Τη δημιουργία 5 κέντρων κράτησης παράνομων μεταναστών «μέχρι να αποφασιστεί η περαιτέρω πορεία τους», προανήγγειλε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστος Παπουτσής, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για τα μέτρα για το κέντρο της πρωτεύουσας, που ανακοίνωσε πρόσφατα η κυβέρνηση. Παράλληλα, ο υπουργός επισήμανε πως η ένταση της αστυνόμευσης στο κέντρο της Αθήνας, θα επεκταθεί και σε περιοχές όπου έχουν δημιουργηθεί μικρές κοινωνίες Ρομά, όπως ο Ασπρόπυργος και ο Βοτανικός.

Ads

Ο υπουργός απέρριψε κάθε ιδέα μεταφοράς μεταναστών σε ξερονήσια με δημιουργία εκεί χώρων κράτησης, αναγγέλλοντας ότι τις προσεχείς ημέρες και ίσως μέχρι την Παρασκευή να ανακοινωθούν οι τόποι δημιουργίας των πρώτων 5 κέντρων κράτησης μεταναστών.

«Χρειαζόμαστε όλο το πακέτο και το άσυλο και το φράκτη και τα κέντρα, ούτως ώστε το μήνυμα σε διεθνές επίπεδο και κυρίως στις πατρίδες τους απ’ όπου ξεκινάνε να είναι απολύτως σαφές, ότι η Ελλάδα δεν προσφέρεται για πέρασμα στην Ευρώπη ούτε και είναι η Γη της Επαγγελίας για εκείνους οι οποίοι θα ήθελαν να έρθουν προς τα εδώ», σημείωσε.

Για την κατασκευή του φράκτη, ο κ. Παπουτσής ανέφερε πως «συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε αυτήν την επιλογή και εργαζόμαστε σε αυτή. Οι μελέτες έχουν ολοκληρωθεί, η κοστολόγηση του έργου έχει ολοκληρωθεί, χρειάζονται να γίνουν ορισμένες παρεμβάσεις νομοτεχνικού χαρακτήρα».

Ads

Ο Χρήστος Παπουτσής απέρριψε επίσης τις κατηγορίες που δέχεται ότι έχει περιοριστεί η αστυνόμευση στην Αθήνα σε σχέση με την περίοδο διακυβέρνησης της ΝΔ, παρουσιάζοντας στοιχεία για τον αριθμό των περιπολιών. Σύμφωνα με τον ίδιο, το πρόβλημα στο κέντρο της Αθήνας δεν είναι υπόθεση της αστυνομίας, αλλά αποτέλεσμα χρόνιων λαθεμένων πολιτικών.

Παράλληλα, ο κ. Παπουτσής έκανε λόγο για σημαντική βελτίωση των επιδόσεων της Ελλάδας στη χορήγηση ασύλου, από τις αρχές του έτους μέχρι σήμερα, εξαιτίας της λειτουργίας των νέων επιτροπών εξέτασης των αιτημάτων.

«Μεσοσταθμικά χορηγήθηκε άσυλο στο 50% των αιτούντων, ποσοστό σημαντικά υψηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο», σημείωσε.

Συνολικά 20.000 παράνομοι μετανάστες έχουν απελαθεί στην περίοδο υπουργίας του, ενώ 2.100 βρίσκονται σε κρατητήρια, επισήμανε ο υπουργός, που αναφέρθηκε και σε λεπτομέρειες για τα «κίνητρα» για την εθελούσια επιστροφή μεταναστών στις πατρίδες του, το οποίο περιλαμβάνει την παροχή χρηματικού ποσού, τη μεταφορά τους στο αεροδρόμιο και αεροπορικό εισιτήριο. Όσοι κάνουν χρήση της διάταξης δεν θα κρατούνται στο διάστημα από την έκδοση της εντολής απέλασης έως την αποχώρησή τους από τη χώρα και δεν θα καταγράφονται στη λίστα ανεπιθύμητων.

Προανήγγειλε ακόμη τη δημιουργία 5 κέντρων κράτησης παράνομων μεταναστών «μέχρι να αποφασιστεί η περαιτέρω πορεία τους», χωρίς όμως να αποκαλύψει σε ποιες περιοχές θα δημιουργηθούν αυτά τα πρώτα πέντε κέντρα.

Σχετικά με το βίαιο ξυλοδαρμό του 31χρονου διαδηλωτή από αστυνομικές δυνάμεις στη διάρκεια της κινητοποίησης της 11ης Μαΐου, ο κ. Παπουτσής απηύθυνε έκκληση σε όσους γνωρίζουν κάτι για το περιστατικό να καταθέσουν, προσθέτοντας ότι η έρευνα συνεχίζεται αλλά απουσιάζουν από αυτήν οι μαρτυρίες για το τι έγινε.

Σταθερή η κατάσταση του τραυματισμένου Γιάννη Καυκά

Στο μεταξύ, ελεγχόμενη και σταθερή χαρακτηρίζεται η κατάσταση του τραυματία στα επεισόδια της περασμένης Τετάρτης. Εξακολουθεί να νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Νίκαιας και, όπως αναφέρει το νεότερο ιατρικό δελτίο, βρίσκεται υπό αναλγησία σε μηχανικό αερισμό και χωρίς φαρμακευτική καταστολή και εμφανίζει περιοδικά μέτριο επίπεδο συνείδησης.

Το ενθαρρυντικό είναι ότι μέχρι τώρα έχουν αποφευχθεί αξιόλογες επιπλοκές και είναι βελτιωμένη η αξονική τομογραφία στην οποία υποβλήθηκε προχθές.