Την άποψη ότι με την τροπολογία της κυβέρνησης για τους μετανάστες δεν επιλύεται το ζήτημα, αλλά πρέπει να δοθεί άδεια παραμονής στους ανθρώπους που μένουν και δουλεύουν εδώ για χρόνια και δεν έχουν χαρτιά, καθώς θεωρούνταν «αόρατοι» εξέφρασε ο Δημήτρης Κουτσούμπας μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Kontra.

Ads

Όπως είπε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ αυτό που έφερε η κυβέρνηση είναι «ένα ημίμετρο για να ικανοποιηθούν μεγάλα συμφέροντα εργοδοτών, ενώ αντίθετα χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που να επιλύει εργασιακές σχέσεις και τα πάντα».

«Το ΚΚΕ είναι σταθερά θετικό στο να πάρουν άδεια παραμονής, τόνισε και πρόσθεσε ότι δεν θα καταψηφίσει την τροπολογία, αλλά ανάλογα με την τελική διατύπωση της ρύθμισης θα κριθεί η ακριβής ψήφος», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στις εξελίξεις στη Μ. Ανατολή, ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ κατήγγειλε τη γενοκτονία σε βάρος του παλαιστινιακού λαού από το ισραηλινό κράτος, ενώ ξεκαθάρισε ότι τίποτα δεν δικαιολογεί το δικαίωμα δήθεν του Ισραήλ στην αυτοάμυνα.

Ads

Επισήμανε ότι ο παλαιστινιακός λαός υποφέρει πάρα πολλά χρόνια, με εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς από αεροπορικές επιδρομές, δολοφονίες, έλλειψη νερού, φαγητού και αποκλεισμών.

Ακόμα σημείωσε ότι ο λαός του Ισραήλ δεν είναι με την πολιτική της κυβέρνησης Νετανιάχου, αλλά ένα κομμάτι του αντιτίθενται ενεργά. Όσο για τα fake news του κράτους του Ισραήλ, κάλεσε τον ελληνικό λαό αλλά και τη διεθνή κοινότητα να μην πέφτουν στην παγίδα των προπαγανδιστών.

Η ουσία, ξεκαθάρισε, είναι ότι υπάρχει ένα τεράστιο πρόβλημα από τη μη ύπαρξη ελεύθερου παλαιστινιακού κράτους. Λύση είπε, μπορεί να δοθεί με τη δημιουργία ανεξάρτητου κράτους της Παλαιστίνης στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την Αν. Ιερουσαλήμ, δίπλα στο ισραηλινό κράτος.

Για τις εξελίξεις στον πόλεμο της Ουκρανίας, υπογράμμισε ότι ήταν επιδίωξη των ΗΠΑ και ΝΑΤΟ να σύρουν την Ουκρανία στη Δύση, να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, να έχει προνομιακές σχέσεις με τις ΗΠΑ ώστε να λειτουργεί ως προπύργιο απέναντι στη Ρωσία. Γι’ αυτό, τόνισε, εξ’ αρχής ήταν ένας πόλεμος ΝΑΤΟ – Ρωσίας. Σήμερα, ανέφερε ο Δ. Κουτσούμπας, βρισκόμαστε σε αδιέξοδο και είτε θα ανάψει γενικά ο πόλεμος και θα κάψει και άλλους λαούς ή θα πάμε σε ειρηνική διαπραγμάτευση, για ιμπεριαλιστική ειρήνη με το πιστόλι στον κρόταφο.

Την ίδια ώρα τόνισε ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται σε σύγκρουση για την πρωτοκαθεδρία στο διεθνές ιμπεριαλιστικό σύστημα με την Κίνα που σύντομα θα είναι η πρώτη δύναμη οικονομικά και πολιτικά, και γι’ αυτό οι ΗΠΑ προσπαθούν να βρουν διέξοδο μέσω πολεμικών συγκρούσεων για νέες σφαίρες επιρροής. Στο σημείο αυτό σημείωσε ότι η Ελλάδα εμπλέκεται ενεργά στους πολέμους αυτούς, με ευθύνη των κυβερνήσεων.

Σχετικά με τα ελληνοτουρκικά τόνισε ότι η καθησυχαστική γραμμή της κυβέρνησης δημιουργεί ερωτηματικά και προβληματισμούς και κάλεσε τον ελληνικό λαό να βρίσκεται σε επαγρύπνηση, καθώς οι αξιώσεις της άρχουσας τάξης της Τουρκίας δεν έχουν σταματήσει.

Άλλωστε θύμισε ότι ο Τ. Ερντογάν «μπορεί εδώ να ήταν προσεκτικός στην πρόσφατη επίσκεψη του», παρ’ όλα αυτά ο πρόεδρος της Τουρκίας «είπε ορισμένα ζητήματα πολύ καθαρά, ιδιαίτερα με την μειονότητα της Θράκης την ονόμασε ”τουρκική”». Κυρίως, μας ανησυχεί το περιεχόμενο αυτών των συνομιλιών, «τι συζητιέται πίσω από τις κλειστές πόρτες», γιατί συζητιέται και μεθοδεύεται η απεμπόληση βασικών δικαιωμάτων με την έννοια της συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου, όπως ανέφερε. Ακόμα πρόσθεσε ότι «μας ανησυχεί το γεγονός ότι η κυβέρνηση είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη με τις ΝΑΤΟικές οδηγίες».

Για τη συζήτηση σχετικά με τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών ο Δ. Κουτσούμπας σημείωσε ότι όταν έρθει στη Βουλή θα μελετηθεί προσεκτικά από το ΚΚΕ. Βασική αρχή του Κόμματος, είπε είναι ότιο γάμος δεν μπορεί να είναι προϊόν ούτε συναλλαγής, ούτε οικονομικής εξάρτησης, καταναγκασμού. Όσο για την τεκνοθεσία ξεκαθάρισε ότι αφετηρία για το ΚΚΕ είναι η προστασία των παιδιών, δηλαδή να προστατεύονται με τον καλύτερο τρόπο μέσα σε ένα ζευγάρι.

Τέλος, σχετικά με το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών, ξεκαθάρισε ότι έχει ευθύνες και ο πρωθυπουργός και ο τότε υπουργός Μεταφορών, αλλά και όλοι όσοι διαχειρίστηκαν τα ζητήματα των μεταφορών και που φτάσαμε να τρέχουν τα τρένα στις ίδιες ράγες. Γι’ αυτό το ΚΚΕ δεν μένει μόνο σε έναν σταθμάρχη, αλλά προβάλλει το πρόβλημα της απελευθέρωσης των σιδηροδρόμων και ταυτόχρονα στηρίζει τους συγγενείς των θυμάτων του εγκλήματος.