Υψηλή θερμοκρασία – σε αντιδιαστολή με το σκηνικό του καιρού και την υποχώρηση του καύσωνα – αναμένεται να καταγράψει η αποψινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία που θα επικεντρωθεί στη μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Ads

Τα τελευταία 24ωρα, οι διαβουλεύσεις και οι επαφές είναι πυρετώδεις, προκειμένου να «κλειδώσουν» τα τελικά ονόματα για τις θέσεις των υποψήφιων. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχεδιάζει να δώσει το «χρίσμα» -για τους μεγάλους Δήμους – σε προβεβλημένα στελέχη που δεν κατόρθωσαν να εκλεγούν στις πρόσφατες εθνικές εκλογές.

Ήδη καταγράφονται διαφορετικές προσεγγίσεις, εντός του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ., αναφορικά με το πολιτικό πρόσωπο που θα στηριχτεί στην εμβληματική αναμέτρηση της Αθήνας. Η υποψηφιότητα του Κώστα Ζαχαριάδη συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες ωστόσο το εσωτερικό ρεύμα της «Ομπρέλας» αναμένεται να καταθέσει πρόταση για την υποψηφιότητα του Νίκου Φίλη.

Οριακή πλειοψηφία

 

Αξίζει να σημειωθεί – σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές του TVXS – ότι την εμπιστοσύνη τους προς τον πρώην υπουργό Παιδείας εκφράζουν, με οριακή πλειοψηφία (4-3, χωρίς να προσμετράται ο Ν. Ηλιόπουλος), οι δημοτικοί σύμβουλοι της Ανοιχτής Πόλης. Όπως σημειώνουν, ο Νίκος Φίλης ήταν βουλευτής και υποψήφιος βουλευτής της Α’ Αθήνας και γνωρίζει σε βάθος τα αναρίθμητα προβλήματα που βιώνει η πρωτεύουσα.

Ads

Σε περίπτωση, ωστόσο, σχετικής ψηφοφορίας στην Πολιτική Γραμματεία, οι συσχετισμοί αναμένεται να διαμορφωθούν υπέρ της υποψηφιότητας του Κώστα Ζαχαριάδη. Ο 38χρονος πρώην βουλευτής του κόμματος, όπως επισημαίνουν οι υποστηρικτές του, έχει διαμορφώσει ένα συναινετικό πολιτικό προφίλ που μπορεί να προσελκύσει ψηφοφόρους από το πολιτικό φάσμα που εκτείνεται από το δημοκρατικό Κέντρο έως την ριζοσπαστική Αριστερά.