Ξεκίνησε, σήμερα, Κυριακή, η συζήτηση στη Βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση. Ο Γ. Παπανδρέου στην ομιλία του προανήγγειλε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος το Σεπτέμβρη. Ο Α. Σαμαράς από την πλευρά του έκανε λόγο για όργιο λαϊκισμού και ζήτησε τη διενέργεια εκλογών. Αναφορικά με τις εκλογές στην ίδια γραμμή κινήθηκαν και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ads

Δημοψήφισμα για το φθινόπωρο εξήγγειλε ο Παπανδρέου

Τους λόγους για τους οποίους ζητά ανανέωση της κοινοβουλευτικής εμπιστοσύνης προς την κυβέρνησή του, ανέπτυξε στη Βουλή ο πρωθυπουργός, ενώ προανήγγειλε τη διενέργεια δημοψηφίσματος για την προώθηση των μεγάλων αλλαγών τον Σεπτέμβριο.«Ζητάμε ψήφο εμπιστοσύνης όχι για να βρούμε εξιλαστήρια θύματα, αλλά για να αναλάβουμε εμείς δράση» υποστήριξε.

«Στην κορυφή των προτεραιοτήτων τοποθετείται η δημιουργία ενός νέου Συντάγματος που θα είναι “εύληπτο και κατανοητό” σε κάθε πολίτη» υποστήριξε ο πρωθυπουργός. Έκανε λόγο μάλιστα για τη σύσταση μιας επιτροπής προσωπικοτήτων που θα επεξεργαστεί προτάσεις αναφορικά με τις απαιτούμενες αλλαγές στο πολιτικό γίγνεσθαι, οι οποίες θα υποβληθούν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, προκειμένου το φθινόπωρο να διεξαχθεί δημοψήφισμα.

Ads

Ο Γιώργος Παπανδρέου δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο κίνημα των Αγανακτισμένων υποστηρίζοντας ότι «τα βέλη της πλατείας αδίκως στρέφονται προς τη Βουλή. Θα έχουν απόλυτο δίκιο αν αυτή η Βουλή δεν προχωρήσει σε μεγάλες τομές στο πολιτικό σύστημα» τόνισε.

Ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι, χαρακτήρισε τα χρέη και τα ελλείμματα ως «εθνικό πρόβλημα» που θέτει τη χώρα υπό «κηδεμονία». Παράλληλα, τόνισε ότι τα προβλήματα δεν πρόκειται να λυθούν αν διώξουμε την τρόικα, αλλά «είναι στο δικό μας χέρι να λύσουμε το πρόβλημα». Ζήτησε γι’ άλλη μια φορά «εθνική συνεννόηση» για τα ζητήματα της αντιμετώπισης του χρέους και τις αλλαγές που ο ίδιος υποστηρίζει ότι αποτελούν μονόδρομο για την ανάπτυξη της χώρας, ενώ έκανε «άνοιγμα» στον Αντώνη Σαμαρά, υποστηρίζοντας ότι «είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε νέα φορολογικά συστήματα». Όσο για το νέο πακέτο στήριξης επισήμανε ότι θα ανέρχεται σε 110δισ. Ως πρώτη προτεραιότητα έθεσε την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης και κατόπιν έθεσε τους πέντε βασικούς άξονες αλλαγών για το επόμενο διάστημα, όπως την διόρθωση των αδικιών που επιδείνωσε το μνημόνιο, τη συνταγματική αναθεώρηση – ειδικά στο νόμο περί ευθύνης υπουργών, αλλαγές στη διοίκηση του κράτους αλλά και στο παραγωγικό μοντέλο, με αξιοποίηση της κινητής και ακίνητης περιουσίας του κράτους.

Εκλογές ζητά ο Σαμαράς

Για όργιο λαϊκισμού μίλησε από την πλευρά του ο Αντώνης Σαμαράς αναφερόμενος στην πολιτική γραμμή που ακολουθεί το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Σχετικά με το δημοψήφισμα για τις μεγάλες αλλαγές που προανήγγειλε ο πρωθυπουργός κάλεσε την κυβέρνηση να αποφύγει να θέσει στο λαό διχαστικά διλήμματα.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι η πρόταση συνεργασίας είχε στόχο όχι τη σωτηρία της χώρας, αλλά τη σωτηρία του κόμματός του, ενώ τόνισε ότι για να εκφράσει ο πρωθυπουργός την επιθυμία να παραιτηθεί η κατάσταση έχει φτάσει σε απόλυτο αδιέξοδο. Επίσης, δήλωσε ότι δεν δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, καθώς επιμένει σε λανθασμένη πολιτική η οποία δημιουργεί προβλήματα. «Η προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία, οι εκλογές είναι η μόνη πραγματική λύση και ο μόνος δρόμος για να βγει η χώρα από την αβεβαιότητα» τόνισε, ζητώντας εκ νέου εκλογές.

Απορρίπτει το δημοψήφισμα – Ζητά εκλογές το ΚΚΕ

«Για εμάς θα περάσετε σαν μια κυβέρνηση που θα ‘κλείσει’ την ελεγχόμενη χρεοκοπία, που βεβαίως είναι ανεξέλεγκτη, διεθνής και ισόβια για τον λαό και θα εξασφαλίσει τους διάφορους πιστωτές να πάρουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων τους σε όσο το δυνατό μικρότερο χρόνο για να επανακάμψει η κερδοφορία τους» υποστήριξε η γ.γ. του ΚΚΕ, ενώ χαρακτήρισε τους πολίτες που συγκεντρώνονται τις τελευταίες εβδομάδες στις πλατείες ως τους πρώην συμμάχους πρωτίστως του ΠΑΣΟΚ.

«Πρέπει να ματαιώσουμε αυτό το δημοψήφισμα και ένα εργαλείο είναι οι εκλογές» τόνισε, ενώ αναφερόμενη στις διαβουλεύσεις της Τετάρτης τις χαρακτήρισε ως φαρσοκωμωδία.

Τσίπρας: Η κοινωνία δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης

Ο Αλ. Τσίπρας χαρακτήρισε «ταφόπλακα και σφαγείο για τον ελληνικό λαό» το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Μεγάλο μέρος της ομιλίας ρου το αφιέρωσε στους Αγανακτισμένους, τονίζοντας την κοινωνική διάσταση της κρίσης. «Η χώρα βουλιάζει σε μια πρωτοφανή και πολυδιάστατη κρίση… Το πραγματικό πρόβλημα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι η εικόνα της πραγματικής οικονομίας, είναι τα χιλιάδες λουκέτα η ανεργία που φτάνει σε πρωτοφανή νούμερα και μέχρι το τέλος του έτους θα έχουμε 1 εκατ. ανέργους».

Η κοινωνία που αγωνιά δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, υπογράμμισε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συζήτηση στη Βουλή βάλλοντας παράλληλα κατά του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας αλλά και του Μεσοπρόθεσμου. «Το μεγάλο σας πρόβλημα, είναι ότι η Ελληνική Δημοκρατία έχει αποκτήσει και Κάτω Βουλή» υπογράμμισε απευθυνόμενος προς τα δύο μεγάλα κόμματα. Ο Αλ.Τσίπρας στη συνέχεια κατηγόρησε και τους δύο αρχηγούς ότι θέλουν να αποφύγουν τις εκλογές γιατί τρομάζουν, όπως είπε, ότι «αν πάμε στις κάλπες με το λαό χειραφετημένο στους δρόμους, θα ανατραπεί ο δικομματισμός». Την ανάγκη άμεσης προσφυγής στις κάλπες υποστηρίζοντας ότι η σημερινή κυβέρνηση δεν έχει ούτε τη λαϊκή ούτε την κοινοβουλευτική νομιμοποίηση για την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος, ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στην δευτερολογία του.

Καρατζαφέρης: «Κλότσησαν την ευκαιρία για εθνική κυβέρνηση»

Ο Γ. Καρατζαφέρης εξέφρασε την αντίθεση του κόμματός του στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. «Εγώ δεν το ψηφίζω το μεσοπρόθεσμο όχι γιατί δεν το πιστεύω αλλά γιατί δεν πιστεύω εσάς», είπε επίσης ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ ενώ ως προς τη στάση του στην πρόταση εμπιστοσύνης, κάλεσε τον κ. Παπανδρέου «αντί να ματαιοπονεί ζητώντας ψήφο από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, να κοιτάξει να τον ψηφίσουν πρώτα εκείνοι που εξελέγησαν μαζί του». Επιπλέον, ζήτησε προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία υπογραμμίζοντας ότι ο Γ.Παπανδρέου και ο Αντ.Σαμαράς είχαν μία ευκαιρία για σχηματισμό εθνικής κυβέρνησης αλλά την έχασαν.

Σφοδρή σύγκρουση για δημοσιεύματα στο εξωτερικό

Σφοδρή σύγκρουση ανάμεσα στον πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου και τον πρόεδρο της ΝΔ κ. Αντώνη Σαμαρά σημειώθηκε κατά την έναρξη της συζήτησης για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Την αρχή έκανε, ο Αντώνης Σαμαράς, με αφορμή γαλλικό δημοσίευμα που παρουσίαζε με αιχμηρό τρόπο τις θέσεις της ΝΔ και τη στάση του ιδίου. Ο πρόεδρος της ΝΔ απέδωσε τα δημοσιεύματα σε παρεμβάσεις εκ μέρους της κυβέρνησης, υποστηρίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ «δεν είναι άσχετο» με τα δημοσιεύματα αυτά και τονίζοντας ότι η διαστρέβλωση των θέσεων της ΝΔ από συνεργάτες του πρωθυπουργού, υπονομεύουν το κλίμα της συναίνεσης.

Η απάντηση του πρωθυπουργού ήρθε κατά τη δευτερολογία του. Ο Γιώργος Παπανδρέου απέδωσε την κριτική που γίνεται από το εξωτερικό στον κ. Σαμαρά στο ότι οι προτάσεις της ΝΔ είναι «αναξιόπιστες». Ο Αντώνης Σαμαράς κατά τη δευτερολογία του, επέμεινε στη θέση του, κάνοντας λόγο για «λίβελους που γράφονται στα κυβερνητικά γραφεία της Αθήνας».

Στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιτέθηκε και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης. Ο Αντώνης Σαμαράς από την πλευρά του, χαρακτήρισε τον κ. Καρατζαφέρη «κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ» και έκανε λόγο για «εξαπτέρυγα» της κυβέρνησης. «Ναι, προτιμώ να είμαι ένα εξαπτέρυγο της ανάγκης αντί να είμαι ένα χερουβείμ της ανοησίας» απάντησε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ και ανέφερε ότι η Ευρώπη απέρριψε το «Ζάππειο 2» του κ. Σαμαρά.

Την Τρίτη η ψηφοφορία για την ψήφο εμπιστοσύνης

Αύριο, Δευτέρα, στις 10 το πρωί θα συνεχιστεί στη Βουλή για δεύτερη μέρα, η τριήμερη συζήτηση επί της πρότασης του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου για την ανανέωση της ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση του. Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Τρίτης με ονομαστική ψηφοφορία. Οι συνεδριάσεις της Ολομέλειας της Βουλής αύριο και μεθαύριο θα διεξαχθούν πρωί και απόγευμα, με ενδιάμεση διακοπή.