«Μπαράζ» δημοσκοπήσεων βλέπει το φως της δημοσιότητας, με τις εταιρείες να επιχειρούν να ανιχνεύσουν την επίδραση της εκλογής Κασσελάκη στον ΣΥΡΙΖΑ στο ευρύτερο πολιτικό σκηνικό.

Ads

Ειδικότερα, σύμφωνα τα ευρήματα της δημοσκόπησης της ALCO παρουσίασε ο Alpha στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ διατηρεί διαφορά 17 μονάδων, συγκεντρώνοντας ποσοστό 32,3% έναντι 15,3% του ΣΥΡΙΖΑ, 11,8 του ΠΑΣΟΚ. Ακολουθούν το ΚΚΕ με 7,7%, οι Σπαρτιάτες με 4,5%, η Ελληνική Λύση με 5%.

Την ίδια ώρα χειρότερη φαίνεται για το 40% των πολιτών, η εικόνα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετά την εκλογή Κασσελάκη στην προεδρία του κόμματος. 17% το ίδιο κακή, 12% το ίδιο καλή και 14% καλύτερη, 17% δεν γνωρίζει και δεν απαντά. Στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, το 37% λέει καλύτερη, το 29% το ίδιο καλή, το 23% χειρότερη και το 2% το ίδιο κακή. Το 9% δεν γνωρίζει, δεν απαντά.

Για το ποια κατεύθυνση πρέπει να ακολουθήσει ο κ. Κασσελάκης, το 56% δηλώνει πως πρέπει να κατευθυνθεί προς την κεντροαριστερά, το 23% προς τα αριστερά, και το 9% την ίδια πολιτική. Οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνουν 53% προς την κεντροαριστερά, το 34% προς τα αριστερά, το 6% την ίδια πολιτική.

Ads

Για το αν η Πολιτεία ανταποκρίθηκε επαρκώς στις κακοκαιρίες, το 49% λέει καθόλου, το 27% λίγο και το 19% αρκετά. Συγκεκριμένα οι κάτοικοι της Θεσσαλίας λένε 51% καθόλου, 21% λίγο και 22% αρκετά.

Σε ό,τι αφορά την παρέμβαση των Ενόπλων Δυνάμεων στην κακοκαιρία Daniel, 8 στους 10 λένε πολύ, ενώ οι κάτοικοι της Θεσσαλίας σε ποσοστό 75% επίσης δηλώνουν πολύ ικανοποιημένοι.

 

Τα ευρήματα της Metron Analysis

Διαφορά 16% μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει η δημοσκόπηση της Metron Analysis για την τηλεόραση του Mega.

Συγκεκριμένα, η ΝΔ λαμβάνει το 29,7%, ο ΣΥΡΙΖΑ 13,7%, το ΠΑΣΟK 10,2%,, το ΚΚΕ στηρίζει το 7,7%, ενώ η Ελληνική Λύση παίρνει 6,1%, η Νίκη λαμβάνει 3,6 %, οι Σπαρτιάτες 3,1% και η Πλεύση Ελευθερίας το 2,6 %.

Όσον αφορά τη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών, ο Μητσοτάκης λαμβάνει το 45%, ενώ ο Κασσελάκης λαμβάνει το 31%.

Σε ερώτηση για το σημαντικότερο πρόβλημα των Ελλήνων, οι πολίτες απαντούν την ακρίβεια με 36% και την οικονομία το 23%.

Σε ερώτηση για τη θετική αξιολόγηση για την κυβέρνηση ψήφισε το 34%, ενώ για την αντιπολίτευση το 12%.

 

Τι δείχνει δημοσκόπηση της Pulse

 

Διαφορά της τάξης των 15,5 μονάδων καταγράφει η Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, με το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής να κινείται κοντά στα εκλογικά ποσοστά του, στο 10,5%, όπως προκύπτει από τη μεγάλη δημοσκόπηση της Pulse για τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.

 

Ειδικότερα, ,στην πρόθεση ψήφου στην πρόθεση ψήφου τα ποσοστά των κομμάτων έχουν ως εξής:

  • ΝΔ: 32,5%
  • ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: 17%
  • ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: 10,5%
  • ΚΚΕ: 7,5%
  • Ελληνική Λύση: 5%
  • Σπαρτιάτες: 3,5%
  • Νίκη: 2,5%
  • Πλεύση Ελευθερίας: 2,5%

 

Zήτημα ενότητας στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι υπάρχει μετά την εκλογή Κασσελάκη στην ηγεσία του κόμματος, περίπου 6 στους 10 πολίτες (58%).

Την ίδια ώρα, μόλις το 17% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι αποτελεί πλεονέκτημα το γεγονός ότι ο κ.Κασσελάκης εμφανίσθηκε προ ολίγων μηνών στην πολιτική ζωή, το 27% θεωρεί ότι αυτό αποτελεί μειονέκτημα, ενώ το 46% απαντά ότι ουσιαστικά δεν τους κάνει ούτε κρύο, ούτε ζέστη.

Και η ίδια η δημοτικότητα του κ. Κασσελάκη όμως, φτάνει στο 28% -όπως και του Νίκου Ανδρουλάκη- με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να διατηρεί το προβάδισμα με ποσοστό 43%.

Δεύτερος πιο δημοφιλής πολιτικός αρχηγός αναδεικνύεται με 39% ο κ. Κουτσούμπας, ενώ μια ανάσα πίσω από τους κ.κ. Κασσελάκη και Ανδρουλάκη βρίσκεται η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Ωστόσο, καμπανάκι και για την κυβέρνηση αποτελούν δύο ευρήματα της δημοσκόπησης, αφού στην ερώτηση αν θεωρούν ότι στις 100 πρώτες μέρες της η κυβέρνηση κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση θετικά απαντά το 40%, ενώ ότι κινείται προς λάθος κατεύθυνση απαντά το 51%. Όμως, και στην κυβερνητική αντίδραση στις καταστροφές, το 54% απαντά ότι ήταν σε λάθος κατεύθυνση και το 39% απαντά ότι η κυβέρνηση αντέδρασε στη σωστή κατεύθυνση.