Η δίκη στη Σύρο την Παρασκευή, στην οποία θα συζητηθεί η αγωγή ύψους 3 εκ. ευρώ σε ακτιβιστές μέλη του Παρατηρητηρίου Ποιότητας Περιβάλλοντος Σύρου (ΠΠΠΣ), από την ιδιωτική εταιρεία ΟΝΕΞ η οποία διαχειρίζεται το Ναυπηγείο της Σύρου, κινητοποίησε και τους δημοσιογράφους, που με συνέντευξη τύπου στην ΕΣΗΕΑ τόνισαν πως οι πολιτικές SLUPP, που στόχο έχουν να τρομοκρατήσουν πολίτες, επηρεάζουν άμεσα και τη λειτουργία της δημοσιογραφίας. Θέση πήρε και η ΕΣΗΕΑ σε ανακοίνωση που δημοσιεύουμε παρακάτω.

Ads

Διαβάστε επίσης: Σύρος: Εταιρεία ζητά 3 εκατ. ευρώ από ακτιβιστές που ανησυχούν για το περιβάλλον

«Αν παγιωθεί αυτή η τακτική, το να απειλούνται με αυτόν τον τρόπο άνθρωποι που ανησυχούν για το περιβάλλον, θα δούμε άμεσα αγωγές ενάντια σε ενώσεις καταναλωτών γιατί διαπιστώνουν ακρίβεια στο ρεύμα, ή σε φιλοζωικές οργανώσεις γιατί θίγουν ζητήματα σχετικά με τη μη προστασία των ζώων κοκ» είπε ο δημοσιογράφος Διονύσης Ελευθεράτος  από το Κόκκινο 105.5. Η πρωτοβουλία για την συνέντευξη τύπου ανήκει στον ίδιο, την Μπούλικα Μιχαλοπούλου (ραδιόφωνο MεΡΑ 25) και τον Γιώργο Παπαζαχαρίου από την Κρατική Ραδιοφωνία.

Αυτό που συνδέει τους τρεις συναδέλφους, είναι ότι κάποιες από τις αγωγές της εταιρείας, ήρθαν έπειτα από συνέντευξη που έδωσαν τα μέλη του ΠΠΠΣ στους ίδιους. Ο Γ. Παπαζαχαρίου μάλιστα δήλωσε, πως λίγες μέρες μετά την επίμαχη συνέντευξη, του ανακοινώθηκε από την διοίκηση της ΕΡΑ, το κόψιμο της εκπομπής του: «Πιστεύω ότι η συνέντευξη συνέβαλε στην επίσπευση της διακοπής της εκπομπής μου» είπε χαρακτηριστικά.

Ads

«Η τακτική των αγωγών προκειμένου να φιμώνονται οι πολίτες έχει ξεκινήσει από την Αμερική. Είναι πολύ σημαντικό να αναδειχθεί το θέμα γιατί αν συνδυαστεί με το νέο νόμο για τα fake news και το γεγονός ότι επίσημα την ευθύνη της ενημέρωσης την έχει ο πρωθυπουργός αυτής της χώρας, καταλαβαίνουμε τι περιμένει τον καθένα που ενδιαφέρεται για τη ζωή του και τον τόπο του» πρόσθεσε με τη σειρά της η Μπούλικα Μιχαλοπούλου η οποία θύμισε και την περίπτωση της αγωγής που έλαβε η δημοσιογράφος Σταυρούλα Πουλημένη από στέλεχος της Ελληνικός Χρυσός.

Στη συνέντευξη τύπου, παρενέβη μέσω skype ο πρόεδρος του ΠΠΠΣ, ο οποίος απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Ανακοίνωση ΕΣΗΕΑ

Όχι στη στρατηγική οικονομικής εξόντωσης δημοσιογράφων και πολιτών

Η ΕΣΗΕΑ είναι σταθερά αντίθετη στη στρατηγική οικονομικής εξόντωσης, που εφαρμόζουν μεγάλες επιχειρήσεις εναντίον δημοσιογράφων, προκειμένου να εμποδίσουν τη δημοσιογραφική έρευνα. Όμως, εξίσου επικίνδυνο είναι και το φαινόμενο των αγωγών εναντίον πολιτών που μιλούν σε δημοσιογράφους, το οποίο στην πραγματικότητα αποτελεί εκφοβισμό απέναντι στην ενημέρωση και στον κοινωνικό έλεγχο, βάζοντας έτσι εμπόδια στην αποστολή των δημοσιογράφων, που είναι η πολύπλευρη ενημέρωση των πολιτών.

Μια τέτοια περίπτωση είναι και οι αγωγές της εταιρείας ΟΝΕΧ (ΟΝΕΞ) εναντίον δύο μελών του Παρατηρητηρίου Ποιότητας Περιβάλλοντος Σύρου, σχετικά με τοποθετήσεις σε τρεις ραδιοφωνικές συνεντεύξεις στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ, στον Ρ/Σ «ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ 105,5» και στο «ΡάδιοΜΕΡΑ», όπου εξέφρασαν την ανησυχία των κατοίκων του νησιού για φαινόμενα ρύπανσης.

Με την αγωγή της, η εταιρεία απαιτεί από κάθε μέλος του Παρατηρητηρίου αποζημίωση ενός εκατομμυρίου ευρώ και ακόμα ένα εκατομμύριο ευρώ από το ίδιο το Παρατηρητήριο, συνολικά, δηλαδή, απαιτεί τρία εκατομμύρια ευρώ.

Η Ένωση Συντακτών διαχρονικά υποστηρίζει ότι η δημοσιογραφική κάλυψη επί των δημοσίων θεμάτων, πάντα με απόλυτο σεβασμό στον κώδικα δεοντολογίας, εξασφαλίζει την ελεύθερη διαμόρφωση της κοινής γνώμης και ενισχύει το αίτημα για διαφάνεια, το οποίο προβάλλει επιτακτικότερο τη σημερινή εποχή, που η παραπληροφόρηση και τα Fake News αποτελούν απειλή!

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ