«Αυτή είναι δυστυχώς η τραγική κατάσταση: πληρώνει η κοινωνία για «δικαιώματα» και αυτά πηγαίνουν όχι στους δημιουργούς αλλά σε προσωπικά χρέη, δάνεια και υπέρογκες προμήθειες» γράφει η ανακοίνωση του σωματείου 450+ Πρωτοβουλία Δημιουργών και Κληρονόμων μετά τη δημοσιοποίηση από «Τα ΝΕΑ» του πορίσματος της ERNST & YOUNG για την Αυτοδιαχείριση.

Ads

Οι Έλληνες δημιουργοί, οι οποίοι στη συντριπτική πλειοψηφία τους είναι σήμερα κάτω από τη στέγη της ΕΥΕΔ, της Υπηρεσίας Έκτακτης Διαχείρισης που νομοθέτησε η προηγούμενη κυβέρνηση προκειμένου να μη μείνουν εν κενώ μετά το λουκέτο στην ΑΕΠΙ, έχουν ήδη συστήσει τον δικό τους Οργανισμό Συλλογικής Διαχείρισης, την ΕΔΕΜ.

Σήμερα ζητούν από τη νέα υπουργό να διατηρήσει την ΕΥΕΔ για το διάστημα που προβλέπει ο νόμος αλλά και την άμεση αδειοδότηση της ΕΔΕΜ, προκειμένου να μεταφερθούν πλέον στον δικό τους ΟΣΔ, όπως είναι η πρακτική σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Όπως λένε χαρακτηριστικά στο tvxs.gr «Για να μπορέσει να λειτουργήσει ο νέος ΟΣΔ μας από 1η Ιανουαρίου 2020, θα πρέπει η άδεια να μας δοθεί το αργότερο έως τέλη Αυγούστου».

Για τους δημιουργούς η επιλογή αυτή είναι μονόδρομος, καθώς δεν επιθυμούν «έναν νέο Ξανθόπουλο» όπως λένε χαρακτηριστικά εννοώντας έναν νέο ιδιώτη, αλλά ούτε την αναγκαστική εισχώρηση στην Αυτοδιαχείριση μετά τα αποτελέσματα του πορίσματος. Ένας επιπλέον λόγος που οι Έλληνες δημιουργοί αρχής εξαρχής δεν στεγάστηκαν στην Αυτοδιαχείριση, ήταν οι δυσμενείς όροι για αυτούς που ήθελε να επιβάλλει η CISAC (Διεθνής Ένωση Οργανισμών Συλλογικής Διαχείρισης) η οποία χρηματοδότησε την Αυτοδιαχείριση. Μεταξύ άλλων οι όροι αφορούσαν το προαποφασισμένο αυξημένο ποσοστό των ξένων καλλιτεχνών εις βάρος των Ελλήνων. Σύμφωνα με δημοσιεύματα μάλιστα, φαίνεται τα στελέχη της Αυτοδιαχείρισης να αμείβονται με προκλητικά υψηλούς μισθούς (έως και 12.000 ευρώ τον μήνα), την ώρα που η διανομή για τα μέλη της ήταν πενιχρή.

Ads

Οι Έλληνες δημιουργοί, οι οποίοι ενωμένοι πια και έχοντας υποφέρει βλέποντας τα εισοδήματα τους να εξανεμίζονται, ζητούν επιτακτικά από τη νέα υπουργό να αδειοδοτήσει την ΕΔΕΜ, πριν βρεθούν εκβιαζόμενοι από διάφορα συμφέροντα σε λύσεις που απεύχονται.

Ολόκληρη η ανακοίνωση

450+ Πρωτοβουλία δημιουργών και κληρονόμων
Δημοσιεύτηκε από Foivos Delivorias · Χθες στις 9:42 π.μ. ·
ΝΕΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ-ΖΗΤΟΥΜΕ ΑΜΕΣΗ ΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Αυτή είναι δυστυχώς η τραγική κατάσταση: πληρώνει η κοινωνία για «δικαιώματα» και αυτά πηγαίνουν όχι στους δημιουργούς αλλά σε προσωπικά χρέη, δάνεια και υπέρογκες προμήθειες. Κι ενώ όλο το ελληνικό τραγούδι έχει γυρίσει την πλάτη του σ’αυτό το σκάνδαλο και φτιάχνουμε ενωμένοι την ΕΔΕΜ, τον νέο οργανισμό μας, η Πολιτεία και ο ΟΠΙ αφήνουν ανοιχτή αυτή τη μαύρη τρύπα μέσα στην οποία χάνονται τα χρήματά μας, αλλά και τα χρήματα των χρηστών. Δεν θα σωπάσουμε αν δεν δοθεί λύση στο πρόβλημά μας τώρα. Δεν θα αφήσουμε μια νέα ΑΕΠΙ να λυμανθεί τους κόπους μας. Ούτε και όσους έχουν συμφέρον να βρισκόμαστε σε αυτή την τραγική κατάσταση να συνεχίζουν αυτό το επικίνδυνο παιχνίδι. Το Υπουργείο Πολιτισμού και η νέα Υπουργός κα Μενδώνη πρέπει να αναλάβουν δράση τώρα. Είμαστε πολύ κοντά στη λύση και στο τέλος της τραγωδίας μας. Ζητάμε στήριξη της ΕΔΕΜ ώστε να γίνει ο ένας και μοναδικός φορέας μας, μακριά από τα φαινόμενα που αποκάλυψε η ERNST & YOUNG και που το βίντεο γλαφυρά περιγράφει: