Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως το Προεδρικό Διάταγμα, με το οποίο ενσωματώνεται στην ελληνική νομοθεσία η Οδηγία 200536/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 7ης Σεπτεμβρίου 2005, που προβλέπει την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων των αποφοίτων κολεγίων.

Ads

Όπως δηλώνει ο πρόεδρος των Ιδιοκτητών Κολεγίων στην Ελλάδα, Κ. Καρκανιάς, με την εξέλιξη αυτή «τακτοποιείται η αναγνώριση των πτυχίων, τα οποία απονέμουν πανεπιστήμια χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε Ευρωπαίους πολίτες ανεξάρτητα από το πού έκαναν τις σπουδές τους (στα ίδια τα πανεπιστήμια, ή σε συνεργαζόμενα κολέγια) και δημιουργείται ένα νέο τοπίο για την ελληνική νεολαία».

Εντός των επόμενων ημερών, λοιπόν, αναμένεται να εκδοθεί η υπουργική απόφαση που θα καθορίζει νέους όρους στη διαδικασία αδειοδότησης των κολεγίων η οποία και «περνάει» στο Εθνικό Κέντρο Πιστοποίησης. Στο πλαίσιο αυτό, θα επανεξεταστούν οι άδειες που δόθηκαν τις παραμονές των εκλογών, από την πρώην ηγεσία του υπουργείου Παιδείας σε 33 κολέγια (40 στο σύνολο μαζί με τα παραρτήματά τους).

Μείζον θέμα, βέβαια, είναι και η αντιστοίχηση των κολεγίων με το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων. Το υπουργείο Παιδείας έχει αφήσει να εννοηθεί ότι τα πτυχία των κολεγίων θα ενταχθούν στα επίπεδα 5 ή 4 που προορίζονται για τους φορείς μεταλυκειακής εκπαίδευσης, όπως είναι για παράδειγμα τα ΙΕΚ, κι όχι στο επίπεδο 6.

Ads