Το Ίδρυμα Χάινριχ Μπελ Ελλάδας σε συνεργασία με την 1η Κοινότητα Δήμου Θεσσαλονίκης διοργανώνουν δημόσια συζήτηση με θέμα «Μνήμη και δημόσιος χώρος – Η πόλη συζητά με αφορμή τον επανασχεδιασμό της Πλατείας Ελευθερίας» το Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2013 και ώρα 10.00 -16.30 στην Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου.

Ads

 
Στόχος της εκδήλωσης είναι μέσα από το διάλογο να απαντηθούν ερωτήματα όπως «Θέλουν οι δημότες της Θεσσαλονίκης να επιστρέψουν στο όραμα για την κάποτε πολυ-πολιτισμική πόλη τους, ιδίως όταν σε περίοδο κρίσης η ετερότητα εκλαμβάνεται ως επιβάρυνση; Πώς νοηματοδοτείται η ιστορία σε μία πόλη που αυτοπροσδιορίζεται ως κοσμοπολίτικη; Η πόλη αναπλάθει την Πλατεία Ελευθερίας ως δημόσιο χώρο, χώρο αναψυχής, συνάντησης και ανάδειξης της ιστορικής μνήμης».
 
Σύμφωνα με την ανακοίνωση των διοργανωτών, «η προκήρυξη έγινε, η κριτική επιτροπή επέλεξε ένα σχέδιο και εκτίμησε περισσότερα. Απομένει μέσω της δημόσιας διαβούλευσης να γίνει η οριστικοποίηση των σχεδίων της ανάπλασης. Ο δημόσιος χώρος στην πόλη και η αίσθηση γι’ αυτόν πρέπει να ανακτηθεί».
 
«Στην πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα πρακτική της διαβούλευσης για τον δημόσιο χώρο που επιχειρεί αυτή η εκδήλωση είναι χρήσιμες και οι εμπειρίες άλλων ευρωπαϊκών πόλεων για τον τρόπο που αυτές δια-πραγματεύονται τη μνήμη τους» σημειώνουν οι διοργανωτές και προσθέτουν «οι τοποθεσίες μνήμης είναι ελάχιστα παρούσες, συνήθως κρυφά και ανώνυμα. Κάτω από την άσφαλτο είναι κρυμμένη η ιστορία αυτής της πόλης, άγνωστη στους περισσότερους».
 
Στην ιστορική Πλατεία Ελευθερίας, που λειτουργεί ως παρκινγκ, έχει τοποθετηθεί μεταξύ σταθμευμένων αυτοκινήτων ένα μνημείο του Ολοκαυτώματος στη μνήμη των περίπου 50.000 Εβραίων της Θεσσαλονίκης, της γνωστής στο παρελθόν ως «μικρής Ιερουσαλήμ». Εδώ συγκεντρώθηκαν από τους Γερμανούς Ναζί «το μαύρο Σάββατο» της 11ης Ιουλίου 1942 και κατεγράφησαν – αφού υπέστησαν δημόσιο εξευτελισμό –9.000 άντρες. Τέσσερις χιλιάδες από αυτούς οδηγήθηκαν σε καταναγκαστική εργασία.
 
Το όνομα της Πλατείας Ελευθερίας υπενθυμίζει την επανάσταση των Νεότουρκων, που ξεκίνησε από τη Θεσσαλονίκη, κηρύσσοντας την ίδρυση του τουρκικού έθνους
– κράτους, το 1908. Ανάμεσά τους ο Μουσταφά Κεμάλ, ο ιδρυτής της σύγχρονης Τουρκίας που μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Το όνομά του συνδέεται με τη νίκη των τουρκικών στρατευμάτων επί των ελληνικών στην εκστρατεία της Μικράς Ασίας, η οποία κατέληξε το 1922 στη μεγάλη καταστροφή, στο ξερίζωμα ενός ελληνικού μακραίωνου πολιτισμού και στην ανταλλαγή πληθυσμών. Πολλοί από τους Μικρασιάτες, τους Πόντιους και τους Θρακιώτες ήρθαν τότε πρόσφυγες στη Θεσσαλονίκη.
 
Στην εκδήλωση θα υπάρχει μετάφραση από και προς τα ελληνικά και τα γερμανικά.
 
Την Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2013, και ώρα 18.30 θα γίνουν τα εγκαίνια της έκθεσης συμμετοχών στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό προσχεδίων για την «Ανάπλαση της Πλατείας Ελευθερίας» στο φουαγιέ του Δημαρχιακού Μεγάρου και η τελετή απονομής των βραβείων και εξαγορών του διαγωνισμού στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων.
 

INFO
Ίδρυμα Χάινριχ Μπελ (www.gr.boell.org)
Αριστοτέλους 3, 54624 Θεσσαλονίκη
1η Κοινότητα Δήμου Θεσσαλονίκης
Παύλου Μελά 40, 54622 Θεσσαλονίκη