Σαφέστατη επικράτηση του «όχι» στο δημοψήφισμα με ποσοστό που θα ξεπεράσει το 61% δίνει η επίσημη εκτίμηση της Singular Logic. Η εκτίμηση αποτελέσματος για το «ναι» είναι στο 39%. Οι πολίτες στο δημοψήφισμα πήραν θέση επί ερωτήματος σχετικά με τις προτάσεις των δανειστών προς την κυβέρνηση. Όλες οι εξελίξεις από το tvxs.gr

Ads

Παρακολουθείστε LIVE από την ΕΡΤ

* Με καταμετρημένο το 95,82% των ψηφοδελτίων στην επικράτεια, το «όχι» συγκεντρώνει ποσοστό 61,3% και το «ναι» ποσοστό 38,7%. Τα άκυρα/λευκά είναι είναι 5,79%. Η συμμετοχή στο δημοψήφισμα φτάνει στο 62,48%.

* Την Τρίτη πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ευρωζώνης που είναι προγραμματισμένη για τις 19.00 το απόγευμα, θα συγκληθεί το Eurogroup όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του επικεφαλής Γέρουν Ντάισελμπλουμ. Ο Μισέλ Ρέινς ανακοίνωσε μέσω Twitter ότι το Eurogroup θα συγκληθεί προκειμένου να προετοιμάσει τη Σύνοδο Κορυφής. 

Ads

* «Δεν μπορούμε να διανοηθούμε την Ελλάδα εκτός Ευρώπης και ευρωζώνης» είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά τη συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα και έκανε έκκληση τους εταίρους να κατανοήσουν ότι η Ευρώπη θα ήταν διαφορετική χωρίς την Ελλάδα. 

* Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας επισκέφθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για να ζητήσει τη σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών.

* «Ο ελληνικός λαός έδωσε μία ηχηρή απάντηση, ένα ηχηρό όχι στα τελεσίγραφα και στην απόπειρα τρομοκράτησής του», δήλωσε η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου. Η πρόεδρος της Βουλής χαρακτήρισε «μήνυμα δημοκρατίας, αποφασιστικότητας και προσήλωσης στις θεμελιώδεις αξίες της ΕΕ» το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

* Μεγάλες δυσκολίες για την Ελλάδα βλέπει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και επισημαίνει ότι είναι τώρα η Αθήνα που θα πρέπει να φέρει τις προτάσεις της, ενώ εκτιμά ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν βρίσκεται σε καλύτερη διαπραγματευτική θέση μετά το δημοψήφισμα.

* Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λαμβάνει υπόψη και σέβεται το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Κομισιόν, μετά την επικράτηση του «όχι» στο ελληνικό δημοψήφισμα για την αποδοχή ή μη της συμφωνίας που έχουν προτείνει οι θεσμοί στην Ελλάδα.

* Τηλεδιάσκεψη με αντικείμενο το ελληνικό ζήτημα αναμένεται να έχουν αύριο Δευτέρα οι πρόεδροι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

* Σε λίγο συνάντηση Παυλόπουλου – Τσίπρα. Ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στο προεδρικό Μέγαρο. 

* Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) είναι πιθανόν να διατηρήσει τις ενέσεις ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες μέσω του έκτακτου μηχανισμού ELA, διατηρώντας όμως τη χρηματοδότηση στα τρέχοντα επίπεδα, δήλωσαν στο Reuters πηγές του οργανισμού.

* Ανοικτά θα είναι αύριο Δευτέρα τα υποκαταστήματα των τραπεζών που ήταν ανοικτά την Παρασκευή, για τις ίδιες συναλλαγές, όπως ανακοίνωσε η Ελληνική Ένωση Τραπεζών.

* Συνεδρίαση του Eurogroup θα πραγματοποιηθεί εντός της εβδομάδας, για να συζητηθεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα.

* Σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών θα ζητήσει απόψε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, προκειμένου – όπως είπε – να τους ενημερώσει και να ακούσει και τις δικές τους απόψεις. 

* Με τον τίτλο «Το όχι του Δία» κυκλοφορεί η γαλλική Libération αύριο. Στο εξώφυλλο της εμφανίζεται ο Αλέξης Τσίπρας με γυρισμένη την πλάτη του μέσα στο σκοτάδι.

* Εθνικό μέτωπο για την υπογραφή συμφωνίας με τους δανειστές ζήτησε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Έκανε επίσης λόγο για «Γολγοθά» που έχει μπροστά της η Ελλάδα και θα είναι κοινός είτε ψηφίσαμε «ναι» είτε ψηφίσαμε «όχι».

* Αισιόδοξος για λύση μεταξύ Ευρώπης – Ελλάδας εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπετέλ, σχολιάζοντας το ελληνικό όχι στην αποδοχή της συμφωνίας που έχουν προτείνει οι θεσμοί.

* Σύνοδος Κορυφής για την Ελλάδα θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 

* To «όχι» του Δία στο πρωτοσέλιδο της Liberation 

* Την παραίτησή του από την ηγεσία της ΝΔ ανακοίνωσε ο Αντώνης Σαμαράς, μετά τη νίκη του «όχι» στο δημοψήφισμα. Προσωρινός πρόεδρος της ΝΔ αναλαμβάνει ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης προκειμένου να κινήσει τις απαραίτητες διαδικασίες για την αλλαγή στο τιμόνι του κόμματος. 

* «Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δίνει τέλος στην εποχή της μεταπολίτευσης», δήλωσε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος, ο οποίος σημείωσε ότι με το «ναι» συνασπίστηκαν όλες οι παλιές πολιτικές δυνάμεις του τόπου που πλέον βρίσκονται στην ίδια πλευρά της μειοψηφίας του ελληνικού λαού.

* «Δεν είναι το τέλος. Τώρα επαφίεται στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να προτείνει ένα νέο πακέτο μεταρρυθμίσεων» επεσήμανε σε δήλωσή του ο  επικεφαλής της Συμμαχίας Φιλελεύθερων και Δημοκρατών για την Ευρώπη (ALDE) στο Ευρωκοινοβούλιο, Γκι Φέρχοφσταντ, καλώντας τους ηγέτες της Ε.Ε. να του δώσουν σε αυτήν την περίπτωση «μία δεύτερη ευκαιρία».

* Το «όχι» αποδυναμώνει τη διάθεση της Ευρώπης για βοήθεια προς την Ελλάδα ήταν το σχόλιο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για το αποτέλεσμα του ελληνικού δημοψηφίσματος.

* «Το τελεσίγραφο της 25ης Ιουνίου ο λαός το επέστρεψε σήμερα σε αυτούς που το έστειλαν» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης μετά την επικράτηση του «όχι» στο δημοψήφισμα. Σημείωσε ότι το «όχι» είναι εργαλείο με το οποίο η κυβέρνηση θα τείνει «χείρα συνεργασίας» στους εταίρους με στόχο τη συμφωνία. 

* Κάλεσμα σε εθνική συστράτευση απηύθυνε ο δήμαρχος της Αθήνας Γιώργος Καμίνης – που πρωτοστάτησε στην εκστρατεία υπέρ του ναι – μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος.

* Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος, κάλεσε την κυβέρνηση να μην χρησιμοποίησε το «όχι» που έλαβε ως εντολή από τον ελληνικό λαό, προκειμένου να επιβάλλει νέα σκληρά μέτρα.

* Ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, υποστήριξε, σύμφωνα με την Tagesspiegel, πως ο Αλέξης Τσίπρας «γκρέμισε τις τελευταίες γέφυρες στις οποίες θα μπορούσε να χτιστεί ένας συμβιβασμός με την Ευρώπη» και πρόσθεσε πως «οδηγεί τον ελληνικό λαό στο δρόμο της απελπισίας».

* «Η Ιταλία εργάζεται ανέκαθεν για την Ευρώπη της αλληλεγγύης και της ολοκλήρωσης. Αυτό ίσχυε χθες και θα ισχύει και αύριο», έγραψε στο Twitter ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Πιερ Κάρλο Πάντοαν μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων που δείχνουν ότι ο ελληνικός λαός απάντησε ένα ισχυρό «όχι».

* Την παραίτηση του Αντώνη Σαμαρά ζήτησε πριν από λίγο ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, Σάκης Ιωαννίδης. «Το υπάρχον πολιτικό σύστημα – πρέπει να καταλάβει το μήνυμα του ελληνικού λαού και να αποχωρήσει». Ερωτηθείς αν σε αυτό συμπεριλαμβάνεται ο Αντώνης Σαμαράς απάντησε: «Ο νοών νοείτω». 

* Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά σε μήνυμά της, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος, τόνισε πως «τώρα είναι η ώρα του πρωθυπουργού, να κάνει πράξη την υπόσχεσή του για συμφωνία εντός 48 ωρών».

* «Ισχυρό μήνυμα πως ο ελληνικός λαός επιθυμεί να μείνει στην ευρωζώνη και την Ευρώπη με αξιοπρέπεια, ως ισότιμος εταίρος και όχι ως αποικία χρέους» δήλωσε ο αντιπρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης. 

* «Η δημοκρατία απόψε είναι πρωταγωνίστρια, η Ελλάδα αποφάσισε στις κάλπες» ήταν το σχόλιο των Ισπανών Podemos μέσω Twitter, μετά το κλείσιμο των καλπών στην Ελλάδα και την ισχυρή επικράτηση του «όχι».

* Την καθαρή επικράτηση του «όχι» στο ελληνικό δημοψήφισμα χαιρετίζει η γερμανική Αριστερά και οι Πράσινοι.

* «Η κυβέρνηση επιθυμεί μια συμφωνία συμβατή με το κυβερνητικό πρόγραμμα που θα σέβεται τη λαϊκή βούληση» δήλωσε ο υπουργός ΠΑΠΕΝ Παναγιώτης Λαφαζάνης, μιλώντας στο Star. «Θέλουμε μια συμφωνία που δεν θα πετάει το πρόγραμμά μας στο καλάθι των άχρηστων» πρόσθεσε.

* «Η ετυμηγορία του ελληνικού λαού στο δημοψήφισμα είναι απολύτως σεβαστή. Μόνο που αυτό το ΟΧΙ, εκ του ερωτήματος που τέθηκε, δεν προσδιορίζει μονοσήμαντα και την πολιτική διαχείρισή του εκ μέρους της κυβέρνησης» δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Θ. Θεοχαρόπουλος. 

* Την παραίτηση του Αντώνη Σαμαρά ζήτησε τις προηγούμενες ημέρες, σύμφωνα με πληροφορίες, η Ντόρα Μπακογιάννη. Ουσιαστικά του ζήτησε να αποχωρήσει προκειμένου να νικήσει το «ναι» και με δεδομένη τη διαφαινόμενη κατά την εκτίμησή της επικράτηση του «όχι». 

* «Η κυβέρνηση θα μετατρέψει το όχι σε ναι, από την στιγμή που έχει δεσμευθεί για την υπογραφή εντός 48 ωρών συμφωνίας η οποία θα έχει αντιλαϊκό χαρακτήρα», είναι το σχόλιο του ΚΚΕ για τα πρώτα αποτελέσματα που δείχνουν ισχυρή επικράτηση του «όχι» στο δημοψήφισμα.

* Τις πρώτες αντιδράσεις από τη Γερμανία καταγράφει η Deutsche Welle.

* «Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή για να την αφήσουμε να τη διαχειριστούν μόνο οι υπουργοί Οικονομικών», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του γερμανικού σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SPD) που ζητά έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για την Ελλάδα. 

* Την παραίτηση του Αντώνη Σαμαρά ζήτησε, σύμφωνα με το mega, η Ντόρα Μπακογιάννη. 

* Θα ξεπεράσει το 61% το ποσοστό υπέρ του OXI, σύμφωνα με την εκτίμηση της Singular Logic

* Στα επίσημα αποτελέσματα, με ενσωμάτωση άνω του 11%, το «Όχι» συγκεντρώνει 60%, ενώ το «Ναι» 40%. Όπως φαίνεται στον χάρτη όλες οι περιφέρειες ψήφισαν «Όχι».

image

* Υποστηρικτές του «όχι» έχουν αρχίσει ήδη από τις 19:00 που έκλεισαν οι κάλπες να συγκεντρώνονται στην πλατεία Κλαυθμώνος.

* Ως ένα σημαντικό μήνυμα μέσα σε δύσκολες συνθήκες προς την Ευρώπη χαρακτήρισε το μήνυμα που έστειλε σήμερα ο ελληνικός λαός, κυβερνητική πηγή.

* Έκτακτο Eurogroup για την Ελλάδα ανακοίνωσε ο Γέρουν Ντάισελμπλουμ

* Η ελληνική κυβέρνηση δεν εξετάζει το ενδεχόμενο έκδοσης παράλληλου νομίσματος, επεσήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Star. «Δεν νομίζω πως θα μας πετάξουν έξω. Είμαστε έτοιμοι να τους συναντήσουμε ακόμα και απόψε» συμπλήρωσε. 

* Συνεδριάζει αύριο Δευτέρα, μέσω τηλεδιάσκεψης, το EuroWorking Group, με στόχο την προετοιμασία του Eurogroup για την Ελλάδα, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

* Σε αποκατάσταση της ενότητας και της ομοψυχίας του ελληνικού λαού ανεξαρτήτως έκβασης του δημοψηφίσματος καλεί το ΠΑΣΟΚ, ζητώντας παράλληλα την άμεση επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με κατεύθυνση την συμφωνία, που θα εξασφαλίσει την έξοδο από την κρίση με παραμονή στο ευρώ και την Ευρώπη.

* Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε στο Mega πως η ΝΔ θα ήταν ανοιχτή στο να δημιουργηθεί μια εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης, ώστε να κλείσει γρήγορα η συμφωνία.

* Με καταμετρημένο το 8,3% των ψηφοδελτίων στην επικράτεια, το «όχι» συγκεντρώνει ποσοστό 59,9% και το «ναι» ποσοστό 40,1%. Τα άκυρα και λευκά ψηφοδέλτια είναι 5,5%. Η συμμετοχή φτάνει στο 53,8%, σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ. 

* Περιμένω από τον πρωθυπουργό να τηρήσει την υπόσχεσή του και να φέρει συμφωνία με τους εταίρους εντός 48 ωρών, δήλωσε ο βουλευτής της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

* Πάνω από 55% το «όχι» σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία. 

* Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες, αύριο θα συνεδριάσει το Euro Working Group ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα.

* Η Ελλάδα δεν συζητά για παράλληλο νόμισμα αναφέρει το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο Έλληνα αξιωματούχο που συμμετέχει στη διαπραγμάτευση.

* «Σε 24 ώρες θα μπορούσε να υπάρξει συμφωνία, είπα. Βέβαια τα τοξικά ΜΜΕ έσπευσαν να πουν πως προέβλεψα συμφωνία σε 24 ώρες. Τι να πει κανείς;» έγραψε το απόγευμα στο Τwitter ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης. 

* «Ο ελληνικός λαός απέδειξε ότι δεν εκβιάζεται, δεν τρομοκρατείται, δεν απειλείται. Η δημοκρατία νίκησε» έγραψε στο Twitter ο υπουργός Άμυνας και πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος. 

* Στο Μέγαρο Μαξίμου βρίσκονται αυτήν την ώρα μαζί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα οι υπουργοί Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης και Τέρενς Κουίκ, καθώς και η αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά και ο αναπληρωτής υπουργός ΠΑΠΕΝ Γιάννης Τσιρώνης. Ο πρωθυπουργός έφτασε στο Μαξίμου στις 19:00 συνοδευόμενος από τη σύντροφο του Μπέτυ Μπαζιάνα.

* Στις 22.00 θα πραγματοποιηθεί η σύσκεψη για τις τράπεζες στο υπουργείο Οικονομικών.  

* Στις επτά το απόγευμα μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από όπου θα παρακολουθήσει τη μετάδοση των αποτελεσμάτων.

* «Το όχι θα είναι ένα παγκόσμιο μήνυμα, ήταν το πρώτο σχόλιο του Νίκου Παππά μετά το κλείσιμο των καλπών στις 19:00 και την ανακοίνωση των πρώτων δημοσκοπήσεων που  δείχνουν προβάδισμα του «όχι». Τόνισε επίσης ότι «η συμφωνία θα είναι καλύτερη αν επιβεβαιωθεί το όχι».

* Συνάντηση Ολάντ – Μέρκελ τη Δευτέρα στο Παρίσι

* «Υπάρχει η εκτίμηση ότι δόθηκε σαφής εντολή στην κυβέρνηση να υπερασπιστεί τις δικές της θέσεις και να μην κάνει δεκτές τις προτάσεις των δανειστών. Από σήμερα ξεκινάμε την ουσιαστική διαπραγμάτευση» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης. 

* «Να περιμένουμε τα επίσημα και τελικά αποτελέσματα. Οι Έλληνες πολίτες πρέπει να’ ναι ψύχραιμοι. Ξεκινά μια καινούρια προσπάθεια για μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία. Ο πρωθυπουργός θα κινηθεί ταχύτατα προς αυτήν την κατεύθυνση» δήλωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης. 

* Προβάδισμα στο «όχι» δίνουν για το αποτέλεσμα τέσσερις δημοσκοπήσεις που ολοκληρώθηκαν λίγες ώρες πριν κλείσουν οι κάλπες. Δεν πρόκειται για exit poll. Όλες οι έρευνες πραγματοποιήθηκαν με τηλεφωνικές συνεντεύξεις. 

image

Το «Όχι» προηγείται με 51,5% έναντι του «Ναι» που συγκεντρώνει 48,5% σύμφωνα με σημερινή δημοσκόπηση της GPO για το Mega. Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε μέχρι τις 16:00 την Κυριακή, σε δείγμα 2.000 ατόμων, τηλεφωνικά. 

Προβάδισμα του «όχι» στο δημοψήφισμα, δείχνει τηλεφωνικό γκάλοπ της Metron Analysis που διενεργήθηκε για λογαριασμό του ΑΝΤ1, σήμερα ημέρα διεξαγωγής του δημοψηφίσματος. Όπως δείχνουν τα αποτελέσματα του τηλεφωνικού γκάλοπ το «Όχι» προηγείται με 49%, έναντι 46% του «Ναι».

Το «όχι» προηγείται με 49% έως 54%, έναντι 46% έως 51% για το «ναι» σε δημοσκόπηση της MRB για το Star.

Ποσοστό 49,5% έως 54,5% δίνει στο «όχι» δημοσκόπηση της Marc για τον Alpha, ενώ το «ναι» κυμαίνεται από 45,5% έως 50,5%.

* «Πηγές προσκείμενες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμούν πως το «όχι» ενδέχεται να προηγείται από 8 έως 10 μονάδες»μεταδίδει η ανταποκρίτρια του Guardian στην Ελλάδα, Ελένα Σμιθ. 

* Κοντά στο 65% η συμμετοχή των πολιτών στο Δημοψήφισμα για το «όχι» ή «ναι» στην πρόταση των δανειστών προς την ελληνική κυβέρνηση. 

* Νέα σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τραπεζίτες θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή στο υπουργείο Οικονομικών, μετά το κλείσιμο της κάλπης του δημοψηφίσματος. Επί τάπητος η ρευστότητα των τραπεζών και τα στοιχεία από τις αναλήψεις. Νέο αίτημα για αύξηση ρευστότητας από τον ELA θα υποβάλει η κυβέρνηση

* Την απόφασή τους να απέχουν από τα πάνελ των ενημερωτικών εκπομπών του ΣΚΑΙ ανακοίνωσαν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ κατηγορώντας το κανάλι για πρωτοφανή εκστρατεία εκφοβισμού των πολιτών. 

* «Δραματική αποκορύφωση της ελληνικής κρίσης» χαρακτηρίζουν το δημοψήφισμα ο πρόεδρος του γαλλικού Κοινοβουλίου Κλωντ Μπαρτολόν και η Ιταλίδα ομόλογός του Λώρα Μπολντρίνι, στηλιτεύοντας τις «απαράδεκτες» δηλώσεις Ευρωπαίων ηγετών, αλλά και τις  πολιτικές της τρόικας στην Ελλάδα.

* Έγκυρο θα θεωρείται το ψηφοδέλτιο το οποίο φέρει σταυρό προτίµησης σηµειωµένο κακότεχνα, διευκρινίζει με εγκύκλιό του το υπουργείο Εσωτερικών.

* Παρέμβαση στην πλατεία Μοναστηρακίου έκανε το Σάββατο το γερμανικό σκέλος του κινήματος Blockupy εκφράζοντας την αλληλεγγύη του στον ελληνικό λαό που κλήθηκε σήμερα να αποφασίσει για την έγκριση ή όχι της συμφωνίας που έχουν προτείνει στην Ελλάδα οι θεσμοί.

* Την εκτίμηση ότι ένα «όχι» στο δημοψήφισμα θα ανοίξει τον δρόμο για άμεση συμφωνία εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, σύμφωνα με το CNBC. «Εάν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι “όχι”, η κυβέρνηση θα μπορούσε να επιτύχει συμφωνία με τους δανειστές σε 24 ώρες» σημείωσε. 

* «Απόψε η Ελλάδα, ο ελληνικός λαός, αποφασίζει για το μέλλον του: αν θα κερδίσει η δημοκρατία ή η εκστρατεία φόβου», έγραψαν οι Podemos στο twitter τους, σχολιάζοντας το σημερινό δημοψήφισμα.

* Σε μια πλειοψηφία για το «Ναι» ελπίζει ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών, Χανς Γεργκ Σέλινγκ, θεωρώντας πως «στο τέλος θα νικήσει η λογική, διότι ο ελληνικός λαός γνωρίζει ότι δεν πρόκειται μόνον για το μέλλον του ευρώ, αλλά για το μέλλον της Ελλάδας και ως εκ τούτου για το δικό του μέλλον».

* Την ελπίδα ότι η Ελλάδα θα παραμείνει μέλος της ευρωζώνης εξέφρασε ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι, δηλώνοντας ταυτόχρονα πεπεισμένος πως το μέλλον στη ζώνη του ευρώ «δεν θα είναι εύκολο».

* O πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας (Μπούντεσμπανκ) Γενς Βάιντμαν προειδοποίησε τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ότι σε περίπτωση Grexit θα βρεθεί αντιμέτωπος με έλλειμμα αρκετών δισεκατομμυρίων ευρώ στον προϋπολογισμό του.

* Σε εκλογικό κέντρο στην Αγία Παρασκευή Αττικής, άσκησε το εκλογικό της δικαίωμα η πρόεδρος της Βουλής.  Αμέσως μετά, η Ζωή Κωνσταντοπούλου, ανέφερε: «Σήμερα, τον λόγο έχει ο λαός. Ο λαός έχει στα χέρια του την απόφαση για το μέλλον του, έχει στα χέρια του τη μοίρα του, έχει στα χέρια του την εξουσία, που κατά το Σύνταγμα του ανήκει, πηγάζει από αυτόν και ασκείται υπέρ αυτού και όπως ορίζει το Σύνταγμα».

* Εκδηλώσεις αλληλεγγύης υπέρ της Ελλάδας και κατά των πολιτικών λιτότητας που εφαρμόζουν οι δανειστές πραγματοποιούνται σε πολλά σημεία τόσο εντός όσο και εκτός Ευρώπης.

* Αντιμέτωπος με έντονες αποδοκιμασίες βρέθηκε σήμερα ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης την ώρα που έφτανε σε εκλογικό κέντρο στο 2ο Γυμνάσιο Χαϊδαρίου, προκειμένου να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα.

* Την ανάγκη να ξαναρχίσουν οι συνομιλίες με τους Ευρωπαίους ηγέτες όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα επισημαίνει ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Il Messaggero.

* «Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι έτοιμη να λάβει πρόσθετα μέτρα αν η κατάσταση το απαιτήσει», δήλωσε σήμερα το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ.

* «Μετά από πέντε χρόνια αστοχιών ο λαός έχει την ευκαιρία να αποφανθεί για το τελευταίο τελεσίγραφο του Eurogroup και των εταίρων», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος και χαρακτήρισε το δημοψήφισμα ως «ιερή στιγμή ελπίδας».

* Δύο είναι τα βασικά σενάρια για την ετυμηγορία του σημερινού δημοψηφίσματος, εκ των οποίων το καθένα κυοφορεί διαφορετικές εξελίξεις για την επόμενη μέρα τόσο στη μάχη με τους πιστωτές όσο και στο εσωτερικό πολιτικό μέτωπο. Διαβάστε την ανάλυση του tvxs.gr

* Με μια δήλωση που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το λιγότερο ως ωμή παρέμβαση στα εσωτερικά της Ελλάδας, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου απείλησε σήμερα του Έλληνες με νέο νόμισμα, σε περίπτωση που ψηφίσουν «όχι» στο δημοψήφισμα.

* Οι Γάλλοι δηλώνουν σε ποσοστό 65% ότι δεν αντιτίθενται στο δημοψήφισμα που διεξάγεται στην Ελλάδα και κρίνουν μάλιστα ότι είναι κάτι καλό, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Odoxa όσον αφορά την ελληνική κρίση, η οποία έγινε για λογαριασμό της εκπομπής CQFD του iTele.

* «Οι Έλληνες ψηφίζουν σήμερα ενωμένοι για την ελπίδα, για τη δημοκρατία και την αξιοπρέπεια», δήλωσε σήμερα Κυριακή η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, αμέσως μετά την άσκηση του εκλογικού της δικαιώματος στο 100ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών.

* «Ελπίζω ότι ο σπόρος του διχασμού που τόσο απερίσκεπτα έσπειραν κάποιοι, δεν θα καρποφορήσει» δήλωσε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, αφού άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στο 2ο Γυμνάσιο Χαϊδαρίου.

* «Ο ελληνικός λαός δεν φοβάται», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας και πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος, αφού άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα ψήφισε στο 1986-ο εκλογικό τμήμα, στη Γλυφάδα.

* Τα λαϊκά στρώματα πρέπει να αντιμετωπίσουν τις νέες εξελίξεις, είτε έρθει νέο μνημόνιο είτε δρομολογηθεί η έξοδος από το ευρώ, τόνισε ο γγ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος στη Νέα Ιωνία, συνιστώντας εγρήγορση στο λαό. 

* «Σήμερα είναι μια ημέρα γιορτής. Όταν η δημοκρατία νικά το φόβο είναι και λύτρωση. Ο κόσμος στέλνει σήμερα ένα ισχυρό μήνυμα ενότητας, αξιοπρέπειας και αποφασιστικότητας ότι έχει στα χέρια του την επιλογή» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αμέσως μετά την άσκηση του εκλογικού δικαιώματός του στο 661ο εκλογικό τμήμα στην Κυψέλη. 

* «Είτε οι Έλληνες ψηφίσουν ‘ναι’ είτε ‘όχι’, θα συνεχίσω να λέω ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην ζώνη του ευρώ» δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, όπως αναφέρουν πηγές του περιβάλλοντός του στην Journal du Dimanche.

* Την ανάγκη για ενότητα του ελληνικού λαού υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος αμέσως μετά την άσκηση του εκλογικού δικαιώματός του λίγο πριν τις 10:00 το πρωί της Κυριακής στο 583ο εκλογικό τμήμα στο 3ο-4ο Δημοτικό Σχολείο του Νέου Ψυχικού.

* «Σήμερα οι Έλληνες αποφασίζουμε για τη μοίρα της χώρας μας. Ψηφίζουμε ‘ναι’ στην Ελλάδα, ψηφίζουμε ‘ναι’ στην Ευρώπη» δήλωσε το πρωί της Κυριακής ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς κατά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος στην Πύλο.

* Χωρίς να προβεί σε οποιαδήποτε δήλωση ψήφισε λίγο μετά τις 08:00 το πρωί της Κυριακής ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στο 310ο εκλογικό τμήμα στον Άγιο Ελευθέριο Θεσσαλονίκης.

* Το δημοψήφισμα στην Ελλάδα βρίσκεται σήμερα Κυριακή στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος και δεν είναι λίγοι οι σκιτσογράφοι που ασχολούνται σήμερα με την εκλογική διαδικασία στη χώρα μας.