Σκληρή επίθεση κατά της κυβέρνησης αλλά και κατά ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ αλλά και της Νέας Αριστεράς εξαπέλυσε ο Δημήτρης Κουτσούμπας από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού του 2024.

Ads

Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ επεσήμανε πως ο υπό ψήφιση προϋπολογισμός είναι άδικος και αντιαναπτυξιακός, καθώς «εκφράζει γνήσια τη γραμμή της εξυπηρέτησης των μεγάλων συμφερόντων, σε βάρος των σύγχρονων αναγκών του λαού».

Σύμφωνα με τον κ. Κουτσούμπα, δύο γραμμές συγκρούονται για όλα τα μεγάλα ζητήματα, όπως αυτό της ακρίβειας, και για την αναζήτηση των αιτιών και την αναζήτηση των λύσεων, «που ουσιαστικά καταλήγει σε ένα πολύ απλό ερώτημα, στο οποίο όλοι αναγκαστικά τοποθετούμαστε: Ποιος θα πληρώσει;»

«Η πρώτη γραμμή, η γραμμή όλων σας, αποσυνδέει το πρόβλημα από τις αιτίες του και το αποδίδει σε μια παρέκκλιση από την καπιταλιστική κανονικότητα. Απλώς, έχετε κάποιες παραλλαγές μεταξύ σας ως προς το ποια ακριβώς είναι αυτή η παρέκκλιση. Εδώ εμφανίζεστε να διαφωνείτε, γιατί στην κανονικότητα συμφωνείτε απόλυτα» υποστήριξε ο κ. Κουτσούμπας και κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι ονομάζει “παρέκκλιση από την κανονικότητα” γεγονότα, όπως τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο που μαίνεται στην Ουκρανία εδώ και πάνω από 1,5 χρόνο, τις κυρώσεις και τον ενεργειακό πόλεμο Δύσης – Ρωσίας, τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα που εμφανίστηκαν μετά τα lockdown, τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ – Κίνας και πάει λέγοντας».

Ads

Όπως επεσήμανε, η Ν.Δ. τα βαφτίζει όλα “εισαγόμενα” και ισχυρίζεται ότι δεν ξέρει «τίποτα για το έγκλημα. Δεν υπάρχει μεγαλύτερο ψέμα. Γιατί τίποτα από τα παραπάνω, δεν είναι εκτός της κανονικότητας του καπιταλιστικού συστήματος, το οποίο, κύριοι της κυβέρνησης, το υπερασπίζεστε φανατικά μάλιστα, όπως φάνηκε και από όλες τις τοποθετήσεις σας ξανά αυτές τις μέρες.

»Αντίθετα, όλα τα παραπάνω γεγονότα που εσείς βαφτίζετε παρεκκλίσεις, βρίσκονται μέσα στο DNA αυτού του συστήματος που εσείς υπηρετείτε. Σχετίζονται με τους οξυμμένους ανταγωνισμούς, χωρίς τους οποίους, ο καπιταλισμός δεν μπορεί να υπάρξει, με την αναρχία που βασιλεύει στην παραγωγή, στο εμπόριο, παντού. Δηλαδή αυτό που εσείς ονομάζετε “ελεύθερη αγορά και οικονομία”», πρόσθεσε.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ δεν διαφέρουν  από την κυβέρνηση, υποστηρίζοντας ότι μόνο πρόβλημα των αντιπολιτευόμενων κομμάτων είναι ότι η Ν.Δ. υλοποιεί αυτές τις κατευθύνσεις και κάθεται στις κυβερνητικές καρέκλες.

Όπως ανέφερε ο κ. Κουτσούμπας, όλοι διαμόρφωσαν τους χαμηλούς μισθούς, «με την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, με τα χτυπήματα στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, με τον νόμο που φέρνει τα ονόματα του κυρίου Βρούτση και της κυρίας Αχτσιόγλου και απαγορεύει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις για τον κατώτατο μισθό. Όλα αυτά έχουν σαν αποτέλεσμα, ο μέσος μισθός να είναι σήμερα 26% χαμηλότερος από ότι ήταν το 2009».

Σε αυτό το σημείο άσκησε σφοδρή κριτική στον Άδωνη Γεωργιάδη, που μεταφράζει τη δυστυχία των εργαζομένων και την αναζήτηση δεύτερης δουλειάς ως χαρά και θέληση για ταλαιπωρία.

Έσπευσε μάλιστα να υπενθυμίσει ότι ο Στέφανος Κασσελάκης πρότεινε στον ΣΕΒ να πληρώνονται οι εργαζόμενοι με μετοχές και θέλει να χωρίσει τους Έλληνες «ταξικά». Σαν εκείνον τον ανεκδιήγητο Λάσκαρη τη δεκαετία του 70 που είπε ότι κατήργησε και την ταξική πάλη με τον νόμο του τότε». «Να τον χαίρεστε και να τον προτείνετε και για το Νόμπελ Οικονομίας» είπε.

Επίσης, ο κ. Κουτσούμπας επέκρινε και τη Νέα Αριστερά, χαρακτηρίζοντας την «ΣΥΡΙΖΑ νο2». «Τα ίδια λέτε με άλλα λόγια κι εσείς, με τον ΣΥΡΙΖΑ 1, τόσα χρόνια που μιλάτε για δήθεν “δίκαιη καπιταλιστική ανάπτυξη” και για “δικαιοσύνη παντού” μέσα στον καπιταλισμό. Απλά ο κ. Κασσελάκης είναι μαθημένος αλλιώς εκεί στις ΗΠΑ και τη Goldman Sachs και τα λέει λίγο πιο αδιαμεσολάβητα».