«Οι ίδιοι οι λιμενικοί στην πλειοψηφία τους, δε νιώθουν άνετα με της εντολές που (νομίζουν ότι) πρέπει να ακολουθήσουν και κάθε φορά που συζητάμε και τους εξηγώ, ότι το φταίξιμο θα πάει σε αυτούς και να μην υπακούν εντολές,  απλά κουνάνε το κεφάλι ή λένε ότι ανυπομονούν να φύγουν από τη Σάμο. Κάποιοι έφυγαν μετά απο 6-7 χρόνια μεταξύ άλλων μην αντέχοντας την κατάσταση»  λέει ο δικηγόρος Δημήτρης Χούλης στο tvxs.

Ads

Ως άνθρωπος που ασχολείται ενεργά με την υπεράσπιση προσφύγων, περιγράφει την εμπειρία του στη συνέντευξη που ακολουθεί και την εκτίμησή του για το ναυάγιο της Πύλου.

Είστε ένας από τους λίγους δικηγόρους που έχετε δώσει μάχες για τα δικαιώματα των προσφύγων αλλά επίσης έχετε πλήρη εικόνα του προσφυγικού ως κάτοικος της Σάμου. Ποια είναι η άποψή σας για το ναυάγιο της Πύλου;

Από την πρώτη στιγμή που άκουσα για το ναυάγιο, δεν είχα αμφιβολία για το τι είχε συμβεί. Σε συνέντευξη το απόγευμα της Τετάρτης στο Press Project, πριν ακουστεί  για το σκοινί που τους έδεσε, είπα «θα δείτε ότι πιθανότατα μιλάμε για ένα νέο Φαρμακονήσι». Ο λόγος δεν είναι ούτε ότι είμαι μάντης ούτε ότι είχα κάποια πληροφορία. Απλά ο τρόπος που δρα το Λιμενικο από τον Μάρτιο του 2020, είναι ο ίδιος. Αρνείται τη διάσωση (ακόμα και την ύπαρξη πλοιαρίων). Παρακολουθεί διακριτικά και όταν νυχτώσει τους ρυμουλκεί. Την επόμενη μέρα σωσίβιες λέμβοι εμφανίζονται στα παραλία της Τουρκίας. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις εξαφανίσεων πλοιαρίων από εκείνο το σημείο και μετά εμφάνιση ατόμων στα τουρκικά χωρικά ύδατα. Άρα όταν έτσι έχει μάθει να λειτουργεί προφανώς και αυτό θα κάνει. Σε κάθε περίπτωση δεν έχω αποδείξεις για το τι συνέβη αλλά όλες οι ανακολουθίες δείχνουν ότι ο ρόλος δεν ήταν καθαρός και κάτι κρύβεται εκεί.

Ads

Η κ. Πυργιώτη σε ανάρτησή της ζήτησε «έναν, να κοιτάξει στα μάτια τους άνδρες του λιμενικού και να τους πει πως ευθύνονται για το ναυάγιο». Προθυμοποιηθήκατε να το κάνετε στην απάντησή σας και την καλέσατε να παρακολουθήσει μια από τις δίκες. Τι έχετε να μεταφέρετε ενδεικτικά στους αναγνώστες μας από τις δίκες αυτές;

Στις δίκες αυτές των δήθεν διακινητών, δεν υπάρχει ποτέ κάποια αξιόπιστη μαρτυρία. Οι καταθέσεις των λιμενικών είναι είτε γενικόλογες είτε χωρίς να έχουν διαπιστώσει οι ίδιοι τα γεγονότα. Οι δήθεν διακινητές είναι κάποιοι δυστυχισμένοι που ταξιδεύουν με την οικογένεια τους ή έχουν σώσει τους ανθρώπους και δεν έχουν καν χρήματα για δικηγόρο.

Όσο για την κα Πυργιώτη νιώθω σαν κάποιοι άνθρωποι να ζουν σε άλλον κόσμο. Οι ίδιοι οι λιμενικοί στην πλειοψηφία τους δε νιώθουν άνετα με της εντολές που (νομίζουν ότι) πρέπει να ακολουθήσουν και κάθε φορά που συζητάμε και τους εξηγώ, ότι το φταίξιμο θα πάει σε αυτούς και να μην υπακούν εντολές,  απλά κουνάνε το κεφάλι ή λένε ότι ανυπομονούν να φύγουν από τη Σάμο. Κάποιοι έφυγαν μετά απο 6-7 χρόνια μεταξύ άλλων μην αντέχοντας την κατάσταση.

Είπατε πως οι λιμενικοί κατεβάζουν το βλέμμα όταν τους απευθύνετε ερωτήματα σχετικά με την ευθύνη τους. Θέλετε να μας περιγράψετε κάποια περιστατικά;

Την Παρασκευή έπρεπε να δώσω μια κατάθεση για προηγούμενη επαναπροώθηση που είχαμε καταγγείλει. Τότε τους είπα χαρακτηριστικά «βλέπετε που οδηγούν αυτές οι καταστάσεις» και δεν ήξεραν τι να πουν, καθώς πιστεύω ότι σκέφτονται πως θα νιώθουν σήμερα οι λιμενικοί συνάδελφοί τους που έχουν συμμετοχή στο ναυάγιο.

Έχετε έρθει σε επαφή με πρόσφυγες του ναυαγίου; Κι αν ναι τι σας είπαν;

Όχι, λόγω απόστασης. Έχουν αναλάβει ντόπιοι δικηγόροι και προσπαθούμε να γίνει μια συντονισμένη και συλλογική προσπάθεια για να κατανοήσουν όλοι ότι δεν μπορούμε να κατηγορούμε τα θύματα μιας τραγωδίας.

Ποιο είναι το γενικό σας συμπέρασμα από τη θέση σας για τη θέση των προσφύγων στην Ελλάδα σήμερα;

Έχει γίνει εδώ και χρόνια μια προσπάθεια να χάσουν οι πρόσφυγες την ανθρώπινη υπόστασή τους. Αυτό έγινε συστηματικά από την κυβέρνηση με τον τρόπο με τον οποίο αναφέρεται στους πρόσφυγες (υβριδική απειλή, παράνομοι μετανάστες ή λαθρομετανάστες κλπ) και έχει ως αποτέλεσμα την αδιαφορία μας για την τύχη τους ή ενίοτε το μίσος μας για αυτούς. Η τραγωδία της Πύλου, είναι μια ευκαιρία για την κάθαρση μας από την κατάσταση που έχουμε περιέλθει τα τελευταία χρόνια.