Το 95,7% των ερωτηθέντων σε δημοσκόπηση της GPO για την ΕΣΕΕ θεωρούν πολύ σοβαρό το πρόβλημα της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα. Παράλληλα οι μισοί περίπου πιστεύουν ότι οι άλλοι μισοί κλέβουν την εφορία, ενώ σε μεγάλο ποσοστό έχουν αρνητική γνώμη για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.

Ads

Τη δημοσκόπηση, με θέμα το για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, τη φοροδιαφυγή και την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα, παρουσίασε την Κυριακή, ο Βασίλης Κορκίδης, πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου. 

Το  53%, πιστεύει ότι οι Έλληνες φοροδιαφεύγουν.

Όσοι παραδέχονται ότι έχουν φοροδιαφύγει αποκρύπτοντας εισοδήματα, ανέρχονται σε 16,4%. Πρόκειται κυρίως για άνδρες (24,7%) και άτομα με εισοδήματα άνω των 2.000 ευρώ μηνιαίως (23,1%). 

Ads

Πάντως, το 46,3% δηλώνει ότι έχει συμβάλει στο να φοροδιαφύγει κάποιος (μη ζητώντας πχ απόδειξη).

Σημειώνεται επίσης ότι το 74,2% των πολιτών τοποθετείται αρνητικά απέναντι στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο, με το 64,4% να πιστεύει ότι δεν θα αντιμετωπίσει ουσιαστικά τη φοροδιαφυγή.

Σε ό,τι αφορά την φοροδιαφυγή με κριτήριο το μέγεθος της επιχείρησης έξι στους δέκα πολίτες (58,4%) θεωρούν ότι οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες φοροδιαφεύγουν λιγότερο από τις μεγάλες εταιρίες.

Παράλληλα, οι πολίτες τοποθετούνται αρνητικά με ποσοστό 67% στο ενδεχόμενο ανοίγματος των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές.

Σχετικά με τη φοροδιαφυγή στις ΜμΕ, η κοινή γνώμη πιστεύει σε ποσοστό 39,5% ότι είναι μέτρια και το 22,1% μικρή, ενώ μόνο το 34,9% υποστηρίζει ότι η φοροδιαφυγή από τις ΜμΕ είναι μεγάλη.