Στη δημοπρασία έντοκων γραμματίων 26 εβδομάδων προχώρησε σήμερα το Δημόσιο, το επιτόκιο της οποίας διαμορφώθηκε στο 4,65%. Πρόκειται ουσιαστικά για την πρώτη δημοπρασία μετά την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης, από την οποία το Δημόσιο θα εισπράξει το ποσό των 1,625 δισ. ευρώ.

Ads

Όπως ανακοινώθηκε από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 4,65% (από 4,55% στη δημοπρασία στις 13 Απριλίου) και υποβλήθηκαν συνολικές προσφορές ύψους 4,546 δισ. ευρώ, που υπερκάλυψαν το αρχικά ζητούμενο ποσό (1,25 δισ. ευρώ) κατά 3,64 φορές. Στην προηγούμενη έκδοση, στις 13 Απριλίου, η έκδοση γραμματίων είχε υπερκαλυφθεί κατά 7,67 φορές.

Εισπράχθηκαν συνολικά 1,625 δισ. ευρώ (1,25 δισ. ευρώ από ανταγωνιστικές και 375 εκατ. ευρώ από μη ανταγωνιστικές προσφορές).

Το Δημόσιο μπορεί να πάρει επιπλέον 375 εκατ. ευρώ από επίσης μη ανταγωνιστικές προσφορές έως την Πέμπτη 15 Ιουλίου. Η ημερομηνία διακανονισμού (settlement) θα είναι η Παρασκευή 16 Ιουλίου 2010.

Ads

Σημειώνεται ότι τα έντοκα αυτά θα προσφερθούν και στο ευρύ αποταμιευτικό κοινό με αφορολόγητη απόδοση εφόσον διακρατηθούν έως τη λήξη τους. Ο ΟΔΔΗΧ θα προβεί σε δημοπρασία τρίμηνων εντόκων γραμματίων στις 20 Ιουλίου, ενώ δεν θα δημοπρατήσει ετήσια έντοκα γραμμάτια.

Τα έντοκα γραμμάτια θα αποκτηθούν με έναν από τους εξής τρόπους:

1. Μέσω δημόσιας εγγραφής σε οποιαδήποτε τράπεζα ή χρηματιστηριακή εταιρία, με ανώτατο ποσό ονομαστικής αξίας για κάθε φυσικό πρόσωπο τα 15.000 ευρώ. Περίοδος εγγραφών, από Δευτέρα 12 Ιουλίου έως και Τετάρτη 14 Ιουλίου.

2. Εντός πέντε εργάσιμων ημερών μετά την ημερομηνία διακανονισμού, δηλαδή έως και την Παρασκευή 23 Ιουλίου, για απεριόριστα ποσά αλλά στην τιμή που θα καθορίζουν οι τράπεζες και οι χρηματιστηριακές εταιρίες.

Σημειώνεται ότι, επειδή η διακράτηση των τίτλων θα παρακολουθείται από το Σύστημα Άυλων Τίτλων (ΣΑΤ) του Κεντρικού Αποθετηρίου Αξιών, απαραίτητη προϋπόθεση για την αγορά των εντόκων γραμματίων από το ευρύ κοινό, είναι η καταχώρηση τους σε μερίδα του ΣΑΤ.

Η διαδικασία ανοίγματος τέτοιας μερίδας γίνεται μέσω των τραπεζών και των χρηματιστηριακών εταιριών. Απαραίτητα δικαιολογητικά είναι η αστυνομική ταυτότητα και ο ΑΦΜ.