από τους παραπάνω» απαντάει το 21%, ενώ το 16% λέει « δεν έχω γνώμη/ δεν απαντώ».

Στο ίδιο ερώτημα, οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ στις Βουλευτικές του 2023 απάντησαν ως εξής:

Σωκράτης Φάμελλος 28%, Στέφανος Κασσελάκης 23%, Παύλος Πολάκης 17%, Νίκος Παππάς 6%, Απόστολος Γκλέτσος 2%, Νίκος Φαραντούρης 3%.

Αλλά στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ στις Ευρωεκλογές του 2024, τα πράγματα αλλάζουν. Το 27% των ερωτηθέντων  θεωρεί καταλληλότερο για πρόεδρο του κόμματος τον Σωκράτη Φάμελλο ενώ το 30% θεωρεί τον Στέφανο Κασσελάκη.

Ακολουθούν: Παύλος Πολάκης με 15%, Νίκος Παππάς με 3%, Απόστολος Γκλέτσος με 4% και Νίκος Φαραντούρης με 2%.

Στο ίδιο ερώτημα οι ψηφοφόροι εκτός ΣΥΡΙΖΑ, απάντησαν ως εξής: Σωκράτης Φάμελλος 24%, Στέφανος Κασσελάκης 8%, Παύλος Πολάκης 10%, Νίκος Παππάς και Απόστολος Γκλέτσος 6% και Νίκος Φαραντούρης 4%.

Οι πολίτες σε ποσοστό 24% απάντησαν «κανέναν από τους παραπάνω».

Από όσους δηλώνουν ότι σίγουρα ή μάλλον σίγουρα θα ψηφίσουν στις εσωκομματικές εκλογές του κόμματος, ο Στέφανος Κασσελάκης έρχεται πρώτος στις προτιμήσεις τους με ποσοστό 31% και ακολουθούν: Σωκράτης Φάμελλος 24%, Παύλος Πολάκης με 23%, Νίκος Παππάς με 9%, Απόστολος Γκλέτσος με 4% και Νίκος Φαραντούρης με 1%.

Στην ερώτηση «σκοπεύετε να συμμετέχετε στις εκλογές για την ανάδειξη νέου Προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ;» οι πολίτες σε ποσοστό 70% απαντούν «σίγουρα όχι» ενώ «σίγουρα ναι» απαντά το 7%.

«Μάλλον ναι» απαντά το 8% και «μάλλον όχι» το 13%.

Στην λεπτομερέστερη ανάλυση της παραπάνω ερώτησης με βάση την ψήφο στις βουλευτικές του 2023, στις ευρωεκλογές του 2024 και την αυτοτοποθέτηση στον άξονα αριστερα-δεξιά, ένα σημαντικό ποσοστό των πολιτών που είχαν ψηφίσει  ΣΥΡΙΖΑ ή αυτοτοποθετούνται στην Αριστερά δηλώνουν ότι δεν θα ψηφίσουν στις εσωκομματικές εκλογές.

Στην ερώτηση αν ο Αλέξης Τσίπρας, πρέπει να επανέλθει στην ηγεσία του κόμματος, το 57% απαντά «όχι/μάλλον όχι», ενώ «ναι/μάλλον ναι» απαντά το 35%.

Ακολουθούν οι απαντήσεις στο ίδιο ερώτημα με βάση την ψήφο στις βουλευτικές του 2023, στις ευρωεκλογές του 2024 και στην αυτοτοποθέτηση στον άξονα αριστερα – δεξιά. Στην πλειοψηφία τους, οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ τάσσονται υπέρ της επιστροφής, αντίθετα με  όσους αυτοτοποθετούνται στην Αριστερά-Κεντροαριστερά.

Σε οτι αφορά το ενδιαφέρον του κόσμου για τις εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ, οι πολίτες σε ποσοστό 52% απαντούν πώς δεν τους ενδιαφέρει καθόλου, το 18% αρκετά, το 19% λίγο και το 10% πολύ.

Ακολουθούν οι απαντήσεις στο ίδιο ερώτημα με βάση την ψήφο στις βουλευτικές του 2023, στις ευρωεκλογές του 2024 και στην αυτοτοποθέτηση στον άξονα αριστερα – δεξιά. Η έλλειψη ενδιαφέροντος παρατηρείται και σε ένα σημαντικό(μειοψηφικό όμως) μέρος των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ.

Στους συμμετέχοντες στην έρευνα τέθηκε το ερώτημα αν κατα τη γνώμη τους ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την εκλογή νέου Προέδρου μπορεί να ανακάμψει και να ανταγωνιστεί την Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Όχι/ Μάλλον όχι» απάντησαν σε ποσοστό 65% και «Ναι/Μάλλον ναι» απάντησε το 19%.

«Εξαρτάται από το πρόσωπο του νέου προέδρου» απάντησε το 14%.

Ακολουθούν οι απαντήσεις στο ίδιο ερώτημα με βάση την ηλικία, την ψήφο στις βουλευτικές του 2023, στις ευρωεκλογές του 2024 και στην αυτοτοποθέτηση στον άξονα αριστερα – δεξιά.

Εσωκομματικές εκλογές στο ΠΑΣΟΚ

Αναφορικά με τις εσωκομματικές εκλογές στο ΠΑΣΟΚ, οι ερωτηθέντες από το σύνολο του εκλογικού σώματος θεωρούν καταλληλότερη για την προεδρία του κόμματος την Άννα Διαμαντοπούλου σε ποσοστό 20%.

Ακολουθούν ο Νίκος Ανδρουλάκης με 18%, ο Παύλος Γερουλάνος με 16%, ο Χάρης Δούκας με 15%, η Νάντια Γιαννακοπούλου με 3% και ο Μιχάλης Κατρίνης με 2%.

Από τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ στις βουλευτικές εκλογές του 2023, το 33% απαντά οτι προτιμά τον Νίκο Ανδρουλάκη, το 18% την Άννα Διαμαντοπούλου, το 15% τον Χάρη Δούκα, το 13% τον Παύλο Γερουλάνο, το 5% την Νάντια Γιαννακοπούλου και ένα άλλο 5% τον Μιχάλη Κατρίνη.

Στο ίδιο ερώτημα, το 20% απο τους ψηφοφόρους εκτός ΠΑΣΟΚ θεωρεί καταλληλότερη για την προεδρία του κόμματος την Αννα Διαμαντοπούλου ενώ ένα 16% απάντησε θετικά και για τον Νίκο Ανδρουλάκη και για τον Παύλο Γερουλάνο.

Το 15% θεωρεί πιο κατάλληλο τον Χάρη Δούκα, το 3% την Νάντια Γιαννακοπούλου και το 2% τον Μιχάλη Κατρίνη.

Και από όσους δήλωσαν οτι σίγουρα ή μάλλον θα ψηφίσουν στις εσωκομματικές εκλογές, το 25% θεωρεί καταλληλότερη για πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ την Άννα Διαμαντοπούλου, το 23% τον Νίκο Ανδρουλάκη και το 19% τον Παύλο Γερουλάνο και τον Χάρη Δούκα. Η Νάντια Γιαννακοπούλου συγκεντρώνει το 2% των προτιμήσεων και ο Μιχάλης Κατρίνης το 5%.

Σε οτι αφορά των debate μεταξύ των 6 υποψηφίων, το 65% δηλώνει οτι δεν το παρακολούθησε και το 34% οτι είδε την τηλεμαχία.

Από εκείνους που το παρακολούθησαν το 21% θεωρεί οτι κερδισμένη βγήκε η Άννα Διαμαντοπούλου και άλλο ένα ίδιο ποσοστό θεωρεί τον Νίκο Ανδρουλάκη.

Στο ίδιο ερώτημα, το 15% θεωρει οτι κερδισμένος βγήκε ο Παύλος Γερουλάνος, το 14% ο Χάρης Δούκας, το 7% η Νάντια Γιαννακοπούλου, το 6% ο Μιχάλης Κατρίνης και το 11% «κανένας/καμία».

Σχετικά με το πόσο ενδιαφέρονται οι πολίτες για τις επικείμενες εσωκομματικές εκλογές στο ΠΑΣΟΚ, το 37% απαντά «καθόλου», το 24% «λίγο» και «αρκετά» και το 14% «πολύ».

Ακολουθούν οι απαντήσεις στο ίδιο ερώτημα με βάση την ψήφο στις βουλευτικές του 2023 και στην αυτοτοποθέτηση στον άξονα αριστερα – δεξιά.

Στην ερώτηση αν πιστεύουν οτι το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ μετά την εκλογή νέου Προέδρου μπορεί να ανταγωνιστεί την Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, οι ερωτηθέντες απαντούν σε ποσοστό 48% «όχι/μάλλον όχι» ενώ «ναι/μάλλον ναι» απαντά το 35%.
Το 14% απαντά οτι «εξαρτάται από το πρόσωπο του νέου προέδρου».

Ακολουθούν οι απαντήσεις με βάση την ηλικία, την ψήφο στις βουλευτικές του 2023 και στην αυτοτοποθέτηση στον άξονα αριστερα – δεξιά.

Στην ερώτηση «σκοπεύετε να συμμετέχετε στις εκλογές για την ανάδειξη νεου προέδρου στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ» οι ερωτηθέντες σε ποσοστό 62% λένε «σίγουρα όχι», ένα 14% απαντά «μάλλον όχι», «σίγουρα ναι« λέει το 11% ενώ «μάλλον ναι» λέει επίσης το 11%.

Πρόθεση – εκτίμηση ψήφου

Ενδιαφέροντα είναι τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης και για την πρόθεση – εκτίμηση ψήφου.

Στο ερώτημα «αν είχαμε σήμερα βουλευτικές εκλογές, ποιο από τα παρακάτω κόμματα μάλλον θα ψηφίζατε» το 23,8% απαντά ΝΔ και ακολουθούν:
ΠΑΣΟΚ με 14,8%, ΣΥΡΙΖΑ με 8,7%, ΚΚΕ με 7,9%, Ελληνική Λύση με 6,1%, Νίκη με 4,2%, Πλεύση Ελευθερίας με 3,4%, και Φωνή Λογικής με 3,3%.

Κάτω απο 3% παίρνουν: Μέρα 25 με 2,7%, Νέα Αριστερά με 2,4%  και Σπαρτιάτες με 1,8%. Το 12% των ερωτηθέντων δηλώνει αναποφάσιστο.

Ακολουθούν τα αποτελέσματα με βάση το φύλο, την ηλικία, την ψήφο στις βουλευτικές του 2023 και τις ευρωεκλογές του 2024 και την αυτοτοποθέτηση στον άξονα αριστερα-δεξιά.

Σε οτι αφορά την εκτίμηση ψήφου, η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 29,3%, το ΠΑΣΟΚ 18,1%, ο ΣΥΡΙΖΑ 10,6%, το ΚΚΕ 9,7%, η Ελληνική Λύση 7,5%, η Νίκη 5,2%, η Πλεύση Ελευθερίας 4,2%, η Φωνή Λογικής 4,1%, το Μέρα 25 3,4% ενώ κάτω από το 3% βρίσκονται Νέα Αριστερα και Σπαρτιάτες.

 

Ταυτότητα της έρευνας