Σαφή είναι τα ευρήματα της δημοσκόπησης της MRB για λογαριασμό του Open αναφορικά με το πώς κρίνουν οι πολίτες τα κυβερνητικά μέτρα για την ακρίβεια, αλλά και τον τρόπο αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών.

Ads

Σε ό,τι αφορά την ακρίβεια, μόλις ένα 5% χαρακτηρίζει τα κυβερνητικά μέτρα «αποτελεσματικά», ενώ στο αντίποδα το 55,2% των ερωτηθέντων θεωρεί πως δεν αντιμετωπίζουν το θέμα καθόλου / σχεδόν καθόλου. Μάλιστα εξ αυτών το 21% είναι ψηφοφόροι της ΝΔ.

MRB

Το 62,1% των ερωτηθέντων ψηφοφόρων της ΝΔ θεωρεί πάντως πως τα μέτρα αντιμετωπίζουν το θέμα μερικώς.

MRB

Σχετικά με τη βιβλική καταστροφή στη Θεσσαλία, οι ψηφοφόροι της ΝΔ υποστηρίζουν πως το φαινόμενο ήταν πολύ μεγάλο και δεν αντιμετωπιζόταν, αλλά πιο σημαντικό είναι πως το ίδιο πιστεύουν 1 στους 3 της αδιευκρίνιστης ψήφου. Αυτό, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της MRB Δημήτρη Μαύρο, δείχνει τις αντοχές της κυβέρνησης.

Ads

Κατά 47,9% οι ερωτηθέντες υποστηρίζουν ότι το φαινόμενο (σ.σ. η κακοκαιρία Daniel) ήταν τόσο μεγάλο που, όποια κυβέρνηση και να ήταν δεν θα μπορούσε να το αντιμετωπίσει ενώ, κατά 48% σημειώνουν ότι κάποια άλλη κυβέρνηση θα το αντιμετώπιζε αποτελεσματικότερα.

Όσον αφορά στην πρόθεση ψήφου ιδιαίτερη σημασία έχει η φθορά της κυβέρνησης που αναφέρθηκε στο πρώτο μέρος της δημοσκόπησης, καθώς και η αυξημένη αδιευκρίνιστη ψήφος που βρίσκεται στο 21,4%.

MRB

Ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί τα ποσοστά του, ενώ ανεβαίνουν σημαντικά το ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση.

Η συσπείρωση της ΝΔ διατηρείται σε υψηλά επίπεδα, σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ που ενώ διατηρεί σταθερό το ποσοστό του, παρουσιάζει χαμηλή συσπείρωση με ποσοστό 66,7%. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι 12,5% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει ότι θα ψηφίσει άλλο κόμμα και παράλληλα κερδίζει από άλλες δεξαμενές ψηφοφόρων.

Σχετικά με δημοτικότητα του Στέφανου Κασσελάκη το συμπέρασμα της έρευνας αναφέρει πως η δημοφιλία του είναι μεγαλύτερη ανάμεσα στις γυναίκες και στις πολύ νεαρές ηλικίες. Συγκεκριμένα η δημοτικότητα του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ αγγίζει το 18.1%, εκ των οποίων το 20.8% αφορά σε γυναίκες αλλά και σε πολύ νεότερες ηλικίες.