Απώλειες καταγράφει Η ΝΔ, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της METRON ANALYSIS, η οποία παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο του Mega.

Ads

Συγκεκριμένα, όσον αφορά την πρόθεση ψήφου, πρώτο κόμμα με 26,3% παραμένει η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί με 20,5%, δηλαδή η διαφορά διαμορφώνεται στο 5,8%.

Όπως προκύπτει από τα ευρήματα η ΝΔ καταγράφει απώλειες 3,9 ποσοστιαίων μονάδων σε σύγκριση με την πρόθεση ψήφου κατά τον μήνα Φεβρουάριο.

Παράλληλα, ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΠΑΣΟΚ καταγράφουν απώλειες 2 και 0,8 ποσοστιαίων μονάδων αντίστοιχα, σε σχέση με τον Φεβρουάριο.

Ads

Μάλιστα, στην ερώτηση «κατά την γνώμη σας στις επόμενες εκλογές θα πρέπει να επιλέξουμε συνέχεια ή αλλαγή», το 63% απαντάει αλλαγή με το 32% να θέλει «συνέχεια».

Παράλληλα, ενισχυμένα εμφανίζονται τα ποσοστά των μικρότερων κομμάτων. Συγκεκριμένα, το ΜέΡΑ 25 παρουσιάζει αύξηση 0,6 ποσοστιαίων μονάδων, η Ελληνική Λύση 1,1 και το Εθνικό Κόμμα Έλληνες 1,8.

Οι αναποφάσιστοι συγκεντρώνουν ποσοστό 8,5%, με την αδιευκρίνιστη ψήφο να τοποθετείται στο 11,8%.

Όσον αφορά την εκτίμηση του αποτελέσματος (χωρίς λευκά και άκυρα), σύμφωνα με τα στοιχεία, η ΝΔ συγκεντρώνει το 33,7%, ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ 26,3% και το ΠΑΣΟΚ με 11,8%.

Πιο αναλυτικά:

Αξίζει να αναφερθεί ότι οι πολίτες είναι υπέρ της δημιουργίας κυβέρνησης συνεργασίας παρά μιας αυτοδύναμης κυβέρνησης. Ειδικότερα, στην ερώτηση «Είστε υπέρ των αυτοδύναμων Κυβερνήσεων ή υπέρ των Κυβερνήσεων συνεργασίας», το 51% τάσσεται υπέρ της συνεργασίας.

Στην ερώτηση «Στην τραγωδία των Τεμπών πιστεύετε ότι υπάρχουν πολιτικές ευθύνες ή όχι», η συντριπτική πλειοψηφία, ήτοι το 94% απαντάει «ναι», ενώ στην ερώτηση «Και ποιοι θα λέγατε ότι έχουν τις ευθύνες αυτές», το 80% απαντάει «όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα».

Ακόμα, σε ερώτηση αναφορικά με την πορεία της χώρας, όπως γίνεται γνωστό από τα στοιχεία της δημοσκόπησης, το 68% πιστεύει ότι η χώρα κινείται προς την λάθος κατεύθυνση.

Αναφορικά με τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα, την «πρωτιά» κατακτά η οικονομία (21%), με την ακρίβεια να ακολουθεί (19%). Όμως, τα ποσοστά τους σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2023 εμφανίζονται μειωμένα, καθώς η απάντηση «Πολιτικοί-Πολιτικό σύστημα», «Διαφθορά» και «Ανασφάλεια» απορροφούν μεγάλο μέρος των ποσοστιαίων μονάδων. Χαρακτηριστικό είναι ότι η «Ανασφάλεια» δεν είχε αναφερθεί ως πρόβλημα τον Φεβρουάριο.

Όσον αφορά την αξιλόγηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα, θετική γνώμη έχει το 35% για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και το 21% για τον Τσίπρα.