Αλλαγές στους πολιτικούς συσχετισμούς και «καμπανάκια» τόσο στο κυβερνών κόμμα της Νέας Δημοκρατίας όσο και στο σύνολο της αντιπολίτευσης καταφράφει νέα δημοσκόπηση, η πρώτη που διενεργείται μετά τη σύσταση της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας «Νέα Αριστερά», από αποχωρήσαντες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Ads

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της GPO που πραγματοποιήθηκε από τις 5 ως τις 7 Δεκεμβρίου για λογαριασμό της εφημερίδας «Παραπολιτικά», στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία καταγράφει 35,7% και πτώση σχεδόν πέντε ποσοστιαίων μονάδων από τις εθνικές εκλογές του Ιουνίου και δεύτερο κόμμα είναι το ΠΑΣΟΚ με 12,1%.

Ακολουθεί στην τρίτη θέση ο ΣΥΡΙΖΑ με μονοψήφιο ποσοστό και με 9,8%, για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια, ενώ στην τέταρτη θέση βρίσκεται το ΚΚΕ με 8,9% – ενισχυμένο κατά 1,2 μονάδες συγκριτικά με το εκλογικό αποτέλεσμα του Ιουνίου.

Ακολουθούν η Ελληνική Λύση με 5,4% και το νεοναζιστικό μόρφωμα «Σπαρτιάτες» με 3,2%, ενώ η Πλεύση Ελευθερίας που συγκεντρώνει 2,8%, και το «Νίκη» με 2,7% μένουν εκτός Βουλής. Δημοσκοπικά ορατό είναι το ΜέΡα25 με 1,5%, ενώ οι αναποφάσιστοι συγκεντρώνουν 10,9%.

Ads

Στη δημοσκόπηση της GPO καταγράφεται για πρώτη φορά και η νεοσύστατη “Νέας Αριστεράς”, που σημειώνει ποσοστό της τάξης του 2,5%.

Εκτίμηση για ευρωκλογές

Η έρευνα προβαίνει παράλληλα και σε εκτιμήσεις για την πρόθεση ψήφου προς τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Αριστέρα στις ευρωεκλογές του Ιουνίου. Στο εν λόγω ερώτημα το 9,1% δηλώνει σήμερα ότι θα προτιμήσει τον ΣΥΡΙΖΑ και το 2,8% την Νέα Αριστέρα. Πάντως, το 5,8% του εκλογικού σώματος ανέφερε ότι είναι πιθανό (πολύ ή αρκετά) να επιλέξει τη «Νέα Αριστερά» στις ευρωεκλογές.

Περιορισμένη δυναμική για τις ευρωεκλογές φαίνεται να έχει και το ΠΑΣΟΚ αφού μόνο το 10,2% δηλώνει σήμερα ότι προτίθεται να υπερψηφίσει το κόμμα του κ. Ανδρουλάκη τον Ιούνιο. Πάντως, λόγω της μεγάλης χρονικής απόστασης από τις ευρωεκλογές το ποσοστό των αναποφάσιστων είναι πολύ υψηλό και φτάνει το 22,3%.