Δημοσκόπηση της Palmos Analysis έρχεται να αναδείξει τις απόψεις των πολιτών σχετικά με την ακρίβεια, τις φυσικές καταστροφές που έπληξαν τη χώρα το τελευταίο διάστημα, την γενικότερη αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης, τις παρελάσεις, αλλά και τις πρόσφατες επιθέσεις των ακροδεξιών.

Ads

Ακρίβεια και κυριότερα προβλήματα

Όπως προκύπτει από τις απαντήσεις των ερωτηθέντων, τις οποίες δημοσιεύει η «Αυγή της Κυριακής» σχεδόν το σύνολο καταγράφει τις αυξήσεις σε καταναλωτικά προϊόντα και στις υπηρεσίες. Συγκεκριμένα, το 63% βλέπει μεγάλη αύξηση, το 29% μικρή αύξηση, ενώ μόλις ένα 7% δεν έχει αντιληφθεί αύξηση.

Επιπλέον, η ακρίβεια αναδεικνύεται ως το νούμερο ένα πρόβλημα για την κοινωνία. Το 30% κατατάσσει την ακρίβεια στην πρώτη θέση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα, ενώ σχεδόν στο ίδιο ποσοστό τη δεύτερη και την τρίτη θέση καταλαμβάνουν οι χαμηλοί μισθοί, οι συνθήκες εργασίας και η ανεργία.

Ads

image

Κυρίαρχα συναισθήματα στους πολίτες φαίνεται να είναι η ανασφάλεια, το άγχος και η ανησυχία, με σχεδόν ίδιο ποσοστό, γύρω στο 25%.

image

Αποτελεσματικότητα της Κυβέρνησης

Με ένα μεγάλο ποσοστό, 67%, οι ερωτηθέντες στην έρευνα της Palmos Analysis απαντούν ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την καταπολέμηση της ακρίβειας είναι ανεπαρκή και αναποτελεσματικά. Μόλις το 15% τα θεωρεί επαρκή και αποτελεσματικά.

Φυσικές καταστροφές

Σχετικά με τις φωτιές και τις πλημμύρες που έπληξαν τη χώρα το τελευταίο διάστημα, σχεδόν οι μισοί (45%) θεωρούν πως οφείλεται στην έλλειψη κατάλληλων υποδομών ή στις κακές υπάρχουσες υποδομές. Επίσης, η ανετοιμότητα της κυβέρνησης και η κλιματική αλλαγή, ως παράγοντες που ευθύνονται για τις καταστροφές, συγκεντρώνουν το ίδιο ποσοστό (26%). 

image

Πανδημία και παρελάσεις

Η υποχώρηση του ενδιαφέροντος για την πανδημία καταγράφεται και στις ερωτήσεις σχετικά με τη διεξαγωγή των παρελάσεων (6 στους 10 θετικοί στο να διεξαχθούν κανονικά), παρότι μόλις ένας στους τρεις βρίσκει αρκετά ικανοποιητική την πορεία των εμβολιασμών.

Αξιοσημείωτο πάντως είναι ότι η κοινή γνώμη είναι σχεδόν απολύτως διχασμένη απέναντι στην κατάργηση των περιορισμών για εμβολιασμένους και νοσήσαντες.

Σχετικά με περισσότερο πολιτικά ζητήματα, οι ερωτώμενοι έχουν πλήρη συναίσθηση ότι η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει την ακροδεξιά βία που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα. Μόλις ένας στους πέντε θεωρεί ότι η κυβέρνηση κάνει ό,τι είναι δυνατόν. Επτά στους δέκα κρίνουν τις ενέργειες της κυβέρνησης Μητσοτάκη ανεπαρκείς, με τους περισσότερους μάλιστα να το αποδίδουν στην ύπαρξη της ακροδεξιάς πτέρυγας της Ν.Δ.

image

Εξεταστική Επιτροπή

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής σχετικά με τις λίστες Πέτσα και τη χρηματοδότηση δημοσκοπήσεων φαίνεται πως βρίσκει πολλούς σύμφωνους, καθώς το 71% των ερωτηθέντων συμφωνεί, ενώ διαφωνεί μόλις το 17%.