Ιδιαίτερα αρνητικά στοιχεία για την εικόνα της κυβέρνησης αλλά και του Κυριάκου Μητσοτάκη προσωπικά -με φόντο και το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων-  καταγράφει νέα δημοσκόπηση της Metron Analysis.

Ads

Εκείνο που προκαλεί ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχει να κάνει με το γεγονός πως η συγκεκριμένη δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του Κύκλου Ιδεών, του think tank που ίδρυσε ο Ευάγγελος Βενιζέλο, σε μια συγκυρία μάλιστα που πληθαίνουν τα σενάρια που τον θέλουν να δημιουργεί νέο κόμμα στον χώρο του κέντρου.

Ειδικότερα, σε ερώτηση σχετικά με το κατά πόσο ο πρωθυπουργός γνώριζε τι συμβαίνει με την παρακολούθηση του κινητού του Νίκου Ανδρουλάκη,  το 65% των ερωτηθέντων απάντησε ότι οι υποκλοπές ήταν σε γνώση του, με μόλις το 27% να πιστεύει ότι ο πρωθυπουργός δεν γνώριζε τι συμβαίνει.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μεταξύ των ψηφοφόρων που δηλώνουν Κεντρώοι, το 66% απάντησε ότι ο πρωθυπουργός γνώριζε, με το 25% να απαντά αρνητικά.

Ads

image

Επιπλέον σε ερώτημα αναφορικά με το αν  ο πρωθυπουργός έχει συγκεντρώσει υπέρμετρες εξουσίες στο Μέγαρο Μαξίμου, το 56% των ερωτηθέντων συμφωνεί με τη διατύπωση, με μόλις το 34% να διαφωνεί.

Μάλιστα, οι ψηφοφόροι που δηλώνουν Κεντρώοι συμφωνούν στην πλειοψηφία τους με 57%, έναντι 33% που διαφωνούν.

image

Σε ότι αφορά το ερώτημα για το αν προτιμούν αυτοδύναμες κυβερνήσεις ή κυβερνήσεις συνεργασίας, οι ερωτηθέντες εμφανίζονται διχασμένοι, με το 49% να δηλώνει υπέρ των αυτοδύναμων και το 47% υπέρ των συνεργασιών.

Πάντως, οι ψηφοφόροι του κεντρώου χώρου κατά 50% επιθυμούν κυβερνήσεις συνεργασίας έναντι του 48% που προτιμούν αυτοδύναμες κυβερνήσεις.

image

Την ίδια στιγμή πάντως, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων δειχνει να προτιμά κυβέρνηση συνεργασίας, αν στις επόμενες εκλογές που θα διεξαχθούν με απλή αναλογική δεν προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, το 52% επιθυμεί κυβέρνηση συνεργασίας έναντι του 45% που προτιμά δεύτερες εκλογές.

image

Την ίδια ώρα, οι ερωτηθέντες φαίνεται πως δεν εμπιστεύονται το κομματικό σύστημα, καθώς σε κλίμακα από το 0 έως το 10, οι απαντήσεις δίνουν μέσο όρο στη βαθμολογία εμπιστοσύνης 3,8.

Ειδικότερα, το 45% δείχνει χαμηλή εμπιστοσύνη, το 36% μέτρια και μόλις το 19% υψηλή.

image

Ενδιαφέροντα είναι και τα συμπεράσματα από το ερώτημα για το αν οι απόψεις των συμμετεχόντων ταυτίζονται με κάποιο κόμμα.

Το 68% απάντησε αρνητικά, ενώ μόλις το 31% είπε ότι οι απόψεις του ταυτίζονται με κάποιο κόμμα.

Σε ότι έχει να κάνει με τους ψηφοφόρους του Κέντρου τα ποσοστά διαφοροποιούνται αρκετά, καθώς μόλις το 21% βρίσκει κάποια ταύτιση με κάποιο κόμμα, σε αντίθεση με το 78% που δεν ταυτίζεται με κανένα.

image

Όσον αφορά στα ζητήματα που απασχολούν την επικαιρότητα, οι ερωτηθέντες θεωρούν πιο σοβαρό την ακρίβεια/επάρκεια εισοδήματος με 96%, την ενεργειακή κρίση με 95%, τη δημόσια παιδεία και τον πόλεμο στη Ουκρανία με 89%.

image

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως το 71% των ερωτηθέντων ζητά αλλαγή στάσης της ΕΕ έναντι της Ρωσίας, με μόλις το 25% να απαντά αρνητικά.

image

Αναλυτικά η δημοσκόπηση της Metron Analysis