Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ευρήματα μεγάλης έρευνας, που διεξήγαγε το Ίδρυμα Φρίντριχ Νάουμαν για την Ελευθερία σε συνεργασία με την ΚΑΠΑ Research.

Ads

Το πιο εντυπωσιακό ίσως στοιχείο έχει να κάνει με τη μεταστροφή της κοινής γνώμης αναφορικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών, την οποία το 58% των ερωτηθέντων αποτιμά πλέον θετικά. Συγκεκριμένα, το 25% δηλώνει πως ήταν μια καλή συμφωνία και το 33% ότι ήταν συμφωνία με αρκετούς συμβιβασμούς αλλά έπρεπε να γίνει, έναντι  18% και 24% που ήταν τα αντίστοιχα ποσοστά το 2018.

image

image

Ads

Την ίδια στιγμή, σημαντικά είναι και τα ευρήματα σχετικά με τις προτεραιότητες του κράτους, καθώς το 62% δηλώνει πως θα έπρεπε να είναι η διασφάλιση των δικαιωμάτων και των ελευθεριών του πολίτη, ενώ το 37% πως οφείλει να είναι η τήρηση της τάξης και της ασφάλειας.

image

Ενδιαφέρον -ιδιαίτερα στη σημερινή συγκυρία- παρουσιάζουν και οι απαντήσεις αναφορικά με το κατά πόσο θα πρέπει η εκάστοτε κυβέρνηση να μπορεί να περιορίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα σε μια περίοδο κρίσης, καθώς το 64% εμφανίζεται αρνητικό (το 24% απαντά  «μάλλον όχι» και το 40% «όχι»).

image

Επιπλέον, είναι το γεγονός πως ένα 43% εκτιμά πως τα ΜΜΕ στη χώρα μας επηρεάζονται περισσότερο από τη σημερινή κυβέρνηση σε σύγκριση με κυβερνήσεις του παρελθόντος.

image

Την ίδια στιγμή, πιο δημοφιλής πηγή πληροφόρησης δείχνουν να είναι οι ενημερωτικές ιστοσελίδες με 43% των προτιμήσεων έναντι 21% που δηλώνει πως ενημερώνεται από την τηλεόραση.

image

Τέλος, σε ό,τι αφορά τη δημοτικότητα πολιτικών φιλοσοφιών και ιδεολογιών, στην πρώτη θέση εμφανίζεται το κέντρο με 72%, ο σοσιαλισμός με 59%, η κεντροαριστερά αλλά και η σοσιαλδημοκρατία με 56% η καθεμία, ο φιλελευθερισμός με 53%,  η αριστερά με 43% ο καπιταλισμός με 36% και η δεξιά με 35%. Πιο χαμηλά εμφανίζονται ο νεοφιλελευθερισμός με 29%, ο κομμουνισμός με 21% και ο συντηρητισμός αλλά και ο εθνικισμός με 18%.

image

Ολόκληρη η έρευνα