«Τα γεφύρια πίσω μας τα έχουμε γκρεμίσει. Δεν έχουμε δρόμο επιστροφής. Θα εφαρμόσουμε το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης κατά τη διάρκεια της θητείας μας», δήλωσε μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Στρατούλης.

Ads

Αναφερόμενος στο έργο που καλείται να αναλάβει στο υπουργείο ευθύνης του, ξεκαθάρισε επίσης ότι δε θα αλλάξουν τα κριτήρια για το ΕΚΑΣ και ότι δεν πρόκειται να αυξηθούν τα όρια ηλικίας για συνταξιοδότηση, όπως είχε προγραμματίσει η προηγούμενη κυβέρνηση.

Αναφέρθηκε επίσης και στη δέσμευση περί 13ου μισθού στους συνταξιούχους των κάτω των 700 ευρώ, λέγοντας ότι θα καταβληθεί κανονικά τα επόμενα Χριστούγεννα, ενώ επιβεβαίωσε ότι θα ξεκινήσει να καταβάλλεται εκ νέου η σύνταξη των 360 ευρώ από τον ΟΓΑ, για τους άπορους υπερήλικες.

Σχετικά με τα Ταμεία αυτοαπασχολούμενων, ο κ. Στρατούλης είπε πως θα αποποινικοποιηθεί και θα αλλάξει το όριο οφειλών για την απονομή σύνταξης, ενώ παράλληλα θα παραταθεί το καθεστώς των 50 ενσήμων για να έχει κάποιος βιβλιάριο Υγείας. Επίσης, θα διορθωθεί η σημερινή ρύθμιση που υποχρεώνει άνεργους να συγκεντρώσουν 100 ένσημα κατά τα τελευταία δυο χρόνια πριν λάβουν σύνταξη.

Ads

Δήλωσε ακόμη ότι θα επαναπροσληφθούν οι 170 υπάλληλοι που απομακρύνθηκαν από τα ασφαλιστικά Ταμεία λόγω διαθεσιμότητας, προκειμένου να καλυφθούν κενά στη στελέχωση.