Ο 44χρονος Θανάσης Ντζακώστας απότακτος αρχιφύλακας της ΕΛ.ΑΣ. , αναδείχθηκε πρώτος στην εσωκομματική κάλπη της παράταξης της Νέας Δημοκρατίας στον Δήμο Παιανίας. 

Ads

Σύμφωνα με την efsyn, ο Θανάσης Ντζακώστας είχε αποταχθεί από το Σώμα της ΕΛ.ΑΣ., μετά από κατδίκη του για εκβιασμό αλλοδαπών και όχι μόνο. Ο 44χρονος είναι, ήδη δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη του πρώην Δημάρχου Στάμου και την Κυριακή 24 Οκτωβρίου συγκέντρωσε 152 ψήφους στις εκλογές ανάδειξης διοικητικού συμβουλίου στη Δημοτική Τοπική Οργάνωση (ΔΗΜΤΟ) Νέας Δημοκρατίας Παιανίας.

Η καταγγελία για εκβιασμό

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, Ως αρχιφύλακας ο Θ. Ντζακώστας και ακόμη ένας συνάδελφός του στις 30-3-2008 βρίσκονταν στην Αρτέμιδα Αττικής με το περιπολικό του. Ένας πολίτης εκτελούσε οικοδομικές εργασίες στην οικοδομή του ημέρα Κυριακή που απαγορεύονται βάσει νόμου οι εργασίες. Τότε οι αστυνομικοί τον είδαν και κατέβηκαν από το περιπολικό, του είπαν δήθεν ότι έχουν ένταλμα σύλληψης και πως «δεν τον συμφέρει να έρθει η Πολεοδομία».

Ads

Ο πολίτης τούς απάντησε πως έχει τα απαραίτητα χαρτιά, αλλά εκείνοι του ζήτησαν το ποσό των 200 ευρώ με την απειλή ότι θα τον συλλάβουν. Δεν τους έδωσε χρήματα γιατί δεν τα είχε και τότε ο αστυνομικός Ντζακώστας τού ζήτησε την ταυτότητά του, την οποία του είπε πως θα του την έδινε στον ίδιο χώρο, την ίδια μέρα, στις 6 το απόγευμα, αφού του έδειχνε την άδεια και του έδινε και το χρηματικό ποσό.

Οι αστυνομικοί πήγαν το ίδιο απόγευμα στην ίδια οικοδομή, όπως τον είχαν προειδοποιήσει, και παρ’ όλο που η αρραβωνιαστικιά του τους έδειξε την άδεια, επέμεναν για το χρηματικό ποσό των 200 ευρώ. Ελαβαν μόνο τα 100 ευρώ και μάλιστα είπαν πως θα επιστρέψουν για τα υπόλοιπα 100. Στη συνέχεια, όμως, κατατέθηκε μήνυση από το θύμα στη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων, όπου και έγινε η αναγνώριση των αστυνομικών.

Κατά συρροήν εκβιαστής και η ποινή του

Αυτό δεν ήταν το μόνο περιστατικό, καθώς έναν μήνα αργότερα οι ίδιοι αστυνομικοί κατά τη διάρκεια υπηρεσίας, αυτή τη φορά στο Πικέρμι Αττικής, έκαναν έλεγχο σε ένα αυτοκίνητο όπου επέβαιναν τρεις αλλοδαποί και ο ένας εξ αυτών, βουλγάρικης καταγωγής, δεν είχε τα νομιμοποιητικά έγγραφα παραμονής. 

Τότε ο Θ. Ντζακώστας ζήτησε από τον οδηγό του οχήματος 300 ευρώ για να τον αφήσει να φύγει, απειλώντας τον ότι σε διαφορετική περίπτωση θα προέβαινε στη σύλληψή του. Οι τρεις αλλοδαποί τούς έδωσαν 200 ευρώ για να μπορέσουν να φύγουν. Ανάλογο περιστατικό καταγράφηκε και καταγγέλθηκε αργότερα την ίδια χρονιά με εκβιασμό ενός Πακιστανού.

Τελικά στις 4 Ιουλίου 2011 με απόφαση του Δευτεροβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου Ανθυπαστυνόμων, Αρχιφυλάκων, Αστυφυλάκων Αθηνών και με υπογραφή του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ., ο Θ. Ντζακώστας αποτάσσεται οριστικά από το Σώμα (ΦΕΚ 682/14.9.2011), ενώ όπως λέει η efsyn ο ίσιος ισχυρίστηκε ότι συνταξιοδοτήθηκε.

Ως προς το ποινικό σκέλος, με απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών τον Απρίλιο του 2014 ο ίδιος μαζί με έναν συνάδελφό του κηρύχθηκαν ένοχοι και καταδικάστηκαν πρωτόδικα σε ποινή φυλάκισης τριών ετών και έξι μηνών για τα παραπάνω αδικήματα χωρίς ελαφρυντικά με εξαγοράσιμη ποινή.