Μέχρι και αυθαίρετα κτίσματα που διαχειρίζεται ο ίδιος ο Δήμος Αθηναίων έφερε στην επιφάνεια η πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου με αντικείμενο τα έργα και τις ημέρες των δημοτικών φορέων, τις υπέρογκες αμοιβές στελεχών και το μηδενικό έργο.

Ads

Του Άρη Χατζηγεωργίου γιατην εφημερίδα Ελευθεροτυπία της 8ης Ιουνίου του 2010

Δύο μήνες μετά τη συνεδρίαση της 22ας Μαρτίου 2010 με τους «διαλόγους του ξεκατινιάσματος» (Ε-«Η έλλειψη διαφάνειας έριξε τις μάσκες στον Δήμο Αθηναίων – 8/4/2010), το δημοτικό συμβούλιο στις 31 Μαΐου πρόσφερε και πάλι «μαθήματα μάνατζμεντ» με εταιρείες που εμφανίζουν τζίρο 907 ευρώ αλλά ζημίες 3 εκατομμυρίων (Διπλή Ανάπλαση), ετήσια έσοδα 102 χιλιάδων με ζημίες 51 χιλιάδων (Αθηναϊκό Αέριο) ή έξοδα 100.000 ευρώ μόνο για τον πρόεδρο, τον διευθύνοντα σύμβουλο και τις συνεδριάσεις του διοικητικού συμβουλίου (ΕΤΟΑΑ).

«Ιδιοκτήτης της Τεχνόπολης»

Ευτυχώς ή δυστυχώς, αυτή τη φορά φρόντισε να απουσιάσει από το επίμαχο μέρος της συνεδρίασης ο δήμαρχος Νικήτας Κακλαμάνης και έτσι αποφεύχθηκαν φράσεις προς συμβούλους του είδους «όλα κι όλα… αρκετά σε έχουμε ανεχτεί». Το κενό επιχείρησε να καλύψει ο σύμβουλος της πλειοψηφίας και πρόεδρος της Τεχνόπολης Φώτης Ιγνατίου που όταν ζορίστηκε άρχισε να ρωτά τον αντιπολιτευόμενο (Ανοιχτή Πόλη) Φώτη Προβατά «εσύ από πού αμείβεσαι;»… Ισως ήταν εκνευρισμένος διότι λίγο πριν, η αντιδήμαρχος Αλεξία Εβερτ τον είχε καταγγείλει δημόσια ως «ιδιοκτήτη της Τεχνόπολης» που «δεν είναι σε θέση να καταλάβει ότι είναι ίσος προς ίσους για να υπηρετεί τους δημότες και να συνεργάζεται με τους συναδέλφους του». Η κυρία Εβερτ δήλωσε ότι δεν πρόκειται στο μέλλον να υπερψηφίζει τα θέματα που φέρνει ο Φ. Ιγνατίου «επειδή δεν έχει εμπιστοσύνη στην κρίση του». Εξήγησε την απόφασή της, λέγοντας ότι μεσολάβησε προκειμένου «πολύ σοβαρός σύλλογος μεταναστών» να χρησιμοποιήσει έναντι τιμήματος χώρο της Τεχνόπολης αλλά ο κ. Ιγνατίου, μέσω της γραμματέως του, της διεμήνυσε ότι «δεν με ενδιαφέρει στο εξής καμία συνεργασία μαζί της»!

Ads

Οπως διαβάζουμε στα πρακτικά της συνεδρίασης, στο σημείο εκείνο ο πρόεδρος της Τεχνόπολης σιώπησε. Αρκετά αργότερα όμως και αφού η αντιδήμαρχος είχε αποχωρήσει, όταν δέχτηκε πίεση από τον σύμβουλο Γ. Αναγνωστόπουλο (παράταξη Σκανδαλίδη) του είπε κάτι σαν (η ακριβής φράση δεν αναγράφεται) ότι συμπεριφέρεται όπως η Εβερτ! Ευτυχώς που η Τεχνόπολη προάγει τον πολιτισμό…

Η «Ε» έχει ασχοληθεί πολλές φορές με τις εταιρείες που έχει συστήσει ο Δήμος Αθηναίων (σ.σ. 18 τον αριθμό), διορίζοντας εκεί ανθρώπους της πλειοψηφίας με μισθούς και άλλες παροχές, λαμβάνοντας δάνεια ή δίνοντας επιχορηγήσεις, προσλαμβάνοντας συμβασιούχους με μπλοκάκι και συμβούλους με παχυλές αμοιβές. Αφορμή για τη συζήτηση στις 31/5 ήταν τα θέματα που υπήρχαν στη σειρά για ορισμό εκπροσώπων του δήμου στις γενικές συνελεύσεις ορισμένων εκ των εταιρειών. Σύμβουλοι της αντιπολίτευσης (Αξελός, Προβατάς, Αναγνωστόπουλος) ζήτησαν επανειλημμένως να αλλάξει η τακτική αυτή με το σκεπτικό ότι το δημοτικό συμβούλιο οφείλει όχι να στέλνει απλώς έναν άνθρωπο στη γενική συνέλευση αλλά να εγκρίνει τα πεπραγμένα των θυγατρικών εταιρειών αφού τα ελέγξει.

Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Θ. Μπεχράκης προσπάθησε να απαντήσει λέγοντας ότι «η δημοτική πλειοψηφία όπως εκφράζεται μέσα στα διοικητικά συμβούλια των εταιρειών εκφράζεται και στο δημοτικό συμβούλιο». Για να εισπράξει την απάντηση (Προβατάς) ότι «η πλειοψηφία δεν είναι αγέλη» για να υπάρχει δεδομένη η γνώμη της. Στις ψηφοφορίες που ακολούθησαν πάντως απεδείχθη το αντίθετο, με την εξαίρεση της κ. Εβερτ και όσων απουσίαζαν…

Κρατικά φλαμπέ

Οταν ήρθε η συζήτηση για τον ορισμό εκπροσώπου στην Εταιρεία Τουριστικής Οικονομικής Ανάπτυξης Αθηνών (ΕΤΟΑΑ), η πρόεδρος Κατερίνα Κατσαμπέ ζήτησε επιτάχυνση διαδικασίας γιατί «έπρεπε να κηρύξει την έναρξη ημερίδας» (σ.σ. αργότερα η Βάσια Τριφύλλη θα αποχωρούσε επειδή την περίμεναν καλεσμένοι στο σπίτι της) και είπε ότι το έργο της είναι πλούσιο. Ο Ρήγας Αξελός (Ανοιχτή Πόλη) αντέδρασε, τονίζοντας ότι ο συγκεκριμένος φορέας έχει έξοδα μόνο για τη διοίκηση 100.000 ευρώ, αναρωτήθηκε αν υπάρχει άνεση να σκορπίζονται έτσι λεφτά και επανέλαβε: «Παραδώστε τα αυτοκίνητα με τις κρατικές πινακίδες. Αν δω κανένα φλαμπέ, δεν θα φταίει ο πυρπολητής, θα φταίει ο επιβάτης». Επιπροσθέτως, ο Γ. Αναγνωστόπουλος σημείωσε ότι για πρώτη φορά η αμοιβή του προέδρου είναι μεγαλύτερη εκείνης του διευθύνοντος συμβούλου, για να λάβει απάντηση από την κ. Κατσαμπέ ότι υπάγεται σε υψηλό φορολογικό συντελεστή και από τον αντιδήμαρχο Β. Κορομάντζο ότι με αυτά που λένε δικαιώνουν τον Γιάννη Ραγκούση (!)… Λογιστικός απολογισμός για την ΕΤΟΑΑ έγινε από τον Στ. Λάμπρου (Συμπαράταξη) που είπε ότι με τζίρο 5 εκατ. ευρώ καταλήγει σε κέρδη 22.326 ευρώ.

Διπλή… Τζέσικα

Εάν, όμως, για την ΕΤΟΑΑ περισσεύει υπόλοιπο κέρδους, δεν συμβαίνει το ίδιο με την εταιρεία «Διπλή Ανάπλαση» που είχε ιδρυθεί για να κτίσει το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού. Οπως ανέφεραν σύμβουλοι, η εταιρεία έχει σωρεύσει ζημίες άνω των 3 εκατ. ευρώ, εξάντλησε προ πολλού το μετοχικό της κεφάλαιο (800.000) και φέτος είχε πωλήσεις 907 ευρώ!!! Υστερα από διαξιφισμούς και συζήτηση, 21 σύμβουλοι ψήφισαν για τη Διπλή Ανάπλαση που ελλείψει έργου, προσπαθεί να επιβιώσει μέσω ευρωπαϊκού προγράμματος 3,5 εκατομμυρίων ευρώ με την επωνυμία «ΤΖΕΣΙΚΑ». Η αντιπολίτευση επέμεινε ότι αυτό συνιστά αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που απαιτεί αυξημένη πλειοψηφία 23 ψήφων. Ο Θ. Μπεχράκης απέρριψε προτάσεις για αναβολή της συζήτησης ή διάλυση της εταιρείας αν και ο ίδιος δήλωσε «βαθύτατα προβληματισμένος για το πού θα πάει η Διπλή Ανάπλαση».

Η συζήτηση πέρασε έπειτα από την εταιρεία «Αθηναϊκό Αέριο» στην οποία, αν και συμμετέχουν 17 δήμοι, ο τζίρος της δεν μπόρεσε να ξεπεράσει τα 102.943 ευρώ, ενώ οι ζημίες φτάνουν τα 51.000 ευρώ με έξοδα διοικητικής λειτουργίας 88 χιλιάδες.

Δημοτική… παράγκα

Οποιος κτίζει αυθαίρετο στην Αθήνα τιμωρείται, υποτίθεται, από την Πολεοδομία του δήμου. Τι γίνεται όμως όταν ο ίδιος ο Δήμος Αθηναίων χρησιμοποιεί αυθαίρετο κτίσμα-«παράγκα» και θέλει να το εκχωρήσει σε τρίτους; Φέρνει το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο… Ετσι, λοιπόν, η Τεχνόπολη ζήτησε την έγκριση για να της εκχωρηθεί κυλικείο στον χώρο των δημοτικών κατασκηνώσεων. Ο υπεύθυνός τους δημοτικός σύμβουλος Αθ. Σπυράκος (πρώην αστυνομικός) ομολόγησε ότι «όλη η κατασκήνωση είναι σχεδόν παράνομη και δεν μπορέσαμε ποτέ μας να πάρουμε άδεια κυλικείου ή αναψυκτηρίου». Ο αντιδήμαρχος Πρασίνου Γ. Ξεπαπαδάκος το είπε χωρίς… περικοκλάδες: «Δεν υπάρχει καμία νομιμότητα για την παράγκα»… Και ποια η λύση του προβλήματος; Να εκχωρηθεί ο χώρος για να τον διαχειρίζεται η Τεχνόπολη. Ισως διότι η εταιρεία έχει πολλές δυνατότητες, όπως θέλησε να περιγράψει ο πρόεδρός της Φ. Ιγνατίου, παραδεχόμενος ότι του έχει παραχωρηθεί και αυτοκίνητο Φολκσβάγκεν Πασάτ για τις ανάγκες του. *