Δύο νέοι τεχνητοί ύφαλοι θα δημιουργηθούν στις ακτές της Πιερίας, έργο που αναμένεται να αναζωογονήσει τη θαλάσσια περιοχή του Θερμαϊκού Κόλπου. Ειδικής κατασκευής τσιμεντένιοι κυβόλιθοι θα ποντιστούν στη θάλασσα στις περιοχές του Κίτρους και του Λιτοχώρου, σε βάθος 15-45 μέτρων, και μέσα στα επόμενα τρία χρόνια αναμένεται να αποικιστούν από δεκάδες είδη ψαριών και θαλάσσιων οργανισμών.

Ads

Το έργο, συνολικής δημόσιας δαπάνης περίπου 2.050.000 ευρώ, εντάχθηκε στο μέτρο 3.2 του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας 2007-2013. Όπως αναφέρει δημοσίευμα του «Έθνους», οι σχετικές μελέτες σκοπιμότητας και ωρίμανσης πραγματοποιήθηκαν από την πρώην νομαρχία Πιερίας, οι ενστάσεις που είχαν διατυπωθεί από ιδιώτη για την προστασία της γαρίδας έχουν ξεπεραστεί και το έργο δρομολογείται για υλοποίηση, μετά τη θετική αξιολόγησή του από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Αλιείας Β Μονάδας του Υπουργείου Θαλάσσιων Υποθέσεων.

«Η ευρύτερη περιοχή του Θερμαϊκού Κόλπου είναι ένα υποβαθμισμένο θαλάσσιο περιβάλλον και η δημιουργία των δύο υφάλων αναμένεται να βοηθήσει στην ανάπτυξή του», είπε στο «Εθνος» ο Αργύρης Καλλιανιώτης, διευθυντής του Ινστιτούτου Αλιευτικών Ερευνών του ΕΘΙΑΓΕ, του φορέα που εκπόνησε τις μελέτες ωρίμανσης του νέου εγχειρήματος. «Τόσο η παγκόσμια βιβλιογραφία όσο και η μέχρι σήμερα ελληνική εμπειρία δείχνουν πως οι τεχνητοί ύφαλοι συμβάλλουν στην αύξηση των ιχθυαποθεμάτων. Στο Φανάρι Ροδόπης, όπου έγινε ο πρώτος ύφαλος στην Ελλάδα, η μέση αύξηση του πληθυσμού των ψαριών είναι γύρω στο 150%, ενώ σε ορισμένα είδη έφτασε και το 400%», πρόσθεσε.

Οι τεχνητοί ύφαλοι προσφέρουν το σκληρό υπόστρωμα στον βυθό για τη δημιουργία νέας αποικίας θαλάσσιων οργανισμών. Στην αρχή προσελκύουν σκουλήκια και ασπόνδυλα, τα οποία κολλούν πάνω στις επιφάνειες των κυβόλιθων και σε επόμενη φάση, όταν αυτοί καλυφθούν και προσομοιάζουν σε φυσικό καταφύγιο, έρχονται τα ψάρια.

Ads

Ο τεχνητός ύφαλος του Κίτρους θα έχει πυρήνα 117 στρεμμάτων, όπου θα απαγορεύεται κάθε αλιευτική δραστηριότητα, και συνολική έκταση προστατευτικής ζώνης 4.341 στρεμμάτων, όπου θα τεθούν περιορισμοί. Θα ποντιστεί σε βάθος 18 έως 27 μέτρων, σε απόσταση περίπου 1 ναυτικού μιλίου από την ακτή, και θα αποτελείται από 331 τεχνητά στοιχεία διαφορετικών τύπων. Ο τεχνητός ύφαλος του Λιτοχώρου θα ποντιστεί σε βάθος 15 έως και 45 μέτρων, σε απόσταση 0,6 ν.μ. από την ακτή και θα έχει έκταση πυρήνα 650 στρεμμάτων και συνολική ζώνη 12.326 στρεμμάτων.