«Τσουνάμι» αντιδράσεων ξεσήκωσε η τοποθέτηση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη δεύτερη ημέρα 97/3) της συζήτησης του νομοσχεδίου για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Η επίμαχη δήλωση περί φοιτητριών που «θα ψάχνουν για sugar daddies» προκάλεσε κύμα τοποθετήσεων από τα κόμματα που δηλώνουν την έντονη αντίθεσή τους στις δηλώσεις Κουτσούμπα.

Ads

Η κυβερνητική αντίδραση

Πιο συγκεκριμένα, σε δήλωσή του, ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος της ΝΔ, Νίκος Ρωμανός, σχολίασε την έκφραση που χρησιμοποίησε ο ΓΓ του ΚΚΕ για «αναζήτηση sugar daddies», χαρακτηρίζοντάς την «απαράδεκτη, σεξιστική και άκρως υποτιμητική για το γυναικείο φύλο». Αναλυτικά το σχόλιο του Νίκου Ρωμανού αναφέρει: «Ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ, επιχειρηματολογώντας από βήματος Βουλής κατά των μη κρατικών Πανεπιστημίων, έκανε την αδιανόητη δήλωση ότι οι φοιτήτριες για να πληρώσουν τα δίδακτρά τους “θα αναγκάζονται να αναζητούν «sugar daddies» με τα γνωστά ανταλλάγματα».

Τι είπε ο ΣΥΡΙΖΑ

Άμεση ήταν η αντίδραση και από την εκπρόσωπο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Βούλα Κεχαγιά, καθώς σε ανάρτησή της στο Χ, πρώην Twitter αναφέρει: « Έκπληξη και θλίψη προκαλούν οι σημερινές αναφορές του γενικού γραμματέα του ΚΚΕ κ. Δημήτρη Κουτσούμπα από το βήμα της Βουλής. Ο σεξισμός και ο μισογυνισμός δεν χωρούν  στην Αριστερά».

«Πέφτουν τα προσωπεία»

Από την πλευρά του το Τμήμα Φεμινιστικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σε δήλωσή του αναφέρει ότι πέφτουν τα προσωπεία και χαρακτηριστικά λέει: «Με έκπληξη παρατηρήσαμε σήμερα από το βήμα της βουλής τον Γενικό Γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος να κάνει μια άνευ προηγούμενου σεξιστική δήλωση Ποια ήταν αυτή; «Η επιβολή διδάκτρων οδηγεί φοιτήτριες να αναζητούν “sugar daddies”». Άραγε αυτή είναι η θέση και το επιχείρημα ενός αντιπολιτευτικού κόμματος απέναντι στο κατάπτυστο νομοσχέδιο για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων;

Οι γυναίκες σήμερα παλεύουμε καθημερινά απέναντι σε μια πατριαρχική κοινωνία που δεν λέει να αλλάξει, γεμάτη έμφυλα στερεότυπα. Μια κοινωνία βίας και εξουσιαστικών συμπεριφορών απέναντι σε γυναίκες. Το μόνο που δεν χρειαζόμαστε είναι σεξιστικά σχόλια μέσα από το κοινοβούλιο των υποτιθέμενων υπερασπιστών της ισότητας. Πέφτουν τα προσωπεία για ακόμη μια φορά μετά την καταψήφιση του ΚΚΕ επί της αρχής του νομοσχεδίου για την ισότητα στο γάμο.Η ισότητα δεν είναι μια λέξη προς τέρψιν ψήφων αλλά καθημερινός αγώνας και στάση ζωής…»

Το ΠΑΣΟΚ

Από το ΠΑΣΟΚ, σε μια άτυπη ενημέρωση κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή, έγινε γνωστό το εξής: «Η αγωνία του κ. Κουτσούμπα να πρωταγωνιστεί στο Luben είναι κακός σύμβουλος. Δεν περιμέναμε από τον Γραμματέα του ΚΚΕ τέτοιο σεξιστικό παραλήρημα.»

Η τοποθέτηση από την Πλεύση Ελευθερίας

Εξοργιστική, αισχρή, ακραία σεξιστική και βαθιά υποτιμητική χαρακτήρισε από την πλευρά της η Ζωή Κωνσταντοπούλου την επίμαχη δήλωση του Δημήτρη Κουτσούμπα. Ως η μόνη γυναίκα αρχηγός κόμματος, κάλεσε τον Δ. Κουτσούμπα να ανακαλέσει, σήμερα παραμονή της ημέρας της γυναίκας, αυτή τη δήλωση και να ζητήσει συγγνώμη.

Ανταπάντηση ΚΚΕ

Μετά τον σάλο που δημιουργήθηκε ήρθε και η ανταπάντηση από το γραφείο Τύπου του ΚΚΕ που ήταν η εξής: «Στην προσπάθεια τους να υπερασπιστούν τοαντιδραστικό κι αντισυνταγματικό τους νομοσχέδιο για την ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ, οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης είχαν μέχρι τώρα καταφύγει στα ψέμματα, την συκοφάντηση και τον αυταρχισμό. Τώρα καταφεύγουν και στη γελοιότητα ή, για να είμαστε πιο ακριβείς, στην αυτογελοιοποίηση».

Συνεχίζει η ίδια τοποθέτηση του ΚΚΕ αναφέροντας: «Αλήθεια, δεν γνωρίζουν στη ΝΔ ότι η εμπορευματοποίηση της παιδείας σε μια σειρά από χώρες έχει οδηγήσει ακόμη και σε τέτοια φαινόμενα σήψης, σαν κι αυτά που κατήγγειλε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, αναφερόμενος σε εκπαιδευτικά “μοντέλα” του εξωτερικού; Δεν γνωρίζουν τα δημοσιεύματα και τις ανατριχιαστικές διαφημίσεις στο διαδίκτυο που επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν νέες φοιτήτριες πατώντας πάνω και στο τεράστιο κόστος σπουδών; Προφανώς και τα γνωρίζουν, απλά τους ενοχλεί όταν ακούγονται γιατί αναδεικνύουν όλη τη μπόχα του σάπιου καπιταλιστικού κόσμου που εκπροσωπούν».

Και καταλήγει η ανακοίνωση του ΚΚΕ, σχολιάζοντας ότι: «Υποτιμητική και σεξιστική είναι η αποσιώπηση και η ανοχή απέναντι σε τέτοια φαινόμενα και κυρίως η στήριξη μιας πολιτικής που τα αναπαράγει, όχι η καταγγελία τους. Αν οι εκπρόσωποι της ΝΔ αναζητούν κατάπτυστες, απαράδεκτες, σεξιστικές και υποτιμητικές για το γυναικείο φύλο καταστάσεις, ας κοιτάξουν τις εκδηλώσεις της φοιτητικής τους παράταξης, κοινώς “ας κοιταχτούν στον καθρέφτη”. Είναι βαθιά γελασμένοι, αν νομίζουν ότι με τέτοιες διαστρεβλώσεις και κουτοπονηριές θα ξεφύγουν».

https://www.youtube.com/watch?v=IQSC1HAxqis

Συνεχίστηκε η… μάχη στη Βουλή

«Το ΚΚΕ, διά στόματος και του γενικού γραμματέα του Δ. Κουτσούμπα, κατήγγειλε μια πραγματικότητα», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Νίκος Καραθανασόπουλος, αναφερόμενος στην καταγγελία για λειτουργία πλατφόρμας που «έχει επεκταθεί», όχι μόνο στην Σουηδία αλλά και στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ολλανδία, το Βέλγιο, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Αυστραλία και «αναγκάζει τους υπερχρεωμένους φοιτητές και φοιτήτριες, να παρέχουν υπηρεσίες έναντι αμοιβής για να μπορέσουν να καλύψουν το δάνειο τους».

Σε παρέμβασή του, στο πλαίσιο της συζήτησης στη Βουλή για τα μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια, και σχολιάζοντας σχετικές αντιδράσεις άλλων κομμάτων, ο κ. Καραθανασόπουλος αναρωτήθηκε πώς γίνεται «όταν κάποιος καταγγέλλει τον προαγωγό και την εκπόρνευση, αυτό να θεωρείται σεξισμός. Αυτό μόνο η ΝΔ μπορεί να το καταφέρει, που αντί να καταγγείλει τους προαγωγούς και τους μαστροπούς, οι οποίοι λειτουργούν νόμιμα σε αυτά τα κράτη, καταγγέλλει το ΚΚΕ» είπε ο κ. Καραθανασόπουλος και συνέχισε. «Αυτόν τον ”προοδευτισμό” σας, εμείς δεν τον θέλουμε. Το να εκπορνεύονται δηλαδή τα παιδιά, για να μπορούν να βγάλουν πέρα τα προγράμματα σπουδών τους».

Από την πλευρά της, απαντώντας στην παρέμβαση αυτή, η υφυπουργός Παιδείας, Ζέττα Μακρή δήλωσε: «Να δεχτούμε ότι είχατε αγαθές προθέσεις. Δεχτείτε κι εσείς ότι κάνατε μία ατυχή δήλωση, ζητήστε συγγνώμη. Η λέξη αυτή δεν έχει χάσει ακόμα την έννοια της, και να τελειώσουμε εκεί. Γενναιότητα θα δείχνει και θα σας τιμά…».