Δύο δημοσκοπήσεις είδαν το φως της δημοσιότητας την Πέμπτη, για λογαριασμό του Σκάι και του Mega.

Ads

Στη δημοσκόπηση της Pulse για το Σκάι, οι πολίτες εμφανίζονται διχασμένοι για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, περισσότερο αρνητικοί στη νομική αναγνώριση των παιδιών τους.

Για την οπαδική βία, 8 στους 10 πολίτες πιστεύουν ότι αποτελεί μέρος ευρύτερου κοινωνικού θέματος εκδηλώσεων βίας.

Στην ερώτηση «πώς αντιμετωπίζετε τη λειτουργία μη κρατικών ανώτατων ιδρυμάτων» το 47% απαντά σίγουρα/μάλλον θετικά, ενώ το 40% απαντά σίγουρα/μάλλον αρνητικά.

Ads

Στην ερώτηση «λειτουργία μη κρατικών ανώτατων ιδρυμάτων: Με ποια τοποθέτηση συμφωνείτε περισσότερο;», το 30% απαντά «θα επιθυμούσα να μην επιτραπεί», ενώ το 26% λέει ότι θα προτιμούσε να επιτραπεί και το 28% ότι «δεν έχω πρόβλημα αν επιτραπεί».

Αδιάφορο για το ζήτημα δηλώνει το 5% των ερωτηθέντων, ενώ το 11% δήλωσε δεν ξέρω ή δεν απάντησε.

Για το θέμα του πολιτικού γάμου των ομόφυλων ζευγαριών, το 46% δηλώνει ότι αντιμετωπίζει μάλλον/σίγουρα αρνητικά τον πολιτικό γάμο, ενώ το 45% δηλώνει σίγουρα/μάλλον θετικά.

Ωστόσο, στην ερώτηση «πολιτικός γάμος ζευγαριών του ίδιου φύλου: με ποια τοποθέτηση συμφωνείτε περισσότερο;» η ζυγαριά γέρνει στο «ναι», αφού το 52% απαντά «θα επιθυμούσα να επιτραπεί» (20%) ή «δεν έχω πρόβλημα αν επιτραπεί» (32%). Το 33% δηλώνει ότι θα επιθυμούσε να μην επιτραπεί, ενώ ο ένας στους δέκα δηλώνει ότι του είναι αδιάφορο τι θα γίνει.

Για τα παιδιά των ομόφλυων ζευγαριών, το 56% των ερωτηθέντων απαντά μάλλον/σίγουρα αρνητικά στην ερώτηση «πώς αντιμετωπίζετε τη νομική αναγνώριση των παιδιών που μεγαλώνουν από ζευγάρια του ίδιου φύλου;». Το 36% απαντά στο ίδιο ερώτημα σίγουρα/μάλλον θετικά.

Στο ερώτημα «αναγνώριση παιδιών ζευγαριών του ίδιου φύλου: με ποια τοποθέτηση συμφωνείτε περισσότερο;», το 42% δηλώνει ότι θα προτιμούσε ή δεν έχει πρόβλημα αν επιτραπεί η νομική αναγνώριση των παιδιών που μεγαλώνουν από ζευγάρια του ίδιου φύλου, ενώ το 47% απαντά ότι θα επιθυμούσε να μην επιτραπεί. Το 5% των ερωτηθέντων δηλώνει αδιάφορο για το τι θα γίνει.

Στο τρίτο μεγάλο θέμα που ετέθη στη δημοσκόπηση του Σκάι και φορά στο φαινόμενο της οπαδικής βίας η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων πιστεύει ότι αποτελεί μέρος ευρύτερου κοινωνικού θέματος εκδηλώσεων βίας (ποσοστό 81%), ενώ το 14% εκτιμά ότι οφείλεται σε χαρακτηριστικά του χώρου του αθλητισμού.

Στην πρόθεση ψήφου η δημοσκόπηση έδειξε τα εξής:

  • ΝΔ 31,5%
  • ΣΥΡΙΖΑ 12%
  • ΠΑΣΟΚ 13%
  • ΚΚΕ 8,5%
  • ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ 3%
  • ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 5%
  • ΝΙΚΗ 3%

Η ακρίβεια είναι το νούμερο ένα πρόβλημα όπως προκύπτει από τη δημοσκόπηση της Metron Analysis για λογαριασμό του MEGA.

Περίπου ίδια (40%) ή και λιγότερα (36%) θα δαπανήσουν οι πολίτες κατά τη διάρκεια των εορτών, ενώ μόλις το 23% τονίζει ότι θα προβεί σε περισσότερες αφορές κατά την εορταστική περίοδο.

Στην πρόθεση ψήφου, η Νέα Δημοκρατία φαντάζει να μην έχει αντίπαλο, ενώ τέσσερα κόμματα παλεύουν για την είσοδό τους στη Βουλή.

Η εκτίμηση ψήφου

Στην εκτίμηση ψήφου η Νέα Δημοκρατία προηγείται με 38%, ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ με 14% και τρίτος βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ με 12,4%. Το ΚΚΕ συνεχίζει σε… «διψήφια νερά» με 10%.

Οι Σπαρτιάτες βρίσκονται στο 3%, η Ελληνική Λύση στο 7,2%, η Νίκη στο 3,7%, η Πλεύση Ελευθερίας στο 3,7% και η Νέα Αριστερά στο 2,4%.