Την παντοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας κλονίζουν τα ευρήματα της νέας δημοσκόπησης της Metron Analysis, για λογαριασμό του Mega, καθώς το 60% δηλώνει πως η χώρα βαδίζει προς τη λάθος κατεύθυνση, αναδεικνύοντας ως πρώτο πρόβλημα την ακρίβεια, με την κρίση του κόστους ζωής να παραμένει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.

Ads

Απογοητευτική είναι για τουλάχιστον το 70% των ερωτηθέντων η κυβερνητική αντιμετώπιση της διαφθοράς, των φυσικών καταστροφών, του πληθωρισμού και της εγκληματικότητας, ενώ αρνητική είναι η γνώμη -σε ποσοστό 65%- για τις επιδόσεις της κυβέρνησης στον χώρο της παιδείας.

Ως προς τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, η έρευνα συνεχίζει να αποτυπώνει την ίδια τάση που είχε καταγραφεί και στη δημοσκόπηση του Ιανουαρίου. Εξακολουθεί να αποτυπώνεται αρκετά ισχυρή αποδοχή του γάμου (60%), και ταυτόχρονα ισχυρή διαφωνία με την τεκνοθεσία, αν και με μια μικρή υποχώρηση στο 66% από 69% που ήταν τον Ιανουάριο. Και πάλι αποτυπώνεται ότι ένα από τα θέματα όπου σαφέστατα οι απαντήσεις πολώνονται στον άξονα αριστερά – δεξιά, ιδίως στο θέμα της τεκνοθεσίας όπου πλειοψηφικά υπέρ είναι όσοι αυτοπροσδιορίζονται ως αριστεροί.

Υπέρ των αγροτών το 82%

Εντυπωσιακά είναι τα ποσοστά στήριξης στους αγρότες, καθώς το 82% τάσσεται υπέρ των αιτημάτων των αγροτών, ενώ το 62% συμφωνεί και με τις μορφές των κινητοποιήσεών τους.

Ads
Metron Analysis

«Διχασμός» για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια

Για το ζήτημα των μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών Πανεπιστημίων, η κοινή γνώμη παραμένει διχασμένη, με το 51% να δηλώνει υπέρ και το 45% κατά. Η ηλικιακή κατηγορία 17-27 ωστόσο, που αφορά δηλαδή κυρίως το νομοσχέδιο, τάσσεται κατά κατά 59%. Όσο για τους φοιτητές τάσσονται κατά σε ποσοστό 68%. Οι κοινωνικές ομάδες που είναι υπέρ, είναι αυτές των συνταξιούχων, ελεύθερων επαγγελματιών και εργοδοτών.

Metron Analysis

Μεγάλο προβάδισμα ΝΔ για τις ευρωεκλογές

Στην πρόθεση ψήφου ενόψει ευρωεκλογών του Ιουνίου, η Νέα Δημοκρατία κρατά το μεγάλο της προβάδισμα έναντι των υπόλοιπων παρατάξεων της αντιπολίτευσης.

Το κυβερνών κόμμα συγκεντρώνει 28,5%, με το ΠΑΣΟΚ να βρίσκεται στη 2η θέση με 11,7% και ο ΣΥΡΙΖΑ να ακολουθεί τρίτος με 10,4%. Τέταρτη δύναμη με 6,8% είναι το ΚΚΕ, με την Ελληνική Λύση να βρίσκεται σε απόσταση «αναπνοής» με 6,3%. Ακολουθούν το κόμμα «Νίκη» με 3,8%, η Πλεύση Ελευθερίας με 2,4%, το ΜέΡα25 με 2,1%, η Νέα Αριστερά με 1,9% και οι Σπαρτιάτες με 1,5%.

Metron Analysis

Καταλληλότερος για πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Το 40% των πολιτών θεωρεί ότι καταλληλότερος πρωθυπουργός είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το 5% ο Νίκος Ανδρουλάκης, 5% ο Στέφανος Κασσελάκης και το 4% ο Κυριάκος Βελόπουλος.

Επίσης, το 40% αξιολογεί θετικά τον πρωθυπουργό, ενώ το 54% έχει αρνητική άποψη. Θετικά αξιολογείται ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης από το 16% των πολιτών και αρνητικά από το 77%.